Yeni yıla girmemize az kalmışken, mutfakta yapabileceğimiz 5 tarifi ve onların nasıl ortaya çıktığını bu yazımızda ele aldık.

Senemiz nasıl geçti diye sorsalar kesinlikle “çöp, boş, üzücü, yorucu” gibi kelimeleri kullanarak ifade edebiliriz. Yeni yıla sayılı günler kalmışken, neden kendimizi motive edecek bir şeyler pişirip, gelen yeni yılı coşkuyla karşılamıyoruz? Ne demişler, yeni yıla nasıl girersen öyle devam eder. Yeni yıla heyecanla, mutlulukla, sevdiklerimizle, pişirdiklerimizle girelim bütün senemiz böyle geçsin. Eğer yeni yıl menünüz hazır değilse veya fikir almak isteseniz. İşte menünüze ekleyebileceğiniz 5 yemek.

Olmazsa Olmazlar!                     

Zencefilli Kurabiye

Batı mutfağında bilinen adıyla Gingerbread, kendi mutfağımızdaki adıyla Zencefilli kurabiye tam olarak yeni yıl ruhunu yansıtır. 15.yüzyıldan kalmıştır olup figürlü üretimi ise 16. yüzyılda başlanılmıştır. İlk figürlenmiş zencefilli kurabiye "Gingerbread men" İngiltere'de I. Elizabeth sarayında yapılmıştır. Tarçın ve zencefil uyumuna hayran olanlar için kesinlikle önerilir. Emek isteyen bir tarif ama değeyeceğine emin olabilirsiniz. Eğer deneyecek olursanız dekorasyonunu damla sakız, glasaj şekeri ve ya kuru üzümle yapabilirsiniz. Tavsiyemiz müthiş bir üçlü olduğunu düşündüğümüz; bir bardak süt, zencefilli kurabiye ve yeni yıl temalı filmler ile tadını çıkartmanız.

Malzemeler;

2 adet yumurta

100 gram oda sıcaklığında tereyağı

150 gram toz şeker

250 gram un (ihtiyaç halinde + ½ su bardağı un)

1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu

1,5 tatlı kaşığı toz zencefil

1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı;

Toz şeker, tereyağı ve yumurtaları alıp mikserle şeker eriyene ve karışım bütünleşene kadar karıştırın. Ardından unu ve diğer malzemeleri ekleyerek hamuru yoğurun. Dikkatli olun! Hamurun ele yapışmaması gerekiyor. Eğer elinize yapışıyorsa un takviyesi yapabilirsiniz. Elinize hamurun yapışmadığı anda hamuru streç filme sarın ve yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin. Dinlenmenin son 10 dakikasında fırını 175 derecede ısıtın. Buzdolabından hamuru çıkarın ve iki eşit parçaya bölün. Şekil vermeden önce tezgahınızı unlayın ve yarım santim kalınlıkta olacak şekilde hamuru açın. Önerimiz yılbaşı temalı kurabiye kalıpları kullanmanız, isterseniz bardak ağzıyla da şekil verebilirsiniz. Şekil verdikten sonra, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine şekillerinizi yerleştirin. 12 dakika önceden ısıtılmış fırında pişirin. Pişirdikten sonra mümkünse soğuk bir ortamda kurabiyeler sertleşene kadar soğutun sonra servis edin.

Yılbaşı Hindisi

Yapması ve pişmesi zahmetli gözüken, kalabalık kutlanılan yılbaşı masalarının baş tacıdır hindi. Noel'in simgelerinden biri olan Hindi, aslına bakarsanız İsa'nın doğum tarihinde yapılan kutlamada, hindi kesme, çeşitli hediyeler verme gelenek haline gelmiş olup, günümüze kadar uzanmıştır. Özellikle Kestaneli İç Pilavla aranılan ikili diyebiliriz. 

Malzemeler;

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy bütün hindi

1 tatlı kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

1 çay kaşığı hardan

1 tatlı kaşığı tuz

İç Malzemeleri;

1 dal biberiye

1 adet defne yaprağı

1 tatlı kaşığı tane karabiber

Yapılışı;

Satın aldığınız hindiyi bol suda yıkadıktan sonra havlu kağıt yardımıyla kurulayın. Küçük bir kasede bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal, tuz ve zeytinyağını karıştırın ve bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına, biberiye, defne yaprağı ve tane karabiberi yerleştirin. Hafif bir şekilde unlanmış pişirme poşeti ya da fırın tepsisine yerleştirdiğiniz hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin. En son fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi porsiyonlayın ve sıcak servis edin.

Kestaneli İç Pilav

Her mevsimin kendine ait sebzeleri ve meyveleri vardır. Yazın nasıl süt mısır yiyorsak, kışında kestane yiyoruz. Kışın sokak lezzetlerimizin başını çeker kestane kebaplar. Pilavın da Türk mutfağının olmazsa olmazı diyebiliriz. Ana yemeklerinin yancısıdır. Birçok farklı türü yapılabilir, kestanelisi de bunlardan biridir.  Yılbaşı için de kesinlikle menünüzde olması gerektiğini düşünüyoruz. Bizden söylemesi, hindinin yanına çok yakışıyor.

Malzemeler;

1 su bardağı haşlanmış kestane

3 su bardağı sıcak et veya tavuk suyu

2 su bardağı baldo pirinç

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tuz

¼ çay kaşığı yenibahar

Yapılışı;

Pirincinizi ıslatın. Kuru soğanları yemeklik doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Doğradığınız kuru soğanları, ilk başta kısık ateşte soteleyin ardından dirilikleri gidene kadar pişirin ve çam fıstıklarını ekleyin. İlk başta duru suyu çıkana kadar yıkadığınız pirinci tencereye aktarın. Kuş üzümlerini, karabiberi, tarçını, yenibaharı ve tuzu içine ekleyin. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri pilava ilave edin ve kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. Tencerenin kapağını kapatmayı unutmayın. Suyu çektikten sonra üzerine pamuklu bir mutfak bezi ile ya da kağıt havlu ile demlenmesi için bekletin.

Yeni Yılda Farklı Tatlar Arayanlara

Bal Kabağı Çorbası

Bir diğer kış sebzesi de bal kabağıdır. Mükemmel rengiyle gözünüze, şahane tadıyla damağınıza hitap ediyor. Şifalı olması da tercih etmenizin bir nedeni olabilir. 1804'te Haiti'nin bağımsızlığını kutlmasıyla başlar bal kabağı çorbasının tarihi, Fransız Kolonistlerinden bağımsızlıklarını kutlamak için eşsiz bir çorba yapmak isterler. Haiti'de "Soup Joumou" olarak bilinen geleneksel bal kabağı çorbası, özgürlük ve mücadelerinin anısına Haiti'de servis ediliyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletlerinde de Şükran Gününde yapılıyor. Tarifin ilk çıktığı yer Haiti olarak bilinsede yıllar içinde yenilendiğini söylemek mümkün.

Malzemeler;

1 dilim bal kabağı

1 adet havuç

1 adet patates

1 adet kuru soğan

Yarım çay bardağı süt

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

4-5 su bardağı su

Karabiber

Tuz

Yapılışı;

Patates, havuç ve kabağı küp küp doğrayın, soğanı da ince kıyın. Seçtiğiniz tencerenin içine zeytinyağı ekleyin, soğan ve havuçları kavurun. Ardından bal kabağı ve patatesleri ekleyin. Su ekleyin ve sebzeler yumuşayana kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra blender’dan geçirip pürüzsüz bir kıvam elde edin. En son tuz ve karabiber ekleyin, sıcak servis edin.  

Pommes duchesse surgelées - 1 kg livré chez vous par Toupargel.fr

Düşes Patates

Düşes Patates (Pomme Duchesse) ya da bizde bilinen adıyla Prenses Patates günlük hayatta da istediğiniz zaman yapabileceğiniz pratik bir garnitür. Kökenin Fransız mutfağı olduğu biliniyor olsa da maalesef nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektir. Rivayetlere göre Fransa'yı ziyaret eden bir İngiliz düşesi için yapıldığı bilinmekte. Yılın hangi günü olursa olsun,  patatessiz bir masa düşünelemez. Yılbaşı için de sade ama leziz bir garnitür terciği için düşeş patates neden olmasın?  

Malzemeler;

4 adet büyük boy patates

3 yemek kaşığı toz parmesan peyniri

2 adet yumurta sarısı

2 yemek kaşığı tereyağı

½ çay kaşığı tuz

¼ çay kaşığı toz sarımsak

½ çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber

¼ çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi

Yapılışı;

Patatesleri, önce bol suda yıkayın ardından yumuşayana kadar haşlayın. Haşladıktan sonra patatesleri soğumadan püre haline getirin. Tereyağı katıp, patateslerin sıcaklığı sayesinde erimesini sağlayın. Toz parmesanı ve yumurta sarılarını ekleyip karıştırmaya devam edin. Karabiber, toz sarımsak ve muskatı ekleyin ve tat katın. Pürenizin pürüzsüz kıvama geldiğinden emin olun sonra krema sıkma poşetine doldurun istediğiniz duy ile şekil verin. Şekillerinizi yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine aralıklı olarak sıkın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, püreniz hafif renk alana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Üzerine toz parmesanla süsleyip sunabilirsiniz.  

Mutlu Yıllar!

Kaynaklar

https://yemek.com/yilbasi-menusu-yemekleri/

https://yemek.com/tarif/yilbasi-kurabiyesi/

https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-yilbasi-menusu-icin-beyaz-et-ve-eslikcileriyle-birlikte-nefis-yemek-tarifleri-41684326/14

https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/kremasiz-balkabagi-corbasi-tarifi-41488058

https://mutfaksirlari.com/prenses-patates-duses-patates.html

https://yemek.com/tarif/duses-patates/

https://www.ehow.com/about_5318317_history-pumpkin-soup.html

https://www.giftofhospitality.com/duchess-potatoes/

 

 


BENZER YAZILAR

Kruvasan

Kruvasanın tarihi, hazırlanışı ve İstanbul’da tercih edilebilecek mekanlar.

Fuji Dağı

Fuji Dağı çok eski çağlardan beri Japon halkı tarafından kutsal sayılan bir dağ. Şinto inanışına göre Japonlar Fuji Dağının Tanrılardan biri olduğuna inanıyor.


Paylaş