Müzik ile ilgilenen insanlarda ortak özellik müzikal yatkınlıktır. Yatkınlığın göstergesi de yeterli duyuş kapasitesine sahip olmaktır. Müziksel işitme ve okuma müzik eğitiminin en temel bileşeni olarak belirlenmiştir.
Temel müzik eğitimi sırasında solfej dersleri olmazsa olmazdır. Solfej, bir eserin notalarını okuyarak seslendirmeye denir.
Solfej eğitimi, bir şarkıyı söylemek ya da bir enstrümanla profesyonel anlamda icra edilebilmek için alınması gereken temel eğitimlerden biridir. Belirli parametrelere bağlı olarak gelişir. Eğitim sırasında bireyin yatkınlığı, müzik ve ritim duygusunun olması eğitimi hızlandırırken bireyin işitsel-görsel-refleksif yeteneklerinin gelişimini destekler.
Müzik Kulağı ve Ritim Kulağı Nedir?
Müzik kulağı en basit tanımı ile kişinin müziksel sesleri tanıyarak bunları ses ya da bir çalgı yoluyla geri vererek duyulan notaları ayrıt edebilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
Ritim kulağı ise kişinin duyduğu ritmi el, ayak ya da vurmalı bir çalgı yardımıyla geri verebilmesidir. Müzik kulağının varlığı ritim duygusunu da barındırabilirken ritim kulağı yeterli seviyede olan birey müzik kulağına sahip olmayabilir. Çünkü notaları ayırt edebilme özelliği ile ritim duygusu beyinin farklı merkezlerinde yönetilmektedir.
Absolut Kulak Nedir?
Absolut kulak, harici bir referans perdesi kullanılmadan bir müzik tonunun perdesini tanımlama yeteneğidir. ‘‘Perfect Pitch, Mutlak Kulak, Absolute Pitch’’ gibi birçok isim ile karşımıza çıkabilir. Absolut kulak özelliğine sahip insanlar toplumun %0,01’lik bir bölümünü oluşturur. Müzik camiası baz alındığında ise ortalama %15’lik bir kesim absolut kulağa sahiptir.
Müzik kulağı ile absolut kulak karıştırılmamalıdır. Müzik kulağı sonradan kazanılabilen ve geliştirilebilen bir özelik olurken absolut kulak doğuştan gelir. Absolut kulak, yapılan çalışmalarda genetik bir özellik olduğu konusunda bilgiler de mevcuttur.
Erken Yaşta Müzik Eğitiminin Absolut Kulağa Etkisi
Müzik pedagogu olan Mithat Fenmen (1916-1982) üstün yetenekli çocukların müzik eğitimlerini üstlenmişti. Müzik eğitiminin 7 yaşından önce başlaması gerektiğini savunmuştur. Küçük yaşlarda eğitime başlanması absolut duyuş yeteneğinin daha erken ve kolay şekilde ortaya çıkarılmasını sağlar.
Mithat Fenmen, Fazıl Say’a ders verirken
Müzik pedagogları tarafından erken yaşta verilen müzik eğitimlerinde Yamaha ya da Suzuki Metodu gibi farklı metotlar kullanılmıştır.
Yapılan bir başka araştırmada ise absolut kulak yeteneğinin keşfedilmesi konusunda Asyalı ülkelerin, diğer ülkelere oranla çok daha ileride olduklarını söylemektedir.
Absolut duyuş özelliğine sahip müzisyenler: Mozart, Beethoven, Chopin, Michael Jackson, Mariah Carey, Frank Sinatra, Freddie Mercury, Jimi Hendrix
Henüz 5 yaşında olan ve tüm dünyada hatırı sayılır üne kavuşan Claire
Türkiye’de ise daha 2 yaşındayken tüm notaları tek seferde söyleyip babasını gururlandıran yetenekli ufaklık
Kaynaklar:
Absolute Pitch on Music - C.Hakan Çuhadar
https://pdfs.semanticscholar.org/fce9/1dfdb482ba8eaa83d4f68f738c9348316f89.pdf
http://static.dergipark.org.tr:8080/article-download/dadb/e620/1f6b/58a6d66fb6260.pdf?
Comparing methods of musical pitch processing: How perfect is Perfect Pitch? - Andrea Unrau
https://journals.mcmaster.ca/mjc/article/view/232/199
BENZER YAZILAR
29. İstanbul Caz Festivali | Biletler Satışta
29. İstanbul Caz Festivali, güncel müzik ve caz dünyasının en sevilen isimleriyle birlikte dopdolu bir programla müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Rahmaninov Bestelerinin Arkasındaki Karanlık Hikayeler
Diri diri gömülmek, hipnotize edilmek ve bir Edgar Allan Poe şiirinin buluştuğu yer: Rachmaninoff'a ilham veren olaylar.