Son dönemde dünyada birçok sektör dijital dönüşüm geçirmekte ve bu dönüşüm büyük değişiklikleri beraberinde getirmekte. Endüstri 4.0 devri içerisinde yaşadığımız dünyamızda, devrin öne çıkan teknolojik uygulamalarından bir tanesi de "Dijital İkiz Teknolojisi".
Bu teknoloji fiziksel verilerin dijital ortamda dönüşümünü gösteren en başarılı örneklerden. Özellikle iş dünyası için önem taşıyan dijital ikiz teknolojisi, Gartner Danışmanlık Şirketi tarafından 2017 ve 2018 yıllarının “En İyi 10 Stratejik Teknoloji Trendleri” listesinde yer aldı.
Dijital ikiz teknolojisi, İngilizce digital twin technology, herhangi bir hizmet veya ürünün gerçek dünyada nasıl olacağının, davranışının ve beraberinde getireceği sonuçların sanal bir modeli. Bu teknoloji öğrenen ve dinamik bir teknoloji olmakla beraber, gerçek hayatta maliyeti yüksek işlerin dijital ortamda daha az maliyetle hayata geçirilmesini sağlıyor. Dijital bir ikiz oluşturularak, operasyonların nasıl iyileştirilebileceğine, verimliliğin nasıl artırılacağına veya bir sorunun nasıl çözülüp, farkedilebileceğine yönelik öngörüler, gerçek dünyada uygulamaya geçilmeden önce belirlenebiliyor. Böylece dijital bir ikiz aracılığıyla öğrenilen dersler ve ortaya çıkan fırsatlar daha sonra fiziksel ortama uygulanabiliyor ve gerçek hayatta geliştirilecek ürüne yönelik riskler azaltılabiliyor.
Ne Zaman Ortaya Çıktı?
İlk kez 2002 yılında Michigan Üniversitesi'nden Michael Grieves, “dijital ikiz” kavramını kullandı. Üretimde “ikiz” teriminin kullanımı ise NASA’nın Apollo Programına kadar dayanıyor. Projede NASA'nın iki özdeş uzay aracı yapması gerekiyordu. Yeryüzünde bırakılan uçağa “ikiz” dendi ve hareket halindeki uzay aracının durumunu yansıtmak için kullanıldı.
Uçuş hazırlıkları sırasında “ikiz” olarak bilinen uzay aracı, eğitimlerde yaygın olarak kullanılıyor. NASA’nın görevi sırasında da, ikizler yerdeki uzay modelini simüle etmek için kullanılmıştı. Bu açıdan bakıldığında ikizlerin aslında simülasyon yoluyla gerçek zamanlı olarak gerçek operasyon durumunu yansıtan bir prototip veya model olduğu görülebiliyor.
Günümüzde ise dijital ikiz teknolojisinin yaygınlaşmasının arkasında nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi yer alıyor. Ayrıca IoT cihazları geliştirildikçe, dijital ikizler daha küçük ve daha az karmaşık nesneler içerebiliyor, şirketlere ek faydalar sağlayabiliyor.
Dijital Bir İkiz Nasıl Çalışır?
Dijital bir ikiz, genellikle veri bilimi veya uygulamalı matematik uzmanları tarafından tasarlanmaya başlar. Bu geliştiriciler, taklit edilen fiziksel nesnenin veya sistemin altında yatan fiziği araştırır ve bu verileri dijital alanda gerçek dünyadaki orjinali simüle eden matematiksel bir model geliştirmek için kullanır.
İlk olarak, gerçek zamanlı durum, çalışma koşulu veya konum hakkında veri toplamak için sensörleri kullanan akıllı bileşenler bir fiziksel öğe ile entegre edilir. Bileşenler sensörlerin izlediği tüm verileri alan ve işleyen bulut tabanlı bir sisteme bağlıdır. En sonda da bu girdi, iş ve diğer bağlamsal verilere göre analiz edilir.
Dijital İkiz Teknolojisinin Dikkat Çeken Örnekleri
Şirketler, dijital ikiz teknolojisini, devam eden operasyonları iyileştirmek, çalışanları eğitmek, yeni ürünleri veya prosedürleri uygulamaya geçmeden görmek, gerçek dünyaya sunmadan önce test etmek dahil olmak üzere birçok nedenle kullanıyor. Aynı zamanda dijital ikiz teknolojisi, şirketlerin müşteri ihtiyaçlarını da daha iyi anlayarak müşteri deneyimini iyileştirmesine ve hatta yeni işlerin inovasyonunu desteklemeye yardımcı oluyor.
SAP firmasının IoT Kıdemli Başkan Yardımcısı Thomas Kaiser bunu şu şekilde ifade ediyor: “Dijital ikizler, bir varlığın veya sürecin tüm yaşam döngüsünü kapsayan ve bağlantılı ürün ve hizmetler için temel oluşturan bir iş zorunluluğu haline geliyor.”
Dijital ikizler sadece iş hayatında değil günlük hayatta da yaygınlaşmaya başladı bile. İşte günlük hayattaki dijital ikiz örneklerinden birkaçı:
1. Çinli Haber Spikerleri
Çin Merkez Televizyonunda yayınlanan Bahar Festivali Galasında, dört insan sunucuya kendilerinin bir yapay zeka kopyası katıldı. Bu yapay zeka kopyaları aslında onların yaratılan dijital ikizleri.
Bu ikizler, bilgisayarların oluşturduğu avatarlardan daha fazlası. Çünkü makine öğrenimi, doğal dil işleme ve bilgisayar görüşü gibi teknolojileri kullanıyorlar. Spikerlerin yanında dijital ikizlerin gelecekteki uygulamaları arasında yapay zeka destekli öğretmenler, hemşireler ve doktorlar oluşturma planları yer alıyor.
2. Formula 1 Yarışları
Formula 1 otomobil yarışlarını geliştirmek için de dijital ikiz teknolojisi kullanılıyor. Her saniyenin önemli olduğu bu sporda, geliştirilen simülasyonlar sayesinde sürücünün ve araç ekibinin performanslarını hangi etkenlerin artırabileceği önceden bilinebiliyor.
3. Akıllı Şehir Singapur ve Dijital İkizi
Akıllı Şehirler yazımızda bahsettiğimiz üzere Singapur dünyanın en akıllı şehirleri listesinde üst sıralarda yer alıyor. Bu listede üst sıralarda yer almasının bir nedeni de Singapur'un dijital bir ikizi olması.
Dijital ikiz teknolojisi, şehir planlamacılarının enerji tüketiminin verimliliğini ve vatandaşlarının hayatını iyileştirebilecek birçok uygulamayı anlamasına ve iyileştirmesine yardımcı oluyor. Singapur'da yapılması planlanan inovasyonların sonuçları ve etkileri gerçek hayata geçirilmeden dijital ikizi üzerinde gözlemlenebiliyor.
Önümüzdeki yıllarda dijital ikizlerin temsil ettiği milyarlarca şey olacak. Fiziksel dünyanın bu vekilleri, işleri bize operasyonlar hakkında verilerin bize ne söylediğini anlamak olan fiziksel dünya ürün uzmanları ve veri bilimcileri arasında yeni işbirliği fırsatlarına yol açacak.
Kaynaklar:
https://bernardmarr.com/default.asp?contentID=1870
https://www.networkworld.com/article/3280225/what-is-digital-twin-technology-and-why-it-matters.html
https://www.iotforall.com/what-is-digital-twin-technology/
https://www.beyaz.net/tr/arge/makaleler/dijital_ikiz_nedir.html
https://www.endustri40.com/nesnelerin-internetinde-dijital-ikizlerin-yukselisi/
BENZER YAZILAR
Dünyada ve Türkiye'de Akıllı Şehirler
Akıllı şehir nedir? Dünyanın en akıllı şehri hangisi? Türkiye’de akıllı şehir var mı?
Gezegenlerin Renkleri
Gezegenler hangi renktedir? Kendi gözlerimizle gezegenlerin renklerini ayırt edebilir miyiz?