Bugün dünya üzerinde birçok büyük şirket tarafından kullanılan anlık sohbet motoru anlamına gelen chatbot nedir, ne işe yarar, chatbot türleri nelerdir?

Chatbot Nedir?

Chatbot, karşı taraftaki kullanıcı ile genellikle yazılı olarak veya gelişen teknoloji ile beraber görüntülü olarak da bir diyalog kurarak anlık iletişim sağlayan bir yazılımdır.

Bugün dünya üzerinde birçok büyük şirket tarafından müşteri memnuniyeti ve anlık mesajlaşma sağlamak amacıyla kullanılan chatbot, web sitelerinde kısa mesaj ile markaların tanıtımı, müşteri problemlerinin çözümü ve ürün pazarlamak amacıyla kullanılıyor. Ürün pazarlama işi ile uğraşan pek çok şirket, web sitelerinde artık geleneksel canlı yardım sistemi yerine gelişmiş chatbotları bulunduruyor.

Basit chatbot sistemleri kendisine yöneltilen belirli sorulara belirli cevaplar vermek üzere programlandırılmıştır. Örneğin; bir marketin açılış saatini ya da bulunulan konuma en yakın havaalanını cevaplandırmak gibi. Kullanıcılar sordukları sorular ile beraber chatbot sistemini cevap vermesi için tetikler.

Chatbotlar genel olarak Yapay Zekâ (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) teknolojisi ile programlanır ve tasarlanırlar. Oluşturulan chatbotlar, büyük şirketler tarafından bu teknolojilerin desteklenip kullanılması ile beraber kendisine çalışma alanları bulur. Chatbotlar, geliştirilen altyapı teknolojileri ile beraber gün geçtikçe daha insansı ve gerçeğe yakın bir iletişim deneyimi sunuyor. İnsanlarla kurduğu diyaloglar da her geçen gün iletişim ve sonuç açısından daha performanslı bir hale geliyor. 

İlk Chatbot Sistemi

Chatbot sistemleri yaklaşık olarak 2016 yılından beri yoğun olarak gündemdeler. Ancak ilk chatbot sisteminin geliştirilip uygulamaya girmesi 1966 yılında MIT profesörü olan Joseph Weizenbaum tarafından geliştirilmiştir. Bu sistemin adı ELIZA olarak kabul edilmiştir. ELIZA ilk başlarda bir psikolog olarak tasarlanmış ve aynı zamanda insanlara karşı kurduğu diyaloglarla yardımcı olması hedeflenmiştir. Fakat henüz o dönemde makine öğrenimi altyapı ve sistemleri tam olarak gelişmediği için sadece kelime eşleştirme yöntemi ile sorulan sorulara yanıtlar oluşturabilmiştir.

Geliştirilen İlk Chatbot: ELIZA

Chatbot Ne İşe Yarar?

Geliştirilen chatbot sistemleri, diğer basit chatbotlar ile karşılaştırıldıklarında daha esnek davranabilmekte ve her problemin çözümünde daha başarılı olmaktadır. Yapılan geliştirmeler sayesinde chatbot sistemleri daha konuşkan bir özelliğe kavuşmuştur. Yapılan her diyalog ile beraber makine öğrenimi sayesinde daha farklı sorulara cevap bulmakta, yazım ve ifade hatalarını düzeltmekte ve karşı taraf ile daha çok uyum sağlamaktadır. Günümüzde chatbot sistemlerinin birçok faydası görülür. Chatbotların bazı faydaları şunlardır:

- İnsanların yardımına gerek olmadan aynı anda birçok kanalda günün her saati    müşteri destek hizmeti sunabilirler.

- Sisteminde bulundurduğu birçok veri ile kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi    sunarak satış arttırıcı etkinliklerde bulunabilirler.

- Chatbotlar, müşteriler ile gerçekleştirdikleri diyaloglarda karşı tarafa bazı uyarı ve    geribildirimlerde bulunarak diyalog esnasında insanlara daha az hata yaptırma      görevinde de bulunurlar.

- Şirketlere, potansiyel müşterilerinin gözünde daha yenilikçi gözükmeleri adına          yardımda bulunurlar ve rakiplerinden ayırmak için şans sunarlar.

Chatbot Türleri Nelerdir? 

Günümüzde gelişen yapay zekâ ve makine öğrenimi altyapısı sayesinde chatbotlar sunduğu hizmetlere göre ayrı özellikler kazanmış ve kendi aralarında türlere ayrılmıştır. Ayrılan chatbot türleri ise daha sonradan büyük şirketlerde uygulanmaya başlanmış ve her şirket yürüttüğü işe göre chatbot sistemlerini kendine entegre etmiştir. Chatbot türleri:

Yerine Getirdikleri Görevlere Göre Chatbotlar 

Birçok web sitesinde yer alan SSS (Sıkça Sorulan Sorular) gibi bölümler genelde chatbotlar tarafından işlem görür ve müşterilerin ne öğrenmek istediklerini analiz ederek daha verimli cevaplar oluşturulmasını sağlarlar. Bu tür chatbotlar bazen çeşitli sorulara karşı cevap olarak önerilerde de bulunabilirler. Amaç; doğru, verimli bilgiye ulaşmak ve karşı tarafa aktarmaktır.

Kullanılan Teknolojiye Göre Chatbotlar 

Chatbotların geliştirilmesinde karar ağacı sistemlerinin kullanılmasının yanı sıra Makine Öğrenmesi (ML), Derin Öğrenme (DL) gibi diyalog bazlı Yapay Zekâ (Conversational AI) teknolojileri de kullanılmaktadır. Bu teknolojilerden her biri farklı bir işleyişe ve amaca yönelik kullanılmaktadır. Örneğin; bu teknolojilerden herhangi birinin kullanılması, chatbotun  bankacılık, havayolu hizmeti vermesine olanak sağlarken, herhangi iki teknolojinin karıştırılıp kullanılması chatbotun bir websitede müşteri hizmetleri kısmında faaliyet göstermesine olanak sağlayabilir.

Hedef Kitlelerine Göre Chatbotlar

Günümüzde büyük şirketler her zaman şimdikinden daha büyük kitlelere ulaşmayı hedefler. Bu amaca yönelik programlanan chatbot sistemleri, bir şirketin faaliyet gösterdiği bir alanda daha büyük müşteri kitlelerine ulaşmasına büyük yarar sağlar ve buna göre programlanırlar. Örneğin; bir teknoloji firması teknoloji ile uğraşanlara hitap ederken chatbot sistemlerini kullanarak marka değerine daha fazla katkı sağlarken, aynı şekilde bir kahve zinciri de daha çok kahve sever müşteri çekmek için gelişmiş chatbot sistemlerini kullanabilir.

Chatbot Örnekleri: En İyi 3 Chatbot Uygulaması

Mitsuku

Geliştirilmiş altyapısı sayesinde oldukça performanslı sonuçlar veren bu chatbot ayrıca iki kez de ödül kazanmıştır ve aynı zamanda da en çok kullanılan chatbottur. Gelişmiş yapay zekâsı ve yazılımı sayesinde hızlı dil becerileri gösterirken, çok rahat bir şekilde insanlarla iletişime geçiyor ve gerçekçi diyaloglar kurabiliyor. Başka önemli bir özelliği ise kullanıcılarına karşı duygusal tepkiler de verebilmesi. Buradan Mitsuku ile tanışabilirsiniz.

Cleverbot

Yine dünyaca ünlü olan bu chatbotu diğer chat robotlardan ayıran en ilginç ve önemli özelliği kendisini insan olarak tanıtması. Programlanan yapay zekâsı, chatbotu kendisini insan olarak tanıtmasını sağlıyor. Geliştirilmiş yapay zekâ ve altyapısı ile sorulan her soruya hiç düşünmeden hızlı olarak cevap verebilmesi sayesinde dünyada büyük kitlelere ulaşmayı başarmıştır.  Ayrıca yüksek öğrenme potansiyeli sayesinde altyapısının geliştirilmesi de kolay bir duruma gelmektedir. Buradan Cleverbot'u kullanıp deneyimleyebilirsiniz.

Alice

Dünya chatbot piyasasında akla gelen ilk chatbotlardan biri olan Alice’ i önemli yapan özelliklerinden birisi ise gelişmeye açık bir yapısı olması. Diğer chatbotlar kadar kurduğu diyaloglar iyi olmamasına karşın birbirinden değişik sorulan sorulara çok hızlı şekilde cevaplar verebiliyor. Alice’i tasarlayan tasarımcılar ise her türlü eleştiri ve öneriyi büyük bir yüreklilikle dinliyor ve her geçen gün Alice’i geliştirmeye çalışıyorlar. Buradan Alice ile Mitsuku'nun karşılıklı konuşmalarını izleyebilirsiniz.

Chatbot ve akıllı asistan teknolojileri her geçen zaman daha da geliştiriliyor. Fütürist düşünceler bu teknoloji ve cihazların ilerlemesinin temelini oluşturuyor. İnsanlar gün geçtikçe bu teknolojileri deneyimlemeye devam ederek yeni bir geleceğin temelini oluşturmakta ve chatbotlar da insanların en yakın arkadaşı olmaya başlamış durumda.

Kaynaklar:

https://www.cmswire.com/digital-experience/what-is-a-chatbot-more-importantly-should-you-build-one/?utm_source=cmswire.com&utm_medium=email&utm_campaign=cm&utm_content=nl-daily-171211&mkt_tok=eyJpIjoiTVRnMU5Ea3hOR1ZrTWpBeiIsInQiOiIxXC9jMlFhd2xoUWtFOEZhckFuUU9OOUZRUWFMVEpvOVVNcXpIXC9QQ3BGdUNuUTNOTHBhVnorVFlLQ1wvenQxMU9TR2t4RXR6ZGlxTWRxYTVjOXR1WkpqRDJMRnlqQ2ErWERXMk1UZnRwR0dOV2VcL1RjaVk4RGExeUppSlI2Q21LbXQifQ%3D%3D

https://tr.wikipedia.org/wiki/Chatbot

https://www.mediaclick.com.tr/blog/turkiye-ve-dunyadan-chatbot-ornekleri

 


BENZER YAZILAR

Clubhouse nedir, nasıl girilir? Nasıl davetiye bulunur

Clubhouse nedir, nasıl girilir? Özellikleri nelerdir, davetiye göndermek, sohbet türleri ve daha fazlası.


Paylaş