Ahlak dışılığı, sakınmasız dili ve üslubuyla dünyada, özellikle Amerika'da ergen edebiyatında yasaklanan ve aynı zamanda en fazla okura ulaşabilen eser.

Çavdar Tarlasında Çocuklar

20. yüzyılın en iyi yüz eseri arasında yer alan kitaptır. 1967 yılında Adnan Benk, İngilizce aslından değil Fransızca versiyonundan yaptığı çevirisiyle Türkiye’de Gönülçelen ismiyle tanınır. Daha sonra kitabın basımında yapılan çeviriyle özgün adına daha çok yakın olan “Çavdar Tarlasında Çocuklar” adı uygun görülmüştür.

Eleştirmenlerin ilk zamanlarda beğenmediği eser okuyucuların büyük beğenisini kazanmıştır. Romanın baş kahramanı Holden Caulfield’in, bir ergen olarak yabancılaşması ve masumiyetini kaybetmesi üzerine anlatım yapılmış. Ergenin bu durumunun anlatımı ise özellikle ergen okurlar arasında ilham kaynağı olmuştur. Yazar, eserle o dönemdeki eğitim sistemine ve topluma olan tepkisini ortaya koymuştur. Başkahramanın alaycı yaklaşımı, içinde bulunduğu duruma karşı ifade tarzındaki açık saçıklık ve hayata sövmesi farklı jenerasyonlara hitap etmesini sağlamıştır.

1950’li yıllarda Amerikan gençliğinin kullandığı argo ve gündelik dille yazılan eser, başkahramanın sözde otobiyografik öyküsünü ele alır. Oluşum romanı olan eser, türü itibariyle olgunlaşma sürecini anlatır. Bunun tipik özelliği protagonistin(birinci şahıs karakter, bir problemi çözmekle uğraşır ve zıt güçlerle mücadele eder) gençlikten yetişkinliğe geçiş sürecinde olması, içinde bulunduğu ortamdan kopması ve kopuş sonrası süreçte olgunlaşmasıdır.

Çavdar Tarlasında Çocuklar Konusu ve Kısa Özeti

Başkahraman Holden Caulfield’in kardeşi Allie için tutamadığı ya da reddedilen matemin sıra dışı incelemesidir. Holden, mateminden dolayı toplumun değer yargılarına isyan ederek kardeşiyle özdeşleştirdiği samimiyet, dürüstlük ve masumiyet kavramlarını bireylerin ve toplumun içinde yaşatmaya çalışmış. Bu değerlerin savunucusu olmaya çalışsa da eserin sonunda her bireyin düşüş yaşayabileceğini, acı deneyimlerin de eğiticiliği olduğunu anlamıştır. Holden’ın karakteri değişmese de hayata bakış açısı değişerek isyanına son verir.

Terapi için gönderildiği sanatoryumda çocukluğundan ve hayatından bahsetmek istemediğini belirten Holden, amacının bir yıl önce yılbaşında başına gelenleri anlatmak olduğunu söyler. Abisi D.B'den bahseder, Kırımızı Balığın Esrarı kitabının yazarıdır. Fakat parasının daha iyi olduğu senaryo yazarlığını Hollywood’da yapmaktadır ama bu Holden’ın hoşuna gitmez. Daha sonra hazırlık okulundan atılmasıyla başlayarak sinir krizlerini anlatır. Okul için bir sonraki döneme başvuru yapmayarak ve beş dersten İngilizce haricinde dördünden kalmıştır. Noel tatili arifesinde atıldığı haberini alır ve artık okula dönemeyecektir.

Çavdar Tarlasında Çocuklar Neden Yasaklandı?

1951 yılında yayımlanmasıyla birçok övgünün, eleştirinin, tartışmanın ve edebi makalenin konusu olmuştur. “Modern zamanların başyapıtı” olarak görülen kitap, “ahlak dışı” ve “açık saçık” gerekçesiyle ABD’nin birçok yerinde uzun bir süre yasak kalmıştır. Lise düzeyinde en çok yasaklanan eser olmasına rağmen en çok okutulan eserdir.

Kitabın tanınması, John Lennon’u öldüren Mark David Champman’ın yakalandığında üstünde bu kitabın çıkmasıdır. Bunun gibi birçok suikastçinin üzerlerinde ya da evlerinde bulundurması da etkili olmuştur.

Komplo teorisi filminde kitaba gönderme yapılmaktadır. Gönderme, filmdeki bir karakterin sürekli bu kitaptan satın almasıdır.

Kitabın Kabul Ve Basım Sürecinde Neler Yaşandı?

Kitapla ilgili yazılan birçok eleştiri olmuş. Büyük kısmının olumlu eleştiri yaptığı kitaptan birçok eleştirmen memnun kalmamıştır. The Christian Science Monitor, eserin çocuklar için uygun olmadığını iddia etmiştir. Başkarakterin “mantıkdışı, inanılmayacak derecede ümitsiz ve dinsiz” olduğunu söylemiştir.

Kitabın basımından önce Salinger’in ilk gittiği yayıncı, ana karakterin deli ve sorunlu olduğunu söylemiş. Basımdan önce The Book Of The Month Kulübü, eserin adının değiştirilmesini talep etmiş, Salinger ise Holden’ın bu değişiklikten hoşlanmayacağını dile getirmiştir.  İlk iki baskıda kitabın arka kapağında yer alan yazarın siyah beyaz fotoğrafı, kitabın ve yazarın ününün artmasıyla ürkütücü hale gelmiş ve her gittiği yerde bu fotoğrafın kaldırılması istenmiş.

O dönemde ciddi kitapları ucuz roman türünde tekrar yayımlamak yaygın olduğu için 1953’te tekrar yayımlanan eserin sloganı şu şekildeydi: “Bu alışılmadık kitap sizi şaşırtacak ve güldürecek, kalbinizi kıracak. Ama ne olursa olsun asla unutamayacaksınız.”

Eserden üç yıl önce basılan The Naked And The Dead kitabı argo sözcükleri değiştirerek yazarken Holden karakterinin üslubu, o dönem için büyük bir açılımdı. Kitabın o yüzyılda en çok yasaklanan kitap olma özelliğine de katkı sağladı.

Jerome David Salinger Kimdir?

1 Ocak 1919 yılında New York’ta dünyaya gelen Amerikalı yazardır. İlkokulda yer aldığı tiyatro oyunlarıyla oyuncu olacağı düşünülmüş. Kazandığı üniversiteyi yarıda bırakarak babasının işine dönmüştür. Burada üniversiteye tekrar başlayarak yazarlık okumaya karar vermiştir. Öğretmeni Burnett, editörlüğünü yaptığı bir dergide öğrencisi Salinger’in yeteneğini keşfederek hikayesini bir dergide yayınlamıştır. Gönülçelen, 1951 tarihli ilk romanı olarak başarıyı hemen yakalamıştır.

Yazarın eseri, halen okunan ve tartışılan roman olmuş ve yılda 250.000 adet satımına ulaşmıştır. Bu romanıyla yakaladığı başarı, dikkatlerin ve ilginin kendisine yönelmesine sebep olmuştur. Bu ilgiden kaçmak için New Hampshire’ye taşınmış. Hayranlarına içten davranmayan Salinger, röportaj vermiyor ve agresif tavırlarıyla gözlerden uzak durmayı tercih ediyordu. İnsanlardan uzaklaşan Salinger, sade bir yaşam sürmeye başlamış ve zamanla daha az yeni eser yayımlamıştır. Yalnız kalarak sürdürdüğü yaşamı 27 Ocak 2010 tarihinde 91 yaşında son bulmuştur.

Özetle

Eserin yazıldığı dönemle olan ilişkisi bu döneme kadar gelmiş ve insanları etkilemiştir. Hayatın acı gerçeklerini ve yüzünü gösteren eser, okura tüm içtenlikle duyguları aktararak ve kelimelerin gizli saklı kalmadan birebir okuyucuya yansıtılmasıyla yasaklanmasında birebir etkendir. Kitapta kullanılan üslup, anlatım tarzı ve kelimeler kişileri bu denli etkileyerek yasaklar koyulmasına sebep olabilmektedir.

Kaynaklar

https://oggito.com/icerikler/cavdar-tarlasinda-cocuklar-ile-Ilgili-bilmediginiz-12-gercek/45590

http://www.ankarabarosu.org.tr/siteler/ankarabarosu/hgdmakale/2010-1/21.pdf

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1046419

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87avdar_Tarlas%C4%B1nda_%C3%87ocuklar

https://tr.wikipedia.org/wiki/J._D._Salinger

https://kidega.com/yazar/jerome-david-salinger-130391/


BENZER YAZILAR

Bir Roman Değerlendirmesi: Nazlı Kar - Junichiro Tanizaki

Tanizaki’nin başyapıtı Nazlı Kar’ın temaları ve roman hakkında bazı fikirler.

Liderlik ve Güç Çatışması: Sineklerin Tanrısı

William Golding’in birçok sembolik yapıyı bir arada bulundurduğu, gücün baskıcı ve zorbaca kullanımı sonucu neler olabileceğini gösteren Sineklerin Tanrısı romanını inceledik.


Paylaş