Bu yazıda gençlere yönelik bir manga türü olan Shounen Manga incelenecek.

Shounen Manga Nedir?

Manga, Japon kültürüne özgü çizgi romana verilen ad. Özelliği sağdan sola doğru okunması ve abartılı çizimleri. Aynı zamanda başka Uzakdoğu ülkelerinde, manhua ve manhwa adlı çeşitlemeleri de var. Shounen ise Japon dilinde genç erkek anlamına geliyor, bu kelime bu tarz manga ve animelerin hitap ettiği kitleyi ifade etmek için kullanılır. Gerçi, nasıl ki bir erkek genç kızları hedef kitle olarak belirlemiş Shojuo (bu kelime de genç kız anlamına gelir) manga türü bir eseri okuyabiliyor, genç bir kız da Shounen bir mangayı o rahatlıkla okumalı. Burada önemli olan bu türün gençleri hedef aldığını hatırlamak.

One Piece

One Piece, korsanlık kavramı ile doğa ötesini harmanlayan ve 90’lı yılların sonundan beri yayınlanan bir manga ve anime serisi. Anime ile manga arasında hikâye bazında büyük farklılıklar olmasa da manga bazı konularda daha fazla yetişkinlere yönelik bir anlatım benimsemiş. Olay örgüsü, Luffy adlı bir korsanın, korsanlar kralı olma yolundaki maceralarını anlatıyor, yolculuğa tek başına çıksa da zaman içinde farklı özellikleri olan tayfalar edinerek, yolculuğunda gittikçe daha büyük başarılara ulaşıyor. Bu manganın güçlü tarafıysa, her biri farklı bir kültürden veya ülkeden ilhamla tasarlanmış adaları ziyaret etmek ve bazen o adada bırakılacak, bazen tekrar karşılaşılacak yan karakterlerin hüzünlü ve çoğu zaman heyecan verici maceralarını dinlemek. En büyük zayıflığıysa uzunluğu, onlarca yıl devam eden bir seriye ilk baştan başlamak zorken, aynı zamanda bir yerden sonra daha önceden bu seriyi izlemeye başlamış birini her hafta takip etmesi de oldukça zor gelebilir.

Hunter x Hunter

Avcının avcısı anlamına gelen ‘’Hunter x Hunter’’ başlığı aslına bakarsanız seriyi çok iyi özetler. Gon adlı genç ama aşırı fiziksel güce sahip ana karakterimiz, macera uğruna onu terk eden babasını aramak için yola çıkar. Yoluna, ilk başta babası gibi avcı olmaya karar vererek başlar, macerası devam ettikçe farklı insanlarla tanışır, yanlışları ve doğrularıyla yola devam eder. En sonunda ise babasına ulaşıp ulaşmadığının bir anlamı kalmaz. Serinin de güçlü tarafı bu; yolda olmayı ve olgunlaşmayı çok iyi anlatması.

Not: Bu yazı sadece Gon’un hikâyesi hakkında, aslına bakarsanız manga devam ediyor fakat hikâyenin kalanı hakkında yorum yapmak için elimizde yeterli veri yok.

Nichijou

Bu seri ise, absürt komedi denilebilecek nitelikte. Hikâyede robot olduğunu saklamaya çalışan bir kız ve çocuk yaşta bir profesör gibi biraz şaşırtıcı karakterler olsa da gençliğini yaşama çabasında olan normal karakterler de var. Nichijou’nun da güzel yanı bu; sıradan hayatın ne kadar komik olabileceğini gözler önüne sermesi. Bölüm tarzına gelecek olursak, devam eden bir hikâye yok gibi, daha çok büyüklü küçüklü episodlarla ilerleyen skeçler var. Serinin bu özelliği de bizce dikkate değer. Bu seriye tarz olarak benzeyen bir eserse Joshiraku adlı diyaloglar üzerine kurulu komedi serisi.

Özetle

Japon çizgi roman sanatı oldukça gelişmiş ve gelişmeye de devam etmekte. Her yaştan insanı bir şekilde etkisi altına alan bu tür dikkatle gözlenmeli.

Fotoğraf Kaynakları

1. One Piece  

2. Hunter x Hunter

3. Nichijou

Yazılı Kaynaklar

Manga üzerine

Manga Okumaları


BENZER YAZILAR

İngiliz Edebiyatı'nın Cesur ve Feminist İsmi Charlotte Bronte Biyografisi

Victoria Dönemi'nin katı kurallarını naif biçimde yok sayarak edebiyat tutkusunun peşinden giden Charlotte Bronte'un yaşantısı ve edebi kişiliği.

Yolculuk: Odd ve Ayaz Devleri

Yol ve yolculuk kavramları üzerinden Neil Gaiman’ın romanı Odd ve Ayaz Devleri incelenecek.


Paylaş