Doğru klimayı seçmek kadar, onu doğru şekilde kullanmak da önemli. En iyi klimayı aldıktan sonra verimli, sağlığa yararlı ve uzun ömürlü kullanmak için bazı kurallar vardır.
Çünkü soğutma ya da ısıtma amacıyla yanlış sıcaklık derecelerinde çalıştırılan, temizlikleri ve iç ünite bakımları düzgün yapılmayan, hava akımlarını ortama uygun olmayacak şekilde yaratan cihazlar ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda arıza ve bakım masrafları da üst düzeylere çıkıyor. Bu noktada klima kullananların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.
- Klimanızı, monte edeceğiniz mekanın özelliklerine uygun olarak seçmelisiniz. Bu noktada mekanın yalıtımı, hacmi ve ışık alma durumu göz önünde bulundurulmalı. Özellikle yaz aylarında soğutma amacıyla kullandığımız klimaların enerji kaybını önlemek için montajını güneş ışınlarının en az geldiği bir noktaya ve mümkünse kuzey cephesine yapmalısınız.
- Klimaların bakım sıklığı yılda ikidir. Bu cihazla iç ve dış ortamda farklı hava koşullarına maruz kalırlar. Bu nedenle ısıyı transfer ettikleri yüzeylerde kirlenmeler oluşur ve bunlar yalnızca dışarıdan gözle görülebilen kirlenmeler değildir. Periyodik temizlik yaz ve kış aylarına girerken yapılmalıdır. Periyodik bakım esnasında mevsime göre cihaz içindeki soğutucu gazın işletme basıncı düzeltilir. Aksi takdirde mevsim ayarlaması ve bakımı aksatılan klimaların enerji tüketimi artar ve verimi düşer.
- Bakımsız klimalar sağlıksız bir havaya ve ortama da zemin hazırlar. Filtreleri temizlenmeyen cihazlar uygun filtrelemeyi yapamayacağı için partikül ve tozlar ortamda kalmaya devam eder. Aynı zamanda filtre üzerinde biriken kirlilik ortama da yayılarak küf mantarı oluşumuna sebep olur ve sağlığımızı tehdit eder. Bunun yan etkileri olarak kronik yorgunluk, baş ağrısı, sinüzit, yüz felci, burun kanaması, alerji, lejyoner ve astım gibi ciddi rahatsızlıklar görülebilir.
- Periyodik olarak yapılan klima temizliği ve bakımı, klimanın uygun kullanımı için yeterli değildir. Sıcaklık ayarı hem sağlık hem de enerji verimliliği açısından çok önemlidir. Özellikle sıcak yaz aylarında havaya aldanıp klimanın sıcaklığı 23-24 derecenin altına indirilmemelidir. Aksi halde iç ortamla dış ortam arasındaki yüksek sıcaklık farkı nezle yada grip gibi ısı değişimi kaynaklı rahatsızlıklara neden olur. Aynı zamanda klimayı zorlayarak daha fazla enerji tüketmenize yol açar. Uygun olan, birden soğutmak yerine ortam ısısını ideal sıcaklıkta sabit tutacak şekilde klimayı ayarlamaktır.
Eğer henüz bir klimaya sahip değilseniz ya da klimanızı değiştirmek istiyorsanız, "Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler" konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca klima ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Detaylar için "Klima Hastalıkları Nelerdir?" yazımızı inceleyebilirsiniz.
BENZER YAZILAR
Aerojel Nedir?
Aerojel maddesinin ne olduğunu, fiziksel özelliklerini ve kullanım alanlarını işledik.