Hazırlaması kolay, farklı dolgularla ve soslarla taçlandırılmış, her damak zevkine hitap eden çeşit çeşit makarnalar. 

Makarnanın anavatanı İtalya olarak biliniyor. İlk defa 1154 yılında Sicilya’da doğmuş olan bu besin İtalyan mutfağının vazgeçilmezi. Türkçeye “maccherone” sözcüğünden geçmiş. Makarnayı ister fırında ister ocakta yapabilirsiniz. Ayrıca makarna salatası da makarnayı soğuk tüketebileceğiniz bir tercih. Yaklaşık olarak 27 çeşit makarna var. 

Makarna Türkiye'ye Nasıl Geldi?

İlk makarna 1922 yılında ülkemizde üretime geçti. Ayrıca Türkiye, İtalya’dan sonra en çok makarna ihraç eden ülke. Kişi başı makarna tüketimi yıllık 6 kilogram. Diğer ülkelerde ise bu oran daha fazladır bunun nedeni kendi kültürümüzde makarnanın daha çok tamamlayıcı yemek olarak tüketilmesidir. 

Farklı dolgular farklı soslar

İsterseniz sade, salçalı, bolognese (kıymalı) ya da pesto (fesleğenli) gibi birçok sosla makarnanızı taçlandırabilirsiniz. Dolgu olarak da kıymalı, peynirli, patatesli ya da sebzeli tercih edebilirsiniz.

En Bilinen Makarnalar

Spaghetti

İnce, uzun makarna çeşidi olarak biliniyor. İtalyan mutfağında domates sos, parmesan peyniri ve yanına da bir kadeh şarap ile tüketilmesi öneriliyor. Bolognese ve napolitan (kıymalı ve domates) sosun spagettiye çok yakıştığı bilinir.

Fusilli Rotini

Kendi mutfağımızda burgu olarak adlandırdığımız bu makarna çeşidi İtalyan mutfağında Fusilli Rotini olarak adlandırılıyor. Kıvrımlı olduğundan birçok sos ile hazırlanabiliyor. Et ve domates sos ile tüketmenizi öneriyoruz. Ayrıca makarna salatası için de burgu makarnayı kullanabilirsiniz.

Linguini

Spagettiye benzeyen bu makarna çeşidi biraz daha dar ve daha yassıdır. Deniz ürünleriyle çok uyumludur. Değişik lezzetler tatmak isterseniz kesinlikle öneriyoruz. Ayrıca et ve etli soslar ile de deneyebilirsiniz.

Penne

Kendi mutfağımızdaki adı ile kalem makarna. Pesto sosun yani fesleğenli sosun en çok yakıştığı makarna çeşidi denilebilir. Boru şeklindedir. Ayrıca kremalı tavuklu ve domates soslu olarak da deneyebilirsiniz.

Fettuccine

Yapı olarak yassı ve uzun olan bu makarna çeşidini kremalı soslar ile denemenizi öneriyoruz. Eğer tavuk ya da mantar seviyorsanız bu makarnayla denemeyebilirsiniz.

Tortellini

İtalyan mutfağında genellikle parmesan ve et suyu ile servis edilir. Dolgu olarak genellikle 4 peynirli ya da dana eti tercih ediliyor.

Ravioli

Genellikle iç dolgusu ıspanak ve ricotta peyniri ile olabiliyor. Patlıcanlı ve mantarlısı da bazı restoranlarda bulabilirsiniz. Sos olarak da genellikle cevizli sos ile servis ediliyor.

Orecchiette

Bu makarna çeşidi, deniz kabuğunu şeklindedir. İçerisinde bol malzeme alabiliyor. Kendi ülkemizde de bu şekil bazen mantı makarna olarak da adlandırılıyor.

Farfalle

Bu makarna çeşidi kendi mutfağımızda kelebek olarak adlandırılıyor. Formu küçük olduğundan makarna salatası yapımında kullanılıyor. Bu makarnanın Kuzey İtalya’nın Lombardia bölgesinde ortaya çıktığı biliniyor.

Lasagna

İtalyan mutfağındaki en lezzetli makarna çeşidi olabilir. Geniş ve dikdörtgen şeklinde katmanlar – en idealinin 4 katmanlı olduğu söyleniyor- halinde kâseye yerleştirilir arasına beşamel sos, parmesan ve bolonese sos eklenir ve pişirilir. Ayrıca veganlar için de pesto soslu olan lasagna önerilir.

Fırında Makarna

Bütün makarna çeşitlerini fırında pişirirseniz fırında makarna yapmış olursunuz ama asıl fırında makarna kalın spagetti kullanarak yapılıyor. İçine ve üstüne beşamel sos ve peynir ekleyerek fırınladıktan sonra güzel ve leziz bir fırında makarnanız oluyor.

 

Kaynaklar:

https://www.foodelphi.com/tag/makarna-nedir/

http://eataly.com.tr/genel/makarnalar/

https://yemek.com/makarna-cesitleri/

https://www.yasemin.com/pratik-bilgiler/haber/2910128-makarna-cesitleri-nelerdir-dogru-makarna-cesidi-secimi-nasil-olmali

 


BENZER YAZILAR

Mutfakta Az Bilinen İpuçları

Her tarifi mükemmel yapan küçük ama etkili püf noktalar var. Uyguladıktan sonra yemeklerinize ve tatlılarınıza lezzet katacak ipuçları burada.

Yurtdışındaki Kayak Tatili Merkezleri

İsviçre, Bulgaristan ve Fransa... Yurtdışı kayak tatilinde tercih edilen istikametleri derledik.


Paylaş