Bir Budizm geleneği olan Loy Krathong festivali.

Çok eski bir tarihe sahip olan Loy Krathong festivali, her sene büyük bir coşkuyla Tayland’da düzenleniyor. Budizm inancına ait olan bu festivalde ana etkinlik Krathong adı verilen el yapımı yüzen cisimleri suya bırakmak. Ancak festival maneviyatı ve romantik ortamıyla her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor.

Loy Krathong Festivali’nde Neler Yapılıyor?

Loy kelime anlamı olarak yüzmeyi ifade ederken, Krathong ise muz ağacından yapılmış nilüfer şeklindeki cisme deniyor. İkisinin bir araya gelmesiyle yüzen nilüfer şekilli cisim anlamına gelen bir tanım oluşuyor. Bir Krathong ise, 3 tütsü çubuğu ve mumdan oluşuyor. Yaprakların üzerine konan tütsü ve mum, çiçeklerle süsleniyor. Krathonglar’ını hazırlayan insanlar mum ve tütsüleri yaktıktan sonra, nehirde yüzmesi için bırakıyor.

İnanışa göre bütün bu yapılanların bir anlamı ve amacı var. Merkezde duran yanan mum Buda’yı onurlandırırken, geçmişi geride bırakıp ilerlemeyi de sembolize eder. Budizm’de çok önemli olan ve arınmayı temsil eden su ise bu geleneğin vazgeçilmezidir. Muson yağmurlarından hemen sonra gerçekleştirilen festivalde aynı zamanda yağmur için şükredilir.

Loy Krathong, çiftler için de oldukça önemli bir festival. Bir nevi Sevgililer Günü kabul edilen Festivalde, krathonglarını suya bırakan çiftler dilek dilerler ve krathongların yüzüşüne göre kehanette bulunurlar. Eğer çiftin saldığı krathonglar beraber yüzerse çiftin hayatlarını beraber geçireceğine inanırken eğer ayrı yüzerlerse başlarına kötü bir şey geleceğine inanıyorlar.

İnsanların suya birçok krathong bıraktığı bu festivalde aynı zamanda havai fişek gösterileri ve güzellik yarışması da düzenleniyor. Dükkanlarda, özellikle turistler için hazır krathonglar satılsa da herkesin kendisinin yapması geleneklere daha uygun.

Loy Krathong Festivali’nin Kökeni

Tai takvimine göre 12 ayın tamamlandığı Ekim veya Kasım’da kutlanan bu festivalin kökeni, 800 yıl öncesine dayanır. Bir efsaneye göre, çıkış noktası Tayland’ın kuzeyinde bulunan Sukhothai şehri. Bu şehir o dönemlerde Sukhothai Krallığı olarak biliniyor. Sukhothai kralı olan Kral Ram Kampaeng, koyu bir Budist olarak, krallığının Su Tanrıçası Phra Mae Khong ve Buda’nın onurlandırılması gerektiğine inanıyordu. Muson yağmurlarının nehirleri doldurduğu bir tarih seçen kral ve ailesi, nehirde çok gösterişli bir yolculuk yaptı. Kralın eşi Nophamas, muz yapraklarından oluşan nilüfer şeklindeki tekneyi, su tanrıçası ve Buda’yı onurlandırmak için nehirde yüzdürdü. Bu durumdan çok etkilenen kral, bu etkinliğin her 12. ayın bittiği dolunay gecesinde yapılmasına karar verdi.

Hindu geleneklerine dayanan başka bir efsanede ise bu festival büyülü Naga’yı yani sularda yaşayan ve kutsal olduğuna inanılan yılan benzeri varlıkları onurlandırmak için yaratıldı. Buda’nın koruyucusu olduğuna inanılan bu varlıkların, sinirlenince uğursuzluk ve hastalık yaydığı düşünülüyordu. Onları mutlu etmek için de böyle bir gelenek başladı.

Loy Krathong Festivali Nerelerde Kutlanıyor?

Birkaç farklı noktada kutlanan festivalin en popüler iki lokasyonu; Chiang Mai ve Sukhothai.

Chiang Mai

Festival için en çok tercih edilen şehir olan Chiang Mai’de, Loy Krathong ile aynı vakitte Yi Peng adlı yine göz alıcı bir festival düzenleniyor. Işıklı fenerlerin gökyüzüne salındığı bu festivalde, kişinin bıraktığı fener hataları ve kötü şansı temsil eder. Böylece inanışa göre, fener gökyüzünde kaybolursa kötü şans ve hatalar da kaybolarak geride bırakılır.

İki festivalin birbiriyle iç içe geçtiği bu şehirde festival boyunca muhteşem görüntüler oluşur ve bu nedenle fotoğrafçıların da en çok ilgi gösterdiği yerdir.

Sukhothai

Festivalin doğduğu yer olan bu şehirde, görkemli kutlamalar yapılır. Sukhothai’de beş gün boyunca süren festival genel olarak Sukhothai Tarihi Parkı’nda gerçekleşir. Burada Kranthong yüzdürme haricinde, geçit törenleri, müzik ve ışık şovları ve güzellik yarışması da gerçekleştirilir.

2020 yılında pandemi nedeniyle yapılıp yapılmayacağı belli olmasa da, festival her yıl Tayland’a oldukça fazla turist çekiyor. Özellikle Chiang Mai ve Sukhothai şehirlerinde festivale katılabilmek için en az üç ay önceden otel ve bilet rezervasyonlarının yapılması gerekiyor. Dini bir gelenek olan bu festivalde turistlerden istenen en önemli rica ise kıyafetler. Özelliklere tapınaklara girmek isteyen kişilerin omuz ve bacaklarını kapatmaları ve saygısız hareketler yapmamaları gerekiyor. Bu kurallara uyulduğu sürece ise Tayland halkı festivallerine katılmak isteyen turistleri büyük bir hoşgörü ile ağırlıyor.

Kaynaklar:

https://www.indochinaodysseytours.com/knows/things-you-should-know-about-loy-krathong-thailands-festival-of-lights.html

https://www.asiahighlights.com/thailand/loy-krathong-festival

https://www.asiahighlights.com/thailand/loy-krathong-festival


BENZER YAZILAR

Haftanın Gelişmeleri 23-29 Ağustos 2021

Apple'ın geliştirdiği çok konuşulacak sistem, belgeseli çekilen Ressam Bob, 2021 yılının en çok satan kitapları, tarihe geçen bir nükleer füzyon atılımı, Machu Picchu'nun şaşırtan gerçeği hakkında haftalık haber bülteni.

Seyahat defterinden sanat eseri

Sanatçı Jose Naranja'nın büyük bir ustalıkla hazırladığı seyahat notları. Havacılık mühendisi olan sanatçı, gittiği ülkelerden izlenimlerini, deneyimlerini dolma kalemiyle not etmiş, çizmiş. Sayfaları pullarla ve karikatürize ettiği çizimlerle donatmış.


Paylaş