Yıllardır bizi uzayın derinliklerinden hayali gezegenlere taşıyan ve Marvel, Star Wars, Lord of the Rings gibi serilerin var olmasına olanak sağlayan yeşil ekran, her ne kadar teknoloji gelişmiş olsa da ilk çıkışından beri hala aynı mantıkla kullanılıyor.  

Günümüzde bu teknoloji her ne kadar sinemada güzel gözükse de, gerçekçi bir yeşil ekran için düzgün planlama ve prodüksiyon öngörüsü gerek. Burada devreye LED ekranlar giriyor. Peki bu teknoloji yeşil ekranları geride bırakmamıza yetecek mi? Yeşil ekran ve LED kullanmanın farkı nedir? 

Star Wars Revenge of the Sith’in yeşil ekranlı çekimleri (2005)

Yeşil ekran ve LED ekran teknolojileri nelerdir? 

Yeşil ekran veya İngilizce adıyla “Chroma key compositing” iki farklı videoyu, renk tonlarına uygun bir biçimde birleştirmek için kullanılan bir post prodüksiyon yöntemidir. Bu teknik sadece sinemada değil, televizyonculukta da kullanılmaktadır. Mesela hava durumu programları tamamıyla yeşil ekran önünde yapılır. Burada kişi yeşil bir perdenin, duvarın veya setin önünde durup sahneyi plana göre oynar ve post prodüksiyonda gerekenler eklenir. 

LED ekran teknolojisinde ise arkada yeşil bir sahne yerine set LED ekranlar ile döşeniyor ve o ekranlardan post prodüksiyonda yapılacak olan ne ise ekranlardan o sırada gösteriliyor. Anlık sahne gösterimi ve çekimler için bir oyun motoru olan Unreal Engine kullanılıyor. Bu sayede yönetmen istediği değişikliği ve sahneyi kayıt yapmadan düzenleyebiliyor. Bu teknolojinin yeşil ekrana karşı belli avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcut.     

LED Ekran kullanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? 

Bu teknolojinin aktif kullanıcılarından birisi başrolünü Pedro Pascal’ın oynadığı Mandalorian dizisi. Dizi, “Volume” adını verdikleri bir LED ekran setinde çekiliyor. Bu dizinin çekiminden belli avantajlar olarak şunlar gösteriliyor; öncelikle oyuncular bulundukları ortamı gördükleri zaman daha rahat performans verebiliyorlar.

Yeşil ekranın en büyük sorunlarından biri oyuncular ve yönetmen çekimler sırasında seti hayal etmek zorunda kalıyor. Bunun yanı sıra yönetmene beğenmediği bir mekanı veya açıyı istediği gibi değiştirme özgürlüğünü sağlıyor.

İşin post prodüksiyon kısmında ise Mandalorian dizisindeki gibi parlak, yansıma yüzeyi çok olan kostüm ve araçlar için bire bir yansıma sağlıyor. Yeşil ekranın sıkıntılarından biri de doğru ışıklandırmayı ayarlamak. LED ekranlar sayesinde doğru ışıklandırmayı sağlamak kolaylaşıyor ve birine yeşil elbise giydirilmesi gerekirse post prodüksiyonda o kostüm için harika bir ışık ve yansıma referansı oluşuyor.

Tabi, avantajların yanı sıra LED ekran kullanmanın yeşil ekrana karşı bazı dezavantajları var. Öncelikle LED ekranlar ile bir set hazırlamak maliyetli bir iş. Set hazırlansa bile bu seti yürütmek için bu iş konusunda bilgili bir ekibe ve güçlü bir ekipmana ihtiyaç var. Bunların maliyetini karşılamak için sağlam bir bütçe gerekli. 

Mandalorian’ın buradaki avantajı Disney'in kaynaklarını kullanması. Maliyet sıkıntısının getirdiklerinden biri de büyük setleri tamamıyla led ile döşemenin çok pahalı oluşu. Bundan dolayı bazı büyük sahnelerin yine eski yöntemlerle çekilmesi gerekiyor.

Bunun yanı sıra bazı kostümler pratik olarak yapılamadığı için LED setlerde de bazı aktörlere yeşil elbise giydirilip yeşil ekranda olduğu gibi onların kostümünün hazırlanması gerekiyor.

 

LED ekran teknolojisi yeşil ekranın yerini alabilir mi?

LED ekran , her ne kadar avantajları olsa da çözmesi zor olan bazı problemle karşı karşıya. Öncelikle maliyet bariyerini aşmak çok zor. Mandalorian'ın ilk sezonunda 100 milyon dolar harcandı. Revenge of the Sith filmini yapmak için 113 milyon dolar harcandı. Arkasında Disney gibi güçlü bir firma olmayan yapım şirketlerini bu maliyetler zorlayacaktır. Bunun yanı sıra LED ekran setine sığmayan her sahne yine yeşil ekranda çekilmesi gerekecek. Bunlar göz önüne alındığında LED Ekran setlerini sadece büyük şirketlerin filmlerinde ve dizilerinde görmeye devam edeceğiz. 

Kaynaklar:

https://collider.com/mandalorian-visual-effects-explained/ 

https://www.vfxvoice.com/the-mandalorian-and-the-future-of-filmmaking/

https://www.insider.com/green-screen-virtual-sets-mandalorian-2020-4

https://www.starwars.com/news/the-mandalorian-stagecraft-feature

https://www.cnet.com/news/star-wars-40th-anniversary-prequels-actor-jerome-blake/


BENZER YAZILAR

Opensea Nedir, Nasıl Kullanılır?

NFT dünyasının en büyük pazarı, alım-satım yeri olan OpenSea nedir, nasıl kullanılır?

Kutup Işıkları (Aurora) Nedir, Nasıl oluşur? 

Kutup Işıkları nedir? Nasıl oluşur? Ne zaman ve nerede izlemek gerekir? Kutup ışıkları nasıl fotoğraflanır?


Paylaş