"Gelmiş Geçmiş En İyi Filmler" listesinin ikinci serisi de tıpkı birinci liste gibi birçok eleştirmenin film listelerinden derlenerek oluşturuldu. İlk listeye buradaki linkten ulaşabilirsiniz.
8) Three Colors: Red
IMDb: 8.1
Rotten Tomatoes: %100
Filmin Künyesi
Yönetmen: Krzysztof Kieślowski
Yapımcı: Fransa/İsviçre/Polonya ortak yapımı
Senarist: Krzysztof Kieślowski, Krzysztof Piesiewicz
Oyuncular: Jean-Louis Trintignant, Irene Jacob
Yapım Yılı: 1994
Red Konusu
Valentine yarı zamanlı modellik yapan genç kadındır. Bir gün arabasıyla yoldan geçen köpeğe çarpar ve köpeğin yaralanmasına sebep olur. Valentine, bu olayın üzerine köpeğin sahibi emekli yargıçla tanışır. Yargıç, yalnız ve gizemli bir adamdır. Köpeği ilk etapta Valetine’e vermek ister fakat Valentine’nin erkek arkadaş köpeğin evde kalmasına izin vermez. Valentine köpeği geri vermek için yargıcın evine gittiğinde onu komşularının telefonlarını dinlediğini fark eder. Valentine yargıcın davranışına karşı öfke duysa da zamanla aralarında kuvvetli bir bağ oluşur.
Kieslowski’nin Fransa bayrağının renklerine ithafen çektiği serinin üçüncü ve son filmi olan Kırmızı, Kieslowski sinemasında sıkça rastlanılan kader ve tesadüfler üzerine kuruludur.
Red Fragman
7) Das Cabinet des Dr. Caligari
IMDb: 8.1
Rotten Tomatoes: %99
Filmin Künyesi
Yönetmen: Robert Wiene
Senarist: Hans Janowitz
Oyuncular: Friedrich Feher, Werner Krauss, Conrad Veidt
Yapım Yılı: 1920
Das Cabinet des Dr. Caligari Konusu
Dr. Caligari’nin muayenehanesi Dışavurumcu Alman Sineması’nın en önemli temsilcilerinden birisidir. Film, Almanya’da küçük bir kasabada gerçekleşen cinayetler zincirini konu alır. Dr. Caligari hipnoz yapabilme becerisine sahiptir ve Cesare adındaki uyurgezeri, cinayet aracı olarak kullanır. Film sadece Alman sineması için değil dünya sinemasında da kurgu ve kullanılan kamera teknikleriyle sessiz döneme damga vurmuştur. Bu filmden sonra sinemada “Caligarism” terimi ortaya çıkar.
Das Cabinet des Dr. Caligari Fragman
6) In the Mood For Love
IMDb: 8.1
Rotten Tomatoes: %91
Filmin Künyesi
Yönetmen: Wong Kar-wai
Yapımcı: Universal Studios
Senarist: Wong Kar-wai
Oyuncular: Tony Leung Chiu-wai, Maggie Cheung
Görüntü Yönetmeni: Mark Lee Ping Bin, Christopher Doyle
Yapım Yılı: 2000
In the Mood For Love Konusu
Eşleri tarafından aldatılan iki komşu arasında karşı konulamaz bir çekim oluşur. Fakat her ikisi de eşlerinin yaptığı yanlışları yapmak istemezler. Bu yüzden ikisi arasındaki aşk platonik seviyede kalır. In The Mood For Love bir drama, aşk filmidir. Kurgusu ve müzikleriyle sinema tarihine damga vuran filmlerden birisidir.
In the Mood For Love Fragman
5) Man with a Movie Camera
IMDb: 8.4
Rotten Tomatoes: %97
Yönetmen: Dziga Vertov
Senarist: Dziga Vertov
Oyuncular: Elizaveta Svilova, Mihail Kaufman
Yapım yılı: 1929
Man with a Movie Camera Konusu
Kameralı Adam, deneysel belgesel türünün en çarpıcı örneklerinden birisidir. Sovyetler Birliği döneminde çekilen film, tamamen gerçek görüntülerle şehir hayatından kesitler sunar. Gündelik yaşam, sosyalist rejimin manifestosu niteliğinde kurgulanır. Gerçek görüntüler, insan ve makine özdeşliği üzerine kurgulanır. Filmin en belirgin özelliği dekor, oyuncu ve kurmacanın olmamasıdır.
Man with a Movie Camera Filmi
4) Spirited Away
IMDb: 8.6
Rotten Tomatoes: %96
Filmin Künyesi:
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Yapımcı: Yasuyoshi Tokuma, Toshio Suzuki
Senarist: Hayao Miyazaki
Müzik: Youmi Kimura, Joe Hisaishi
Yapım Yılı: 2001
Spirited Away Konusu
On yaşındaki Chihiro, ailesiyle birlikte yeni bir kasabaya taşınır. Yeni kasaba, onlara gizemli bir dünyasının kapısını aralar. Kasaba gündüzleri terk edilmiş, geceleri ise ruhların ve cadıların yönettiği canlı bir dünyaya dönüşür.
Spirited Away Fragman
3) 8 ½
IMDb: 8.0
Rotten Tomatoes: %98
Filmin Künyesi:
Yönetmen: Federico Fellini
Yapımcı: Angelo Rizzoli
Senarist: Federico Fellini, Brunello Rondi, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano
Oyuncular: Marcello Mastroianni, Anouk Aimee, Claudia Cardinale
Görüntü Yönetmeni: Gianni Di Venanzo
Yapım Yılı: 1963
8 ½ Konusu
Guido Anselmi, ünlü bir film yönetmenidir. Çekmek üzere olduğu yeni bilim kurgu filmi aynı zamanda otobiyografik özellikler taşır. Guido, filmi çekmek için gerekli motivasyonu kendinde bulamaz ve yaratım sancısı çekmeye başlar. Yaratım süreci içinde fantezileri ve daha çok annesiyle olan kendi anıları içinde kaybolur.
8 ½ Fragman
2) Tokyo Story
IMDb: 8.2
Rotten Tomatoes: %100
Filmin Künyesi:
Yönetmen: Yasujirō Ozu
Yapımcı: Takeshi Yamamoto
Senarist: Yasujirō Ozu, Kôgo Noda
Oyuncular: Chieko Higashiyama, Chishû Ryû, Setsuko Hara
Yapım Yılı: 1953
Tokyo Story Konusu
Filmde yaşlı bir çift çocuklarını ve torunlarını görmek amacıyla yaşadıkları kasabadan Tokyo’ya giderler. Çocukları onları görmekten mutluluk duyarlar ancak işleriyle ve kendi çocuklarıyla meşgullerdir. Bu yüzden onlara gerçek bir ilgi göstermezler. Her iki taraf da bu konuda kendilerini suçlu hissetse de görgü kuralları gereği kimse bariz olanı dile getirmez. Çocuklar onları tatil için bir kaplıcaya göndermeye karar verir, ancak ebeveynler eve gitmek isterler. Eve giden tren yolculuğunda anne hastalanır ve ölür çocuklarının ise bu sebeple bir yolculuk yapması gerekir.
Tokyo Story Fragman
1) Apocalypse Now
IMDb: 8.4
Rotten Tomatoes: %98
Filmin Künyesi
Yönetmen: Francis Ford Coppola
Yapımcı: Francis Ford Coppola
Senarist: Francis Ford Coppola, John Milius
Öykü: Joseph Conrad’ın Heart of Darkness (Karanlığın Yüreği) isimli romanından uyarlama.
Oyuncular: Marlon Brando, Laurence Fishburne, Martin Sheen, Dennis Hopper, Robert Duvall
Görüntü yönetmeni: Vittorio Storaro
Apocalypse Now Konusu
Joseph Conrad’ın Karanlığın Yüreği adlı romanından uyarlanan Kıyamet, Kongre Kütüphanesi tarafınca 2000’de, tarihi, kültürel ve estetik anlamda kıymetli filmler arasına seçilmiştir. Bu nedenle ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmektedir.
Filmde özel kuvvetler Albayı olan Kurtz, ABD askerleri ve yerli halktan oluşan ordusuna tanrı edasıyla hükmetmektedir. Kurtz, ABD ordusundan bağımsız şekilde kendi kurduğu tarikatvari orduyla Vietnamlılara karşı savaşır. O esnada Vietnam’da görevli olan ABD subayı Willard, Kurtz’u öldürmekle görevlendirilir.
Apocalypse Now Fragman
Kaynakça
BENZER YAZILAR
The Social Dilemma: Sosyal İkilem
Sosyal medyanın hayatımıza olan etkilerini daha önce görmediğimiz yönleriyle yansıtan, 2020 yılı Netflix yapımı Jeff Orlowski imzalı belgesel.
Sofra Sırları: Neslihan Karakteri Analizi
Sofra Sırları Neslihan karakteri analizi. Neslihan karakterinin sosyolojik yansımaları.