Sakin, huzurlu ve sessiz bir şekilde kamp yapabileceğiniz, İstanbul'a yakın mesafede bulunan ücretli-ücretsiz kamp alanları. Kampa giderken yanınızda bulundurmanız gerekenler.

Covid-19 salgını nedeniyle birçoğumuzun tatil anlayışı değişti. Artık kalabalık sahiller, oteller yerine, doğayla iç içe, insanlardan ve gürültüden uzak yerlerde tatil yapmak istiyoruz. İstanbul gibi kalabalık nüfuslu bir kentte yaşayanlar ise çoğunlukla tabiat parklarına, kamp yapılabilecek ormanlık ya da sahil kenarı köylere gitmek istiyor. 

Fakat kimilerimiz daha bireysel, daha özgür hissedebileceği kamp alanlarını tercih ederken, bazılarımız da tüm ihtiyaçlarımıza cevap veren, yorulmadan kamp yapabileceğimiz tesislere gitmek istiyoruz. 

Biz de bu yazımızda İstanbul’a yakın, sakin ve huzurlu bir şekilde kamp yapılabilecek ücretli/ücretsiz alanları ve kamp için gerekli malzemeler listesini derledik.

Ücretsiz Kamp Alanları

Listemizdeki ücretsiz kamp alanları, İstanbul sınırlarında bulunuyor. Hepsinin ortak özelliği İstanbul’da olmasına rağmen kentin gürültüsü ve kalabalığından uzak, doğayla iç içe bir deneyim yaşatması. Ücretsiz olmasının dezavantajı ise birçok kamp alanında kişisel ihtiyaçlar için gerekli altyapının bulunmaması. 

1. Ömerli Barajı Kamp Alanı

Ömerli Barajı Kamp Alanı, Çekmeköy ilçesinde bulunuyor. İlçe merkezine araçla 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Sahip olduğu manzarasıyla Ömerli Barajı, kamp yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri oluyor.

Barajın kıvrımlı yapısı sayesinde kamp kurmak için çok fazla yer seçeneği var. ayrıca düz zemini, göl kenarında kamp yapma imkanı sağlıyor. Yakınlarında herhangi bir tesis bulunmuyor. Tüm ihtiyaçlarınızı, yanınızda getirmediğiniz sürece, ilçe merkezinden karşılamak durumunda kalıyorsunuz. Ayrıca kamp alanında balık tutmaya ve gölde sandalla açılmaya izin veriliyor. 

Çadır ve karavan kampı yapmak isteyenler için farklı alanlar mevcut. Yürüyüş alanları ve balık tutmak için uygun alanlar da bulunuyor. Kentten uzak olduğu için oldukça sessiz ve sakin. Fakat etrafında bulunan çam ormanları ve doğal yaşam alanlarına yakın olduğundan dolayı yabani hayvanlarla karşılaşma tehlikesi de bulunuyor. 

Ömerli Barajı Kamp Alanı Konumu

2. Kumköy Kilyos Kamp Alanı

Kilyos, Sarıyer ilçesine bağlı bir yerleşim alanı. İstanbul’un Karadeniz’e bakan kısmında yer alıyor. Özellikle festivaller için burası tercih edildiğinden, kamp alanı olarak da oldukça popüler. Şehir merkezine 40 km uzaklıkta bulunuyor. Eğer deniz kenarında kamp yapmak istiyorsanız, ilk tercih etmeniz gereken yerlerde biri. 

Kumköy-Kilyos Kamp alanı, İstanbul’daki güvenli kamp alanlarının başında geliyor. Kolay ulaşımı ve ilçe merkezine yakın konumda olması da çokça tercih edilmesinin nedenleri arasında. 

Kumköy ya da Kilyos olarak iki farklı şekilde anılıyor. Burada hem kamp yapabilir, hem de denize girebilirsiniz. Sahil kenarında çadır kurmak ücretsiz fakat kişisel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz tuvalet, duş, soyunma kabini gibi yerler bulunmuyor. Hatta alanda elektrik bile yok. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmek istemezseniz, civarda bulunan işletmelerden temin edebilirsiniz. 

Özel aracı olmayanlar için alana şehir merkezinden kalkan otobüslerle ulaşmak mümkün. Kendi arabasıyla gelenler için de otopark alanları bulunuyor. İklim koşullarından dolayı kış aylarında burada kamp yapmak zorlaşıyor. Bu yüzden bahar ve yaz aylarında alan çok kalabalık oluyor. Bizim önerimiz, kamp planlarınızı hafta içi yapmanız.

Kilyos'taki Kamp Alanlarının Konumu

3. Polonezköy Kamp Alanı

Polonezköy Kamp Alanı, Beykoz’da, Şile yolu üzerine, şehir merkezine yalnızca 35 km uzaklıkta bulunuyor. Polonezköy Tabiat Parkı’nın içerisinde bulunan kamp alanı, yemyeşil bir ortamda temiz hava ile birlikte bir kamp deneyimi sunuyor. 

Polonezköy Kamp Alanı, İstanbul’un en büyük tabiat parkı. Genelde tecrübeli kampçılar tarafından ilgi görüyor. Aynı zamanda ilçe merkezine yakınlığı, ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamak isteyenler için bir avantaj sağlıyor. 

Polonezköy, İstanbul kent merkezinden çok uzak olmadığı için, özel araçla ulaşımı oldukça kolay. Kendi aracınızla gitmek isterseniz ücretsiz otopark alanları mevcut. Araçlarını yanlarından ayırmak istemeyenler için de kamp alanı içinde aracınızı rahatça kullanabileceğiniz yollar mevcut. Fakat toplu taşıma olanakları kısıtlı. Otobüsler yalnızca kampın girişine kadar geliyor. O noktadan sonra da parkın içerisine kadar uzun bir yürüyüş yolu var. 

İnsanlardan uzaklaşmak isteyenler, orman içinde çadırlarını kurabilirler. Fakat burada ihtiyaçlarınız için herhangi bir hizmet bulunmuyor. 

Merkezden uzaklaşmak istemeyenler ise işletmelere yakın noktalarda kamp yapabilirler. Elektrik, yiyecek ve tuvalet ihtiyaçlarınızı merkezdeki marketlerden, büfe ve restoranlardan karşılayabilirsiniz. Eğer kendi çadırınız yoksa park alanından çadır da kiralayabilirsiniz. 

Polonezköy, kamp aktivitesinin yanında doğa temalı farklı etkinlik alternatifleri de sunuyor. Burada ATV ya da bisiklet ile gezebilir, trekking ve doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Bahar aylarında özellikle haftasonları piknikçiler tarafından yoğun ilgi gördüğü için, hafta içi daha tenha zamanlarda gitmenizi öneririz. 

Polonezköy Kamp Alanı Konumu

4. Malatra Koyu Kamp Alanı 

Malatra Koyu Kamp Alanı, İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezine 110 km uzaklıkta. Kentin yoğun gürültüsünden kaçmak, yalnızca kafa dinlemek isteyenler tarafından tercih ediliyor. Çünkü Malatra aslında İstanbul’un en sessiz ve sakin yerlerinin başında geliyor. Ormanları ve sahili doğallığını koruyabilmiş. Bu yüzden kamp alanında çeşme, büfe, restoran, duş kabini ya da tuvalet bulunmuyor. İnternet bile çekmiyor. 

Özel aracı ile gitmek isteyenler için kamp alanına 2 km mesafede otopark alanı bulunuyor. Kamp yapacağınız yere araba ile gidemiyorsunuz ve yaklaşık 2 km yürümek durumunda kalıyorsunuz. Toplu taşıma ile ulaşım imkanı malesef ki yok. 

Çadırlarınızı sahil kenarına kurbileceğiniz gibi karavanla kamp yapmak isteyenler için de imkanlar mevcut. Alanda kontrollü ateş yakabileceğiniz ve denize girebileceğiniz noktalar bulunuyor. Fakat burada da herhangi bir hizmet alanı yok. Bu yüzden yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor. 

Malatra Koyu Konumu  

5. Balaban Gölü (Duru Göl) Kamp Alanı

Balaban Gölü, Arnavutköy ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezinden yaklaşık 90 km uzaklıkta ve Karadeniz kıyısında konumlanmış. Kamp alanına toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkün. Alanda herhangi bir tesis olmadığı için yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor. Ateş yakma noktaları olduğu için göl kenarında yemeğinizi pişirebilir, çayınızı demleyebilirsiniz.  

6. Hacıllı Şelalesi Kamp Alanı

Yaz aylarında şehrin sıcağından kaçıp serinlemek isteyenlerin uğrak yeri Hacılar Şelalesi Kamp Alanı. Şile ilçesinde Hacılar köyünde bulunan alan, İstanbul’dan 90 km uzaklıkta. 

Hacılar, Şile’nin en güzel noktalarından biri ve şelalenin çevresi çadır kampı yapmak isteyenler için güzel bir destinasyon. Günümüze kadar korunan doğal yapısı sayesinde kamp alanları arasında öne çıkıyor. Etrafı büyük ağaçlarla kaplı olduğu için hem gölgelik alanlar sunuyor, hem de daha kapalı, bireysel kamp alanlarına dönüşüyor. 

Toplu taşıma araçları ile alana ulaşım kısıtlı olduğundan özel araçlarınızla gitmenizi öneriyoruz. Alanda yalnızca çadır için değil, karavanlar için de kamp alanı mevcut. Kamp için ateş yakabiliyorsunuz fakat yakınlarda herhangi bir işletme bulunmuyor. Bu yüzden tüm ihtiyaçlarınızı kamp alanına gitmeden hazırlamanız ve yanınıza almanız gerekiyor. 

Gölet ve şelalede yüzmek yasak değil fakat duş alabileceğiniz bir mekan yok. Alternatif olarak trekking ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Yürüyüş yolları genelde dere ve gölet kenarında olduğu için özellikle fotoğraf çekmek isteyenler tarafından çokça tercih ediliyor. 

Hacıllı Şelalesi Kamp Alanı Konumu

Ücretli Kamp Alanları

Doğada huzur bulmak fakat güvenliğini ve rahatını garanti etmek isteyenler için ücretli kamp alanları tercih ediliyor. Bu kamp alanlarının birçoğu, yiyecek, içecek, konaklama, internet vb. tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz hizmetler sunuyor. Hem kamp hem de tatil yapmak isteyenlerin, özellikle çocuklu ailelerin seçimi bu mekanlar oluyor. Ücretli kamp alanlarından öne çıkanlar ise daha çok İstanbul’un çeper yerleşimlerinde ve komşu illerinde konumlanıyor. 

1. Seferoğulları Camping

İstanbul’da Şile’nin Ağva semtinde bulunuyor ve şehir merkezine 20 km uzaklıkta. Kamp alanında çadırın yanında karavan ve bungalov kampı imkanı da bulunuyor. Tesis, kendi çadırıyla gelenlere indirim sunuyor.

Seferoğulları Camping, aslında bir otelden farksız olarak hizmet veriyor; tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor ve Wi-Fi imkanı da sunuyor. Restorasyondan çamaşırhaneye ve çocuk oyun alanlarına kadar her türlü ihtiyaca karşılık veriyor. Ücretli kamp alanları arasında en profesyonel hizmet veren tesis olarak biliniyor ve genellikle ilk sırada tercih ediliyor. Aynı zamanda İstanbul’da bulunan kamp alanları içerisinde en güvenli olanlardan birisi. 

Seferoğulları Camping aslında bir aile işletmesi. Bu yüzden aileler tarafından da çokça tercih ediliyor. Şehir merkezine uzakta olmasına rağmen rahat kamp imkanlarına sahip olması, özellikle ailecek kamp yapmak isteyenler için fırsatlar sunmasıyla öne çıkıyor. 

2. Sahil Kamp İstanbul

Sahil Kamp İstanbul Şile’nin Sahilköy mahallesinde bulunuyor. Kamp alanı Sahilköy merkeze 20-25 km mesafede bulunuyor. Hem kamp yapıp hem de denize girmek isteyenler için birçok olanak sunuyor çünkü işletme hemen deniz kıyısında, Karadeniz sahillerine kurulmuş. 

İşletme içinde kiralayabileceğiniz çadırlar, karavanlar, villalar, bungalov evler var. Market ve restoran da işletme içinde bulunuyor. 

Sahil Kamp, İstanbul’daki ücretli kamp alanları içerisinde, sunduğu hizmetler ve güvenlik garantisiyle en çok tercih edilenlerden biri. Özellikle hiç kamp deneyimi olmayan doğaseverler için her türlü imkanın sunuluyor olması da bir fırsat. 

Ulaşımı kolay olduğu için de en çok ziyater edilen noktalardan biri. Çünkü şehir merkezinden kalkan otobüsler hemen kamp alanının önünden geçiyor. Ormana ve sahile yakın olması nedeniyle oldukça sessiz ve sakin bir ortamı var. Ayrıca sahil Kamp tesisleri evcil hayvanlarınızı da yanınızda getirmenize izin veriyor. 

Kamp alanı içerisinde oldukça fazla aktivite yapabilirsiniz. Doğa yürüyüşü ve Airsoft faaliyetlerinin yanında Survivor deneyimi yaşayabilirsiniz. Şile Sahil Kamp, Survivor programında bulunan parkurları burada da kurmuş ve kullanıcılarına zamana karşı yarıştıkları çeşitli etkinlikler sunuyor. 

Sahil Kamp, günübirlik kullanıcılar tarafından da sıklıkta tercih ediliyor. Bu yüzden sessizce kamp yapmak isteyenlerin bu tesisi hafta içi ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz. Giriş ücretleri ise kalacağınız yere ve kişi sayısına göre farklılık gösteriyor. 

3. Green Park Camping

Green Park da Şile’nin doğal güzellikleri ile tanınan Ağva mahallesinde bulunuyor. Şile merkeze 19 km uzaklıkta konumlanmış. 

Green Park Türkiye’nin en büyük kamp alanlarından biri. Özellikle temiz denizi ve kumsalları için tercih ediliyor. Kamp alanı içerisinde bulunan tesis ihtiyaçlarınızı karşılamak için olanak sağlıyor. Alanda hem çadır hem karavan hem de bungalov kampı yapma imkanı var. 

Aslında Sahil Kamp İstanbul gibi Green Park da hem kamp hem de tatil yapabileceğiniz noktalardan biri. Wi-Fi, restoran, çamaşırhane, çocuk oyun alanı, plaj gibi birçok imkan sunuyor. Kendi çadırınızla gittiğinizde sadece yer kirası ödüyorsunuz. 

Burası da piknik için sıklıkla tercih edilen noktalardan biri. O yüzden hafta içi gidilecek kamp alanları listenize ekleyebilirsiniz. Bir aile işletmesi olduğu için güvenli ve yine aileler tarafından daha çok tercih ediliyor. 

4. Kıyıköy Kamp Alanı

Kırklareli’nin Vize ilçesinde yer alan Kıyıköy Kamp Alanı, İstanbul’dan 167 km uzaklıkta. Yani arabayla 2.5 saat sürüş mesafesinde. Özel araçla gitmek istemeyenler için Kırklareli üzerinden otobüs seferleri de bulunuyor. 

Karadeniz’in kenarında konumlanan Kıyıköy Kamp Alanı’nın çevresinden iki tane de nehir dolaşıyor. Aynı zamanda etrafı da ormanlarla kaplı. Yani hem nehir kenarında, hem ormanlık alanda, hem de deniz kenarında kamp yapma imkanınız bulunuyor. 

Kamp alanında birden çok işletme ver ve hepsi farklı konaklama imkanları sunuyor. Carpe Diem Çadır Kamp ve Piknik Alanı, Kıyıköy Mehmet Genç Piknik ve Kamp Alanı, Salaş Kamp Alanı bunlardan yalnızca birkaçı. Her bir kamp alanı Kıyıköy’ün farklı noktalarında bulunuyor. Bu alanlarda aynı zamanda bisiklet ve kano da kiralayabiliyorsunuz. Alternatif olarak trekking parkurları bulunuyor. 

Kamp ücretleri, çadır kurmak istediğiniz noktaya göre değişiklik gösteriyor. Deniz kenarında kamp yapmak isterseniz, diğer bölgelerden biraz daha fazla ücret ödemeniz gerekiyor. Ayrıca deniz kenarındaki kamp noktaları çoğunlukla açık alanda bulunuyor. Yazları, özellikle güneş koruması olmayan çadır sahipleri için daha çok ormanlık kamp noktalarını tercih etmelerini öneriyoruz. 

Etrafta çeşitli işletmeler bulunuyor. Bu alanlardan yiyecek, içecek tuvalet ve duş ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Fakat ormanlık alanda kamp yapmak isteyenlerin yiyeceklerini yanlarına alması gerekiyor. 

Kıyıköy’ün öne çıkan bir diğer özelliği de gezilebilecek tarihi yerleri. Bu yüzden hem kamp yapmak hem de tarihi yerleri gezmek isteyenler için tercih edilen bir destinasyon. Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Kalesi ve Selvez Koyu ziyaretçilerin uğrak noktaları. 

5. Uçmakdere Çınar Mocamp

Uçmakdere Çınar Mocap, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi sınırlarında, Marmara Denizi’nin kıyısında bulunuyor. Çınar Mocamp, etrafında adını aldığı devasa çınar ağaçları bulunan bir kamp tesisi. Uçmakdere köyü merkezine 2 km uzaklıkta konumlanıyor. İstanbul’a 185 km, Tekirdağ şehir merkezine 45 km uzaklıkta olmasına rağmen bozulmamış doğası nedeniyle birçok kamp tutkununun gözde alanlarından biri. 

Uçmakdere’de, kamp yapmak istediğiniz nokta için kira ödüyorsunuz. Eğer çadırınız yoksa kiralama imkanı da var. Elektrik, su, tuvalet ve mangal ihtiyaçlarınızı tesis ücretsiz olarak karşılıyor. 

İstanbul’a en yakın konumda yamaç paraşütü yapabileceğiniz yer Uçmakdere. Kamp faaliyetlerinin yanı sıra ücretli yamaç paraşütü yapılabiliyor. Ayrıca yamaç paraşütü eğitimi ve sertifikası da veriliyor. 

6. Riva Elmas Burnu Tabiat Parkı Kamp Alanı

Riva, İstanbul Anadolu Yakası’nın en kuzeyindeki nokta. Mahalle Beykoz ilçesine bağlı ve şehir merkezine 1 saat sürüş mesafesinde. Kamp alanı, daha çok deniz kenarı arayanlar için uygun bir bölge. 

Riva’ya İstanbul’un her yerinden hem özel araçla hem de toplu taşıma araçlarıyla ulaşım oldukça kolay. Parkın içinde bulunan işletmeler, kamp için gerekli tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlıyor. Tabiat parkı statüsünde olmasından dolayı koruma altında olan doğal alanları gezebilir, doğa yürüyüşleri ve keşifleri yapabilirsiniz. 

İstanbul kent merkezine yakın olmasından dolayı özellikle yaz aylarında daha çok piknik yapmak isteyenler tarafından tercih ediyor. Kampçıların buraya gelmesinin nedenleri ise; kamp alanının Karadeniz’e bakıyor olması, sahilin hemen bitişiğinde yer alması, Riva merkeze yürüme mesafesinde konumlanması ve kamp alanlarının güvenli olması. Bu yüzden ıssız ve sessiz kamp yapmak isteyenlerin sonbahar ve kış aylarında burayı tercih etmesini öneriyoruz. 

Kampa Giderken Yanımıza Neler Almalıyız? 

Kamp tatilinizde, her şeyi kamp alanlarındaki işletmelerden temin etmek isteyenler olacağı gibi, tüm malzemelerini yanında götürüp kimseyle iletişim kurmadan, daha sakin, özgür ve bireysel bir kamp deneyimlemek isteyenler de olacaktır. Bu yüzden ihtiyacınız olabilecek kamp malzemelerinin bir listesini çıkardık.

Eksiksiz bir kamp yapmak istiyorsanız, ortaya tüm bu malzemeleri kamp alanına nasıl götüreceğiniz sorusu doğuyor. Özel araçlarınıza ekleyebileceğiniz portbagajlar da bu sorunu çözüyor.

Kamp maceralarının bir diğer aktivitesi de bisiklet turları. Kamp alanının uygunluğuna göre kendi bisikletinizi yanınızda götürebilirsiniz. Üstelik aracınıza kolayca monte edilebilen bisiklet taşıyıcıları ile, bisikletinizi araç içine sığdırma derdinden de kurtulabilirsiniz.

Çocuklu aileler, hem doğa yürüyüşlerine uyumlu hem de mevsim farketmeksizin kullanılabilen multisport bebek arabalarını tercih edebilir. Ayrıca bu bebek arabalarını bisikletinize ekleyebilir, ailecek bir geziye çıkabilirsiniz. 

Kaynaklar: 

neredekal.comnerdesinbahar.comrotamhikaye.comjournavel.com

 


BENZER YAZILAR

Tarihte En Gelişmiş Maya Kentlerinden: Palenque

Mimarisiyle döneminin çok ötesinde olan bu Maya şehrinin MÖ 6. yy’da kurulduğu düşünülüyor.

Deli Bayramı ve Ağaçtaki Kız Oyunları Sahnede

Dasdas'ın beğenilen oyunları Deli Bayramı ve Ağaçtaki Kız Oyunları nerede, ne zaman sahnelenecek?


Paylaş