1932 yılında Amerika'nın Chicago şehrinde yapılan bu sıra dışı asansör döneminin en gelişmiş yapılarından biriydi.

Çalışma mekanizmasını gösteren video da British Pathe arşivlerinde var. İşte o görüntüler.

Otomobil çağının başladığı 1920'li yıllarda şehirleşme henüz park sorununu göz önünde tutan yapılanmaya sahip değildi. Araç sahipleri şehir merkezlerinde park etme konusunda sıkıntı yaşamaya başladılar. Sokağa çıkan araç sayısı da hızla artmaya başlıyordu.

“Dönme dolap” veya Paternoster sistemi - 1923 yılında Westinghouse tarafından icat edildi.  Chicago'da, Monroe Caddesi'nde tanıtıldı.

Bu asansör park sistemi bir dönme dolap gibi çalışıyor. Arabalar, her seferinde bir araca bağlı bir kayışa asılı asma kafeslere park ediliyor. Arabanızı almak istediğinizde sizin aracınız gelene kadar tüm arabalar dönüyor. O dönem bu park sisemi ekonomik ve çevreci olarak değerlendiriliyor. Yer kaplamadığı için ve yer altında olmadığı için ekonomik bulunuyor. Diğer yandan arabaların park yeri için dolaşması gerekmediğinden de çevreci bulunuyor. 

Chicago'nun arkasından Los Angeles, New York'ta da yaygınlaştı. Bugün Japonya'nın her yerinde yaygın kullanılıyor.

Otoparkı yapan girişimci şirketin adı Eugene Dietzgen .

Girişimci Eugene, 1848 Devrimi'ne katılan ve Almanya'dan sürgün edilerek Amerika'ya getirilen komünist filozof Joseph Dietzgen'in oğlu.

O dönem gazeteler yaygınlaşmaya başlayan bu park sistemi hakkında şunları yazıyordu:

"Bu fikrin başarısı, şüphesiz otomobillerin şehir sakinlerine değerini büyük ölçüde artıracaktır; şehir merkezinde alışverişi teşvik etmek; ve sık sık park edilmiş arabaların sokaklarını temizleyerek trafiği hızlandırarak trafik şeritlerini uygun verimliliklerinin yarısına indirir.
Daily Science and Mechanic
Ocak 1932



BENZER YAZILAR

Robot Arılar

Amerikalı bilim insanlarının geliştirdiği robot arılar, tıpkı gerçek arılar gibi doğal döngüye katkı sağlıyor ve bu minik robotların gelecekte birçok farklı alanda kullanılması planlanıyor.

Dünya Kadınlar Günü Nedir, Nasıl Çıktı? Dünya Kadınlar Günü'nün Tarihi

Dünya Kadınlar Günü nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün hikayesi ve Türkiye'de Kadın ile ilgili bilgiler


Paylaş