Çıralı tatilinizde görebilecekleriniz; Caretta Caretta’lar, Olympos Antik Kenti ve Yanartaş.

Çıralı, Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan bir köyü. Bu köy, Çıralı Plajı ile başlayıp, Olympos plajıyla devam ediyor. Kuzeybatısında Yanartaş Milli Parkı ve Güneyinde ise Olympos Antik Kenti’ne giriş bulunuyor. Buradaki konaklama mekanları daha çok kamp alanları, karavan parkları, bungalovlar ve minik pansiyonlardan oluşuyor. Bir sonraki koy olan Adrasan Koyu Çıralı’ya göre çok daha yoğunken, Çıralı yerleşimin az olması nedeniyle daha sakin bir tatil imkanı sunuyor. Sit alanı olması sebebiyle, oteller kendi plajlarına sahip değiller fakat otellerden sahile yürümek 2 dakika bile sürmüyor.

Caretta Caretta’lar

Caretta Caretta’lar, bir çeşit deniz kaplumbağası türü, Çıralı plajını üreme alanı olarak kullanıyorlar. Caretta Caretta’lar, büyüdüklerinde yumurtlamak için, yumurtadan çıktıkları yere dönüp aynı yere yumurtalarını bırakıyorlar. Bu sebeple Çıralı Plajı Caretta Caretta’ların ömürleri boyunca, dönüp dolaşıp geldiği bir alan oluyor. Sahilde, bölgeye gelen deniz kaplumbağalarının, nereye yumurtladıklarını, ne zaman çıkacaklarını kontrol eden ve yumurta sayımını yapan gönüllü çalışanlar bulunuyor.

Plaja indiğinizde gördüğünüz yüksek kafesleri bu çalışanlar yerleştiriyor. Kafesler, yumurtaların bulunduğu ve Caretta Caretta’ların çıkacağının bilindiği yuvalar. Bunlar hem görevlilerin işini kolaylaştırıyor hem de gün içinde plaja gelenlerin bilmeden yuvalara zarar vermesini önlüyor. Bu canlılar geceleri yumurtadan çıktıkları için, Çıralı’da yazın gece sahile girmek yasak. Ağustos, Eylül aylarında Çıralı’ya gelirseniz, gün doğumundan hemen önce Caretta Caretta'ların yumurtadan çıkışını izleyebilirsiniz. Kaplumbağalara dokunmak kesinlikle yasak, fakat tam denize girdikleri anda siz de gözlüklerinizle denize girerseniz birkaç saniye onlarla yüzebilirsiniz.

Olympos Antik Kenti

Dünya üzerinde birçok Olympos Dağı ve eski kenti bulunuyor. Antalya’da bulunan Olympos Antik Kenti, ortasından geçen Olympos Çayı ile bir liman şehri. Kentin iki girişi bulunuyor. Yukarıdan girmek için Adrasan Koyu tarafında olmanız gerekiyor. Alt giriş için ise Olympos Plajı’nı takip ederseniz, Olympos Çayı’nın denize açıldığı kısımdan girebilirsiniz. Giriş ücreti 30 Türk Lirası olan Antik Kent’i yazın 08:00-21:00, kışın 08:30-17:30 saatleri arasında girebilirsiniz. Giriş için Müze Kart kullanabilirsiniz. Kentin girişinde; Artemias ve ailesine ait bir lahit, kentin içinde; tapınaklar, korsanların mezarları, heykeller, agora, orta çağ kalesi ve diğer kent kalıntıları bulunuyor.

Olympos Antik Kenti’nin Tarihi

İki farklı antik tarihçi, Çiçero ve Strabon, Olympos Antik Kenti’ni sanat eserlerinin, zenginliklerin adresi ve Likya bölgesinin en büyük yerleşim yeri olarak anlatmış. Olympos Likya Birliğinde 3 oy hakkına sahipmiş. Sadece 6 şehrin bu hakka sahip olduğu düşünüldüğünde, Olympos Kenti büyük bir önem taşıyormuş. Kentin kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İ.Ö. 168-167 yıllarında kentin adı Likya Birliği sikkelerinde geçiyormuş.

Olympos ismi İ.Ö. 78 yılında karşımıza çıkıyor, bu tarihte Sicilya Valisi, o zamanların en bilinen korsanı Zenicetes’i deniz savaşında yenmiş. Zenicetes Olympos limanına geliyormuş ve gemilerini bu limanda saklıyormuş.

Olympos, Romalıların eline geçince, burayı satılık ya da kiralık mülk olarak satışa çıkarmışlar. Kent, korsanların uğrak limanı olduğu için 3. yüzyılda sürekli saldırılar sebebiyle önemini yitirmiş. Kentin yerlileri de şehri terk etmiş.

11. ve 12. Yüzyıllarda Olympos yeniden inşa edilmiş. Bu dönemde Cenevizliler, Venedikliler ve Rodos Şövaleleri hakimiyeti altında bulunmuş, Haçlı Seferleri’nde de kentin limanı ticaret için kullanılmış.

15. yüzyılda Osmanlı, Doğu Akdeniz’i hakimiyeti altına almış ve sebebiyle bütün şehir boşaltılmış.

Yanartaş Milli Parkı

Çıralı’dan yarım saat, 45 dakikalık bir tırmanış sonrasında Yanartaş’a varabilirsiniz. Sadece yaya gidilen bu bölgeye geldiğinizde, kayaların içinden yükselen alevlerle karşılaşacaksınız. Alevler devasa değil fakat, onların özellikleri, yağmur çamur demeden, sürekli yanmaya devam etmeleri. Yanartaş, zemininin hemen altında bulunan basınçlı metan gazı rezervuarı ile yaklaşık 2500 yıldır yanan bacaları sayesinde bu alevleri oluşturuyor. Metan gazı çıkış bacaları normalde okyanus diplerinde çokça rastlansa da karada çok az görülüyor. Bu bacalar başka bölgelerde bulunsa da, bacalardan gaz çıkışı Dünya’da sadece Çıralı’da yaşanıyor. Alevlerin şiddeti, kışın daha kuvvetli oluyor. Yanartaş’a çıkanlar gün batımını orda geçirmeyi tercih ediyor. Buraya gelenler, alevler gerçekten hiç sönmüyor mu diye denemek için söndürmeye çalışanlar ve alevlerde sucuk pişirmeye çalışanlar gibi komik manzaralarla da karşılaşabilirler.

Çıralı, Yanartaş Efsanesi’nde (Chimaera’da) yer alan Chimera yaratığına ev sahipliği yapıyor. Efsane’nin birçok farklı versiyonu bulunuyor. Bunlardan bir tanesine göre, Ephya Kralı’nın oğlu Hipponoes kardeşi Belleros’u öldürüyor. Kral, bu yüzden Hipponoes’i sürgüne, Likya Kralı’nın yanına gönderiyor. Likya Kralı, Hipponoes’i öldürmüyor ve onu Chimera yaratığı ile dövüşmeye gönderiyor. Bu yaratığın başı aslan, gövdesi keçi, kuyruğu yılan parçalarından oluşuyor. Chimera ayrıca ağzından alevler saçıyor. Hipponoes yaratığı, mızrağı ile yeniyor ve yerin dibine gönderiyor. Yaratık yerin yedi kat dibinde olsa bile, ağzından saçtığı alevler kesilmiyor ve onun saçtığı alevler yeryüzünde topraktan çıkmaya devam ediyor. Hipponoes’in bu zaferi, Olimpiyat oyunlarının başlangıcı oluyor ve Olimpiyat ateşi de Chimaera’nın sönmeyen ateşini sembolize ediyor.

Sakin ve doğa ile iç içe bir tatil geçirme amacına sahip gezginler, Çıralı’ya yaptıkları seyahat ile hem kafa dinleyebilir hem de mitolojide yer alan tarihi bölgelere gezinti yapabilirler. Doğa aşıkları için vazgeçilmez bir deneyim olan Caretta Caretta’ların denize ulaşma yolculuklarına tanıklık etme şansı, tarih meraklıları için Olympos Antik Kenti gezisi, arkeoloji tutkunları için Yanartaş tırmanışı, minik bir köy olan Çıralı’nın sunduklarının sadece birkaçı.

https://www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/doga_koruma/turler/deniz_kaplumbaas/

https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/olympos-antik-kenti-nerede-olympos-antik-kenti-hakkinda-bilgi-tarihi-efsanesi-giris-ucreti-ve-ziyaret-saatleri-2020-41608881

https://www.milliyet.com.tr/gundem/2-bin-500-yildir-aktif-antalyada-tarihi-bolgenin-esi-benzeri-yok-6299254


BENZER YAZILAR

French Press Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Evde, kampta ya da işte filtre kahve tutkunlarının vazgeçilmezlerinden biri olan French Press, kullanımı, özellikleri hakkında bilgiler ve en iyi kahve deneyimi için ipuçları.

Dünyanın En İyi Aktiviteleri 2022

Her birini deneyimleyen ve beğenen gezginlere göre dünyanın en iyi aktiviteleri.


Paylaş