Başarılı bir komutan olan Othello, düşmanları tarafından oyuna getirilir. Othello, kıskançlık duygusuyla kendini kaybederek telafisi olmayan hatalar yapar.

William Shakespeare

1564 senesinde İngiltere'de dünyaya gelmiştir. Okul hayatında Roma edebiyatının klasikleri ile ilgilenmiştir. Üniversite eğitimi almamıştır. 18 yaşına geldiğinde ise Anne Hathaway ile evlenmiştir. Çocuklarından 11 yaşındaki oğlu hayatını kaybetmiştir. Unutulmaz eserlere sahip olan, eserlerini okuyan okumayan herkesin  Shakespeare adını bildiğine eminiz. Fakat bu edebiyat üstadı döneminde şöhrete kavuşmamıştır.

Othello'nun Özeti

Othello, Venedik uğruna savaşan erdemli bir soyludur. Desdemona ile mutlu bir ilişkileri vardır. İkisinin birbirlerine aşkı gözlerinden okunan somut bir varlık gibi görünmektedir. Fakat Desdemona'nın babası ırkçı bir insan olduğundan Othello gibi siyahi bir adamla evlenmesine izin vermez. Bu engele dayanamayan Desdemona, Othello'ya kaçar ve babası Brabantio kızı Desdemoya'yı evlatlıktan reddeder. Bu kadar kuvvetli bir aşk yaşıyorken insan aşkı için Desdemona'nın yaptığını yapmaz mı?

Desdemona ve Othello kavuşmuşken Osmanlı Devleti-Venedik savaşı çıkagelmiştir. Bu savaş yüzünden Desdemona ve Othello, Kıbrıs'a giderler. Ayrı gemilerde giden Othello ve Desdemona büyük fırtınaya kapılırlar. Bu fırtına ve dalgalar Desdemona'yı telaşlandırır. Othello'dan önce gelmesi de bu telaşını harlar. Othello sonunda Kıbrıs'a ulaşır. Savaşa başlayamazlar çünkü Osmanlı Devleti'nin gemileri fırtınadan dolayı zarar görmüştür. Othello savaşacağı kişilerin Osmanlı Devleti olacağını düşünse bile kendi arkadaşlarının ona hazırladığı tuzaklardan habersizdir. Othello'nun asıl düşmanları ummadığı kişiler olacaktır.

Othello, onurlu,büyük savaşçı ve dürüst olan Cassio'yu yaveri yapar. Bu habere sevinen olsa da sevinmeyen de vardır. Iago bu habere sevinmeyip Othello ve Cassio'ya kin ve düşmanlık beslemiştir. Bunun üzerine ikisinden de kurtulmak için kötü planlar yapmaya başlar. Bu plan için Roderigo'nun Desdemona'ya beslediği aşkı kullanır. Zaten saf bir bey olan Roderigo, Desdemona'ya kavuşabilmek için bu kötü plana dahil olur.

Iago ve Roderigo, Cassio'yu yaverlikten attırmak ve Desdemona'nın Roderigo ile birlikte olmasını sağlamak için planlar yapmaya başlarlar. İkisinin de istediklerini veren bir plan uygulamaya başlarlar. Roderigo bir gece Cassio'nun çıkarttığı zannedilen bir kavga başlatır ve bu kavga Cassio'nun üstüne atılır. Bu onursuz davranışı sevmeyen Othelllo onu yaverlikten kovar. Iago ise hem Othello hem Cassio ile arasını iyi tutar. Iago, Desdemona'dan Othello ve Cassio'nun aralarını düzletmek için ara bulucu olmasını ister. Bu ara bulucu işini Desdemona görevi olarak sayar. Böylelikle Desdemona sürekli olarak Othello'ya Cassio'dan ve onun ne kadar iyi bir insan olduğundan söz eder. Cassio ise Desdemona ile konuşmaya gider.

Bu konuşmayı çarpıtarak Othello'ya Cassio ve Desdemona'nın birbirlerine aşık olduğunu anlatır. Othello karısına güvenir ve Iago'nun sözlerine inanmaz ondan bu durumu kanıtlamasını ister. Othello'ya kanıtlarını sunan Iago planın işlediğine sevinir. Othello artık kıskançlık ve öfkeden Desdemona'nın masumluğunu bile göremez. Bir gece Desdemona'yı kendi yatağında boğar ve biricik Desdemona'yı bir yalan uğruna öldürür. Iago'nun karısı Emilia kocasının yaptığı tüm kötülükleri anlatır. Cassio'nun ve biricik karısı Desdemona'nın suçsuz olduğunu herkes öğrenir. Bunun üzerine Othello kendini öldürür.

Othello ve Kıskançlık Duygusu Üzerine 

Othello kendisini öldürmeden önce "Nasılsam öyle söz edin benden. Hiçbir şeyi hafifletmeyin, ama hiçbirini de anlatmayın kötü niyetle. Benim için akılsızca ama çok seven biri deyin, kolayca kıskanmayan, ama bir kez de kıskandı mı kendini kaybeden biri diye söz edin benden. O deyin, aşağılık bir Hintli gibi, kendi kavminden daha değerli bir inciyi fırlatıp attı." sözlerini söylemişti.

Günümüzde de Othello gibi insanlar görmekteyiz. Kıskançlık yüzünden öldürülen kadınlar. Bunların hepsi sevgiden mi yapılıyor? Shakespeare bu acı olayları insanlığa taşımak için bu konuyu kaleme aldı. Othello karakteri her ne kadar kıskançlık ve aşka sığınsa bile Desdemona'yı sevmeyi bıraktığı görülmektedir.  Othello her ne kadar pişman olsa da olaylar gerçekliğin aydınlığına kavuşmasaydı pişmalık duyacağından emin olunamazdı.

Her okuyucu Othello'nun aşkının büyük olduğunu dile getirir. Fakat gerçek aşk sevdiğin insana kıymaktan mı geçer? Gerçek aşk, tutkulu bir aşk cinayetle mi son bulur? İster kadın cinayet işlemiş olsun ister erkek kimse bunu aşk için yaptığını söyleme cesaretini gösteremez. Çünkü bunun büyük bir yalandan ibaret olduğunu her birey biliyor ve son bulmasını umuyor. Othello'nun Desdemona'yla birlikte hiçbir yalana inanmadan ilk başta o anlatılan tutkulu aşkın devam etmesini her okuyucu büyük bir arzuyla ister. Bunu dönemimiz aşkları için de isterler. Umuyoruz ki Othello oyunundaki gibi olaylar dünyamızda son bulur  ve gerçek aşklar dünya üzerinde büyük bir tutkuyla yayılır. 


BENZER YAZILAR

Sosyal Medya ve Benlik Saygısı

Sosyal medya çağımız insanı üzerinde ne gibi etkilere sahip ve bu mecraların bireylerin "öz saygısına" nasıl bir etkisi var?

Düşünce Gücünün Mucizesi: Placebo Etkisi Nedir?

13. ve 14. yüzyıllarda ortaya çıkan placebo kelimesi, zihin ve beden arasındaki kuvvetli bağı işaret ediyor. Düşüncelerimizin zihinde başlayan yolculuğunun bedenimize nasıl sirayet ettiğini gösteriyor.


Paylaş