Churros- İspanyol Mutfağı
Çoğu kişi tarafından bilinen, churros İspanyol mutfağının en ilgi gören tatlısı. Kızarmış hamurdan yapıldığı biliniyor. İç dolgusu ve yanında servis edilişi ülkeden ülkeye değişiyor. Genellikle Türkiye’de yanında sıcak çikolatalı sos ile sunulsa da diğer ülkelerde süt reçeli ve İspanyolların beyaz kahvesi cafe con leche ile sunuluyor. Neredeyse kendi mutfağımızdaki lokma tatlısına benziyor. İspanya’ya gitme fırsatınız olursa Churros yemeden dönmenizi önermiyoruz. Eğer İstanbul’da da tatmak isterseniz Moda’daki Chocca tatlıcısına gidip, bu tatlıyı yiyebilirsiniz. Farklı mutfaklarda benzerleri denense de Churros'un lezzeti bambaşka.
Profiterol- Fransız Mutfağı
Fransız mutfağının en bilinen tatlıların başında profiterol, macaron, sufle ve créme brulée geliyor.
Profiterol, çıtır hamur toplarının, içinin pastacı kreması doldurulmasıyla hazırlanılıyor. Sunarken de profiterollerin üstüne çikolatalı sos dökülüyor. Fransa’da bazen çikolata sosu yerine bal da kullanılıyor. Ülkemizde İnci Profiterol, akla ilk gelen mekanlar arasında. Eğer klasik profiterol yerine başka çeşit denemek isterseniz de Mathilda’yı da öneriyoruz. Mathilda’da içine eklenen pastacı kreması ve üzerine eklenecek olan sos gelenlerin isteğine bağlı olarak değişiyor. Ballı denemek isterseniz de Burgazada’daki Ergün Pastanesi'nin profiterolleri şahane.
Macaron- Fransız Mutfağı
Macaron, aslında asırlar önce İtalyanların yaptığı bir kurabiyeydi. Fransa’ya soylu bir ailenin kızının, Fransa kralıyla evlenmesiyle geldiği söyleniyor. Fransa’ya giderken yanına aşçısını da alıyor ve macaron Fransız mutfağı ile tanışıyor. Macaron, bizim mutfağımızdaki acıbadem kurabiyesini andırıyor. Eğer macaronu geliştirildiği mutfakta yemek istiyorum ve Paris’e gideceğim derseniz Ladurée kesinlikle gitmeniz gereken bir mekan. Ama sizin bu rengarenk tatlılar için illa Paris’e gitmenize gerek yok. Çünkü Ladurée, İstanbul’da da bulunuyor.
Sufle- Fransız Mutfağı
Sufle, Parisli bir pastanecinin çikolatalı kek tarifini denemesiyle keşfedilmiş. Kekin zamanından önce çıkartılmasından dolayı içi akışkan çikolatalı bu tatlı ortaya çıkmış. Genellikle, pudra şekeri, krema ya da dondurma ile sunuluyor. Bütün restoranlarda bulabileceğiniz bu tatlıya ek bir yer önerisi yapmak gerekirse, İstanbul’da bulunan Suflör sizlere tam 14 tane farklı çeşit sufle sunuyor.
Tiramisu- İtalyan Mutfağı
Tiramisunun kelime anlamı “kaldır beni ya da beni mutlu et” olarak biliniyor. Kahve severlerin gözdesi olan bu tatlı, normalinde kedi dili ile yapılıyor, bazı yerler pandispanya da kullanıyor. Normal tiramisu kahve likörü, mascarpone peyniri, espresso veya Nescafe'den yapılıyor olsa da bazı restoranlarda içindekiler değişiklik gösterebiliyor. Yapılışı basit ve leziz olan bu tatlıyı İstanbul’da, Zorlu Avm içerisinde bulunan Eataly’de deneyebilirsiniz. Klasik tiramisu yerine limonlu olanını da öneriyoruz. Limonu tiramisu için de Trattoria Serenzo’ya gidebilirsiniz.
Cannoli- İtalyan Mutfağı
Sicilya’nın geleneksel tatlısı. Hamurlar çubuklara sarılıp yağda kızartılıyor ve içine krema dolduruluyor. Kremaları çeşit çeşit. Bu az bilinen tatlıyı denemek isterseniz, Moda’daki Chocca’yı öneriyoruz.
Baklava- Türk Mutfağı
Kendi mutfağımızda şerbetli tatlılar sütlü tatlılara göre daha ön planda.
Baklava, çok ince açılmış ve üst üste konulmuş yufkanın arasına antepfıstığı, ceviz gibi kuruyemişlerin yerleştiriliyor ve fırında pişiriliyor. Baklavanın bir de kendine has yeme adabı var: ters çevrilip alt kısmının üst damağa getirilerek yenmesi söyleniyor. Bunun nedeni de şekerin tadını daha iyi alabilmek için. Kesinlikle Gaziantep’e baklavanın ana vatanına gidip orada denemenizi öneriyoruz. İstanbul’da ise Karaköy’de bulunan Güllüoğlu’da baklava ve türevleri konusunda tam bir usta.
Künefe- Türk Mutfağı
Künefe, aslında bir Filistin tatlısı olarak biliniyor. İki katman kadayıf arasına tuzsuz peynir konularak pişirilip üstüne şerbeti (şeker şurubu) eklenerek sunuluyor. Serviste her zaman bir bardak su ya da süt veriliyor. Nedeni ise tatlıdaki yüksek şekerin ağırlığını hafifletmek için. Künefe için yer önerimiz ise Ankara’daki Zeugma. Künefeyi, kuruyemiş ve mevsim meyveleri sunan bu yeri beğeneceğinizi düşünüyoruz.
Kazandibi- Türk Mutfağı
Kazandibi, hem hafif hem de sütlü bir tatlı. Evde yapması da diğer şerbetli tatlılara göre daha kolay. Süt, pirinç unu, mısır nişastası, toz şeker, tereyağı, pudra şekeri bir de tarçınınız varsa bu tatlıyı kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Kazandibi tatlısı aslında tavuk göğsü tatlısından ortaya çıkmış. Tavuk göğsü piştikten sonra üzerine eklenen şekerin, köz ateşte yakılmasıyla kazandibi doğmuş diyebiliriz. Kazandibi’ni ister dondurmayla ister sade tercih edilebilirsiniz. Bu tatlıyı, Sütiş, Zeynel Muhallebicisi ve Bolulu Hasan Usta’da yemenizi öneriyoruz.
Kaynaklar:
https://www.haberturk.com/churros-nasil-yapilir-churros-tarifi-ve-malzemeleri-1659879
https://kesfettik.com/churros-tarifi-churros-nasil-yapilir/
https://m.mekan.com/blog/en-iyi-tiramisu-nerede-yenir
https://harbiyiyorum.com/kazandibi-nedir/
https://www.damyskitchen.com/2016/03/orjinal-tiramisu.html
BENZER YAZILAR
6 Farklı Ülke, 6 İhtişamlı Kütüphane
Kütüphane denince aklımıza gelen soğuk ve sessiz görüntünün dışında kalan, her köşesinde ayrı bir şaheserin bulunduğu bu göz alıcı kütüphaneleri ziyaret ederek edebiyat ve sanatın eşsiz buluşmasının tadını çıkarabilirsiniz.