Beacon, düşük enerjili Bluetooth teknolojisi diye adlandırdığımız BLE’ye dayananan bir teknolojidir. Beacon teknolojisi, konum tabanlı etkileşim sistemine ait olan cihazlar yardımı ile çok da güçlü olmayan sinyaller göndererek yakınlarda bulunan akıllı telefonlar ile etkileşime geçip, cihazlar üzerinden tüketicilere mesaj vb. hizmetler vermek için kullanılan elektronik vericilerdir.
Beacon Teknolojisi Nedir?
Bu teknoloji nesnelerin interneti olarak tanımladığımız IOT teknolojisinin gelişmesiyle birlikte hayatlarımıza hızlı bir şekilde girdi. Beraberinde getirdiği yenilikler ise birçok kişi için basit bir tesadüf olarak algılandı.
Örneğin; insanlar alışveriş merkezinde bir mağazanın önünden geçerken o mağazaya ait indirim mesajının telefonlarına bildirim olarak gelmesi, bir restoranın önünden geçerken cep telefonlarına o restoran ile ilgili bir karşılama mesajı gelmesine gibi yaşanan olaylar tesadüften daha fazlası olan beacon teknolojisinin kendisiydi.
Apple firmasının 2013 senesinde iBeacon adını vermiş olduğu ürününü tanıtması ile ortaya çıktı yani sadece 6 yıllık bir geçmişe sahip fakat günümüzde birçok sektörden işletmenin en çok yardım aldığı sistemlerden biri.
Beacon Teknolojisi Cihazları Nasıl Çalışır?
Etkileşim hedefledikleri her bir cihaz için özel bağlantı kuran bu teknoloji cihazlara rastgele mesaj yollamaz. Tüm beaconların kendilerine ait kimlikleri vardır ve kendilerine has kimlikler ile yayın yaparlar. Örnek verirsek beacon teknolojisi ile donatılmış bir alışveriş merkezi düşünün. İçerisindeki dükkânlara girdiğinizde beacon’ un sinyali telefonunuza ulaşır ve alışveriş merkezinin bu sistemde yüklü olan uygulaması çalışmaya başlar. Çalıştığı anda da mağaza kuponu, navigasyon önerisi gibi çeşitli bildirimleri müşterilerin telefonuna mesaj yoluyla iletir.
Beacon Teknolojisinin Kullanıldığı Alanlar
Navigasyon
Beaconun navigasyon görevinde olduğu uygulamalara Google Maps ve diğer harita işlevindeki uygulamalar örnek verilebilir.
Müzede Beacon
Bunun yanında büyük müzelerde de son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan beacon, ziyaretçilerin tüm sanat eserlerine kaybolmadan ulaşabilmesini sağlıyor.
İzleme
Beacon; imalat ve taşıma alanlarında izleme görevini üstlenir. İşletme sahipleri büyük kolaylık sağlayan beacon fabrika içindeki ürünlerin konumundan tutun, ne zaman teslim edileceklerine kadar birçok bilgiyi işletmecilerin görmesini sağlar.
Analiz
Şirketler için veriler büyük önem taşır. Beaconlar müşterilerinin üretimde hangi üründen şikâyetçi olduklarını veya müşterinin memnuniyetini ve hangi alternatifleri tercih ettiklerinin analizini şirketlere sunar. Bu da şirketlere veri depolamasında büyük yardım sağlar.
Beacon Teknolojisinin İşletmeler İçin Önemi Nedir?
Günümüzde hayatımızın büyük bir bölümünde akıllı telefonlarımız bize eşlik ediyor ve gün geçtikçe yeni nesil telefonların kullanım oranı artıyor. Dijitalleşen dünyada sosyal medyada fazlasıyla zaman geçiren yeni nesil tüketiciler için fiziksel dünya ile dijital boyuttaki dünyanın kesişim noktasındaki teknolojiler önem kazanıp kendini sürekli yeniliyor.
Artık yadsınamaz bir gerçek olan bu durumda beacon işletmelerin müşterilerine ulaştırmak istedikleri mesajları için yeni bir kanal niteliğini taşıyor. Ayrıca bu yeni aracı kanalın maliyetleri düşünüldüğü gibi yüksek rakamlara ulaşmıyor. Ülkemizde bu teknolojiye yönelik çözüm odaklı üretim yapan girişimler bulunmakta ve bu girişimlere yenilerinin de ekleneceği düşünülüyor.
Gelecekte Beacon Teknolojisi
Önümüzdeki yıllarda bu teknolojinin kullanım alanlarına okulları da dahil etmesi bekleniyor. Örneğin; okullarda öğrencilerin girdikleri derslerle ilgili içerikler beacon teknolojisi sayesinde telefonlarına gönderilebilecek. Bu konu hakkında birden çok farklı proje mevcut. Kullanım alanlarının yanı sıra beacon başlı başına bir piyasa olarak incelendiğinde nasıl bir hızla büyüdüğünü fark edebiliriz.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda 2016’nın son çeyreğinde dünyadaki beacon sayısının 8.1 milyon olduğu gözükmüş. Kaydedilen bu rakamlar 2021 itibariyle 500 milyona çıkacağı öngörülüyor. Bunun yanında 2024’te de 25 milyar dolara kadar ulaşması bekleniyor. Yalnızca 10 yıllık bir süreçte bu rakamlara ulaşacağı öngörülmüş olan beacon sektörü popüleritesini zamanla hızlı bir şekilde artırıp gözde girişim alanlarından olmayı başardı.
Kaynaklar:
https://ioturkiye.com/2019/08/beacon-teknolojisi-nedir/ https://proente.com/beacon-nedir%E2%80%8B/ https://bembilgisayar.com/beacon-teknolojisi/ https://vizyonergenc.com/icerik/bir-sinyalden-daha-fazlasi-beacon
BENZER YAZILAR
Koronavirüse karşı Bill Gates, Wellcome ve Mastercard'dan ortak girişim
Bill Gates ve iki paydaşı Koronavirüs'e karşı çözüm için yatırım yaptı.
Cins Kedilerin Sessiz Çığlığı
Cins olarak bilinen kedilerin tatlılıklarının altında büyük acılar var.