İrmik helvası nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Cenazelerde neden irmik helvası dağıtılır? İrmik helvasının faydaları nelerdir?

Bir insanın doğumundan başlayıp ölümünün sonrasına kadar varlık gösteren tek yiyecek irmik helvasıdır. Yıllardır bozulmayan bir kültür haline dönüşen irmik helvası, üzüntülerin ve mutlulukların ortak noktasıdır.

İrmik Helvası Nedir?

Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan irmik helvası un, şeker, yağ, süt/su ve irmik kullanılarak yapılan kolay gibi görünen ancak kıvamını tutturması zor olan bir tatlıdır. Soğuk veya sıcak şekilde tüketilebilir. Dondurmalı, tahinli, tarçınlı, fıstıklı gibi pek çok seçenek ile dilediğiniz gibi servis edilir.

Faydaları nelerdir?

Birçok tatlıya oranla daha sağlıklı ve lif bakımından oldukça zengindir. İrmik, içerisinde yüksek oranda karbonhidrat bulundurmaktadır, bu bakımından enerji kaynağıdır. Özellikle gelişim çağında bulunan çocukların ve sporcuların yemesi tavsiye edilir. İrmik helvası, kan şekerini düzenler, kas ve sinir sistemine iyi gelir ve kişiye tokluk hissi verir.

Nasıl ortaya çıktı?

Arapçada ''tatlı'' anlamına gelen helva, genel olarak tatlıları ifade eden ''hulviyyat'' sözcüğünden ortaya çıkmıştır. İrmik helvasının dünya da ilk yapıldığı yerler Orta doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türklerin ve Arapların yaşadıkları bölgelerde irmik helvasını görmek mümkündür. Türklerin helvayla tanışmaları, İslamiyeti kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.

Gelenekler ile İrmik Helvası

Doğumda, ölümde, düğünde, dernekte. İrmik Helvasına her yerde rastlıyoruz. Peki neden?

Cenazede Neden İrmik Helvası Yapılır?

Biri öldüğünde cenaze evinde irmik helvası kavrulur. Vefat sonrasında irmik helvası yapmak için malzemeler hazırlanır, helva kavrularak taziyeye gelenlere ikram edilir. Bunun nedeni Orta Asya Türk inançlarına kadar gider.

Kavurma sırasında ortaya çıkan kokunun, vefat eden kişinin ruhuna gittiğine inanılır, irmik helvasının ise geride kalanları beslediği söylenir. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadına gelsin, kabir azabı çekmesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir. Yerken vefat eden kişinin ruhuna dua edilir.

Osmanlı'da İrmik Helvası

Günümüz geleneklerinde helva, cenazeden sonra dağıtılıp, yenilmesine rağmen Osmanlı döneminde bu gelenek çok faklıdır. Saray da helva keyfin, sevincin, şehzadenin tahta geçişinin, haremde ki doğumun, savaşta kazanılan zaferin şerefine pişirilip yenen bir tatlıdır.

Günümüzde Anadolu’nun pek çok yerinde doğumun hemen ardından irmik helvası pişirilir. Bu helva eve ziyarete gelenlere ikram edilir, yakın komşulara ve akrabalara da dağıtılır. İrmik helvasından yiyenler, yedikleri tabağa eğer isterlerse para ya da altın bırakırlar.

Öneri Bir İrmik Helvası Tarifi

Malzemeler

Hazırlanışı

Tavsiye Edilebilecek Mekanlar

Helvacı Ali

1900 yılından günümüze kadar Helva kültüründe bir tarih olan Helvacı Ali Türkiye’nin birçok bölgesinde müşterilerine onlarca farklı şekilde ve kaliteli bir irmik helvası deneyimi sunuyor.

Hacı Şerif

1938 yılında Denizli’de kurulan Hacı Şerif özellikle farklı lokum ve çikolataları ile öne çıkmaktadır. Sıcak dondurmalı irmik helvasını deneyimleyebileceğiniz popüler bir mekandır.

Köşebaşı

Türkiye’nin en ünlü restoranları arasında yer alan Köşebaşı, yemeklerinde gösterdiği kalite ve lezzeti dondurmalı irmik helvasında da yansıtmaktadır.

Kaynakça

https://yemek.com/yemek-gelenekleri-ve-sebepleri/#:~:text=Kavurma%20esnas%C4%B1nda%20%C3%A7%C4%B1kan%20kokunun%20eski,temennilerle%20pi%C5%9Firilir%2C%20misafirlere%20ikram%20edilir.

https://antalyabalikevi.com.tr/antalya-balikevi-mutfagindan-dondurmali-irmik-helvasi/#:~:text=%C4%B0rmik%20i%C3%A7erisinde%20bulunan%20protein%20de%C4%9Feri,problemi%20olan%20ki%C5%9Filere%20tavsiye%20ederler.

https://www.taninmishelvaci.com.tr/isimiz-helva/osmanlidan-gunumuze-helva-kulturu/#:~:text=Orta%20Asya'da%20helva,T%C3%BCrklerin%20mutluluk%20ve%20keder%20yeme%C4%9Fidir.


BENZER YAZILAR

Ohrid: Balkanların Tarihi ve Doğal Şehri

Muhteşem doğası ve kültürleri birleştiren tarihiyle Balkanlar'ın Kudüs'ü olarak anılan Ohrid

Café de Flore : Paris'in En Ünlü Kafesi

Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus ve Picasso'nun müdavimi olduğu Paris'in tarih kokan kafesi.


Paylaş