Aziz Sancar Nobel ödülünü, "hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu" haritalandıran araştırmaları ile kazandı.
?Mardin'de ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı ve birincilikle mezun oldu. ??⚕️Mardin Savur'da sağlık ocağında 2 sene hekimlik yaptıktan sonra NATO-TÜBİTAK bursu ile yurt dışı eğitim hayatı başladı.
? Eğitim aldığı üniversiteler: Johns Hopkins Üniversitesi, Dallas Teksas Üniversitesi, Yale Üniversitesi. Bu üniversitelerde DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalar yaptı. ?Bugün halen North Carolina Üniversitesi biyokimya ve biyofizik bölümünde sürdürüyor.
?? Aziz Hoca, ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk. Amerika'da eğitim gören Türk öğrencilerini desteklemek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurdu. "Carolina Türk Evi" isimli bir öğrenci misafirhanesi açtı.
⭐️ Onu rol model yapan özelliklerinden biri de başarılarıyla yetinmeyip kendisinden sonra gelen nesillere vizyon katmaya çalışması.
Gençlere bir önerisi var:
"Bir şeyler söylemekle hiçbir şey olmuyor; çalışmak gerek, çaba sarf etmek gerek. Sadece çok çalışarak başarı elde edebilirsiniz. Çabayla elde edilen başarıyı kimse inkâr edemez. İster Amerika ister Avrupa isterse de dünyanın herhangi bir yeri olsun, kimse çalışkan insanın karşısında duramaz."
Kaynak: www.nobelprize.org , fulbright.org.tr
BENZER YAZILAR
Dünyada ve Türkiye'de Akıllı Şehirler
Akıllı şehir nedir? Dünyanın en akıllı şehri hangisi? Türkiye’de akıllı şehir var mı?
Brothers Hayata Karışan Kadınlar Platformu'nda Başvurular Başlıyor
Brothers Hayata Karışan Kadınlar Platformu geleceğin mesleklerinde temsiliyet dilimini büyütmek için tüm kadınları ücretsiz eğitimlere davet ediyor.