Ekvador, Antarktika, Güney Afrika ve Avustralya'da penguenleri görebileceğiniz yerleri sizler için derledik.

Penguenleri belki bazı hayvanat bahçelerinde ya da akvaryumlarda görmüş olabilirsiniz. Şimdiki yazımızda, bu sevimli hayvanları doğal habitatlarında nerelerde görebileceğinizi derledik.

Boulders Plajı, Güney Afrika

Güney Afrika, Afrika penguenlerine ev sahipliği yaptığı birçok plajı ile meşhur. Afrika penguenleri, sadece buranın güney sularında yaşıyor ve eşeğe benzer sesleri ile biliniyor.  Hatta bu çıkardıkları ses sebebiyle önceden ahmak penguen ismiyle anılıyorlarmış. Son 50 yıl içerisinde, küresel ısınma, çevre kirliliği ve sorumsuz turizm aktiviteleri nedeniyle Afrika penguenlerinin sayısı %80 oranıyla azalmış.

Boulders Plajı (Boulders Beach), Cape Town’dan yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu plajda bulunan koloni yalnızca 1983 yılında oluşmuş. Boulders Plajı’ndaki koloni, nesli tükenmekte olan Afrika penguenlerinin hayatları için önemli bir habitat haline gelmiş.

Turistlerin penguenlere fazla yaklaşmasını önlemek amacıyla artık plaja yalnızca ücretli bir şekilde, tahta iskele üzerindeki rota kullanılarak girilebiliyor. Ziyaretçilerden penguenlere fazla yaklaşmamaları isteniyor. Plaj adını, sahilde bulunan granit kaya parçalarından alıyor. Bu kayalar penguenler ile birleştiğinde şahane fotoğraflar çıkmasına olanak sağlıyor.

Boulders Plajı, Masa Dağı Milli Parkı’nın bir parçası aslında. Bölgede yapabileceğiniz diğer aktiviteler arasında; dağ bisikleti turu, tırmanış, yelken turu bulunuyor. Ayrıca, plajın yakınlarındaki Simon’s Town mahallesinde, tarihi kır evlerin, Arnavut kaldırımı yolların keyfini çıkarabilir ve konaklamanızı burada sağlayabilirsiniz.

Galapagos Adaları, Ekvador

Ekvatorun tam üzerinde bulunan bu tropik adalarda, tropik iklimde yaşayabilen tek penguen türü olan Galapagos penguenleri yaşıyor. Diğer penguen türleri mevsimsel göçler gerçekleştirirken, Galapagos penguenleri bütün yılı aynı yerde geçiriyor.

Galapagos Adaları’na yapılacak herhangi bir seyahatte penguenleri görme şansınız oldukça yüksek. Fakat penguenler, Isla Isabela Adası’nda olduğu gibi, daha soğuk suları tercih edebiliyor. Bu bilgilere dayanarak, penguenlerle karşılaşma imkanınızı ve sürenizi arttırmanız mümkün.

Tabi, penguen gözlemleme turları da adalarda oldukça yaygın bir turistik aktivite haline gelmiş. Bazı turlar, turistlere penguenler arasında şnorkelli dalış imkanı bile sağlıyor. Galapagos Adaları Milli Park Servisi, bazı bölgeleri koruma altına almak için, buralara erişimi kısıtladığından, gezinizi planlarken tur şirketlerine isteklerinizi net bir şekilde anlatmanız öneriliyor.

Philip Adası, Avusturalya

Küçük penguenler (Little Penguins), dünyanın en küçük penguen türü. Boyları yalnızca 30 santimetre olan bu hayvanlar Peri penguen ismiyle de anılıyor. 1,5 kilogramdan bile daha hafif olan bu penguenler sadece Avustralya’da ve Yeni Zelanda’da yaşıyor. Yeni Zelanda’da, rengi sebebiyle Mavi penguen olarak da isimlendiriliyorlar.

Philip Adası, Melbourne’dan arabayla 1,5 saat uzaklıkta bulunan bir ada. Anakaradan adaya geçişi sağlayan bir yol sayesinde ulaşım kolaylığı sağlanıyor. Bu ada, yıllarca Küçük penguenleri görmek için gelenlerin en uğrak yeri haline gelmiş. 1920’lerden beri bu amaçla yapılan seyahatler, günümüze kadar ilgisini kaybetmemiş.

Philip Adası Milli Parkı’na giriş ücretli. Artık penguenlere yaklaşılmasının kısıtlanması için Boulders Plajı’nda olduğu gibi plaj üzerinde tahta iskele rotası kullanılmaya başlanmış. Her gün, küçük bir grubun penguenlerin yanına inmesine ve rehber eşliğinde plajda gezmesine izin veriliyor. Bu grubun içinde olmak için, önceden bir bilet almanız yeterli. Satılan biletlerden elde edilen gelir, küresel ısınmanın adadaki penguenler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmalar ve doğal hayatın korunmasına yardımcı çalışmalar düzenlenmesi için kullanılıyor.

Bu minik penguenler gün içinde balık avlamaya çıkıyor ve akşamları sanki bir geçit törenindeymiş gibi, hepsi birlikte kıyıya dönüyor. Bu adanın keyfini çıkarmak için burada konaklamayı tercih ederseniz koala, balina, karıncayiyen ve ufak bir kanguru türü olan valabilerle de vakit geçirme şansı yakalayabilirsiniz.

Sough Georgia, Antarktika

Tabii ki belgesellerde gördüğümüz İmparator penguenlerin yuvası, Antarktika’yı yazımıza dahil etmesek olmadı. Antarktika seyahatinizde İmparator penguenleri hariç Chinstrap, Adelie ve Gentoo türlerini de görmek mümkün.

South Georgia Adası, bu dört tür penguenin de yuvalama alanı olarak bulunuyor. Hatta dünyanın ikinci en büyük pengueni olan Kral penguenleri ve Macaroni penguenleri de bu adada bulunuyor. Buranın asıl kahramanları penguenler olduğundan, ziyaretçiler hayvanlar tarafından garip karşılanıyor. Meraklı penguenler turistlere yaklaşıp, aşağı yukarı bakarak onları inceliyorlar.

Penguenleri bulmakta zorlanmayacağınızdan emin olduğumuz gibi tombul İmparator penguenleri karınları üzerinde kayarken izlemekten keyif alacağınıza da eminiz. Seyahat sırasında kambur ve katil balinalarla, ilginç kuş türleriyle karşılaşabilirsiniz. Yazın yapılacak seyahatlerde yavru penguenlerin şirinliklerine de şahit olabilirsiniz.

Penguenler Güney kısımlarda daha sık bulunuyor fakat bu bölge yılın her mevsimi insanların yaşam koşulları için uygun değil. Planlanacak herhangi bir seyahat için yaz aylarını tercih etmeniz öneriliyor. Ayrıca bu bölge neredeyse 24 saat boyunca aydınlık kalıyor. Konu Antarktika olduğunda, bir tura dahil olmadan seyahat etmek neredeyse imkansız. Arjantin’den kalkan turlar South Georgia’nın da dahil olduğu 11 farklı limanı barındıran 20-25 günlük geziler gerçekleştiriyor.

Kaynaklar:

https://edition.cnn.com/travel/article/penguin-viewing/index.html

http://www.theculturemap.com/places-see-penguins-around-world/


BENZER YAZILAR

Zamanın Durduğu Şehir: Trinidad

Kübalıların "zamanın durduğu şehir" olarak bildikleri Trinidad hakkındaki bilgileri sizi için derledik.

Türkiye’nin İlk ‘‘Akademisyen Pastacısı’’ Harry Lenas ve Tarihi Baylan Pastanesi

İstanbul’un yaşayan ‘‘en eski’’ pastanesi olarak bilinen Baylan Pastanesi ve Harry Lenas’ın Türk gastronomisine kattığı yenilikler.


Paylaş