Kayak sporu ve tekniklerini, gerekli ekipmanları ve ülkemizde en çok ziyaret edilen kayak merkezlerini araştırdık.

Kayağın Tarihçesi

Kayak, ilk olarak M.Ö. 8000-7000 yılları arasında, Altaylar, Sibirya ve Moğolistan gibi yılın geniş kesiminde karlar altında olan bölgelerde, daha hızlı bir ulaşım ve avlanmada kolaylık sağlayan bir araç olarak kullanılmaya başlandı. Kayağın bir spor dalına dönüşmesi ise 1866'da Oslo'da düzenlenen kayak yarışmaları sayesinde oldu. Daha sonra geliştirilen yeni tekniklerle kayak, bir kış sporu, kar ile bütünleşen vazgeçilmez bir aktivite haline geldi. 

Kayak Sporu ve Teknikleri

Kayak, ayağa bağlanan, uzun şerit şeklindeki araçlarla ağırlığı dağıtarak karın üzerinde batmadan kaymayı sağlayan bir çift araç. Bu araçlar ve dengeyi sağlamanıza yardımcı olan batonlar ile yapılan etkinliğe ise kayak sporu deniyor. 

Alp Disiplini

Kar üzerinde yüksekten aşağı doğru engelleri aşarak hızlı bir şekilde inmeyi amaç edinen kayak tekniği. Burada kayak, ayaklara tamamen sabitlenir ve parmaklarla topukların hareketi önlenir. Aynı zamanda olimpiyat spor çeşitleri arasında. Alp disiplini müsabakalarda toplamda dört farklı yarış türü şeklinde yapılıyor: Slalom, Büyük Slalom, Süper Büyük Slalom ve İniş. 

Kuzey Disiplini

Bu teknik dayanıklılık temelli yarışları oluşturuyor. Genellikle düz ve yokuş parkurlarda, yalnızca parmak uçlarının kayağa bağlı olduğu bir şekilde yapılır. 

Telemark

Aslında Alp ve Kuzey disiplinlerinin bir kombini şeklinde ortaya çıkan teknikte de topuklar serbest ve parmak uçları kayağa sabit tutulur. Böylece her türlü zeminde ve pistte rahat hareket etme imkanı sunulur. 

Kayaklı Koşu

Çok az engebeli zeminlerde, inişli ve çıkışlı arazide yapılan bir kayak yarışı çeşidi.

Kayakla Atlama

Bu sporun asıl amacı ise çok yüksek bir rampadan yüksek hızla kayıp havalanarak en uzak noktaya yumuşak bir şekilde iniş yapmak.

Kayak İçin Gereken Malzemeler

Kayak denilince akla ilk gelenler kar ve soğuk. Ne kadar hareketli, aktif bir spor dalı olsa da kayak yaparken rüzgara karşı hareket eden vücudu sıcak tutmak, bu zevki yaşadıktan sonra hasta olmayı önleyen en büyük etken. Bunun için gerekli kıyafetlerin başında termal içlikler, kayak çorapları, polarlar, kayak pantolonları ve montları, boru atkılar, eldivenler, bereler ve kayak gözlükleri geliyor.

Bu soğuk sporu yaparken ihtiyacınız olan ekipmanlar ise şu şekilde; kask (özellikle ilk defa deneyimleyecek olanlar için), dengede kalmanızı sağlayacak batonlar, kayak botları ve kayak takımlarının ana malzemesi olan kayak ya da snowboard. 

Bu kıyafet ve malzemeleri gideceğiniz kayak merkezinden kiralayabileceğiniz gibi, sürekli bu sporla ilgileniyorsanız, kendi ekipmanlarınızı da almayı tercih edebilirsiniz. Aracınıza ekstra hacim kazandırmak, aracınızda kışlık parçalarınızı  ekstra kapasiteyle taşımak isterseniz portbagajlara ihtiyacınız olabilir.

Bu alanda profesyonel bir başlangıç yapmak istiyor ve kayağı düzenli olarak yapmayı planlıyorsanız kayak ve snowboard taşıyıcılar ile aracınızda snowboard'a yer açabilirsiniz.

Kayak yaparken güneş kremi ve nemlendiricilerinizi de yanınızda bulundurmanızı öneririz. 

En Çok Ziyaret Edilen Kayak Merkezleri

Bursa - Uludağ Kayak Merkezi


Uludağ Kayak Merkezi, Kuşaklıkaya ve Fatihtepe olmak üzere iki tepe üzerine kurulmuş. Şehir merkezine yarım saatlik bir mesafede olan tatil merkezi, içerisinde milli park da barındırıyor. Kayak merkezi, 2200 metre rakıma kadar ulaşıyor. Sayısı 30'u aşan pistleriyle bir saatte yaklaşık 800 kişiye hizmet veriyor. Turistik açıdan önemli olan merkez, yılın her döneminde ziyaretçi ağırlıyor.

Kayak merkezine ulaşım teleferik ve karayolu olmak üzere iki farklı şekilde sağlanabiliyor. Merkez, kayak severlere 25 farklı otel ile konaklama imkanı sunuyor. 

En uzun pisti 2 km olan Uludağ Kayak Merkezi, sahip olduğu farklı zorluk ve uzunluktaki pistlerle, sporculara farklı imkanlar sunuyor. 

Erzurum - Palandöken Kayak Merkezi


Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum'un 7 km güneybatısında bulunan Palandöken Dağı üzerinde kurulmuş. 1993 yılında bu dağlar kış turizm merkezi ilan edildi. En yüksek noktası 3176 metre. 22 farklı piste ve toplamda 460 hektar kayak yapılabilir alana sahip. 2011 yılında Palandöken Kayak Merkezi'nde üniversite öğrencisi sporcuların katıldığı Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Winter Universiade) etkinliği yapıldı. 

Tesiste mevsim gereği olarak Kasım-Nisan ayları arasında yalnızca beş ay kayak yapılabiliyor. Öne çıkan özellikleri ise sahip olduğu kar kalitesi, her seviyedeki kayak severlere uygun olması ve uzun pistleri. 

Kayseri - Erciyes Kayak Merkezi


Adını, üzerine kurulduğu Erciyes Dağından alınan merkez, 3912 metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Şehir merkezine 25 km uzaklıkta olan tesiste kar kalınlığı suni kar araçları ile dört mevsim 50-100 cm kalınlığında oluyor. 

Alanda günübirlik kullanım için 2000 kişi kapasiteli parkler bulunuyor. Tesiste kolay, orta ve zor olmak üzere üç farklı derecede, 102 km uzunluğunda toplamda 34 pist bulunuyor. 

Kayak merkezine ulaşım teleferikler ile sağlanıyor. Erciyes Kayak Merkezinin öne çıkan özelliklerinden biri ise Snowkite(kar uçurtması) sporu için dünyadaki en uygun yerlerden biri olması. 

Kaynaklar

https://www.britannica.com/sports/skiing

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kayak_(k%C4%B1%C5%9F_sporu)

https://www.uludaginfo.com/sayfa/uludag-acik-kapali-pist-ve-lift-durumu 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paland%C3%B6ken_Ski_Center

https://www.advenport.com/makale/kayak-disiplinleri

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Erciyes_Kayak_Merkezi 


BENZER YAZILAR

Cape of Good Hope: Ümit Burnu

Afrika Kıtası'nın en uç noktası olmakla karıştırılan Ümit Burnu hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda derledik.

Yahudi Soykırımı’nın Önemli Simgelerinden: Anne Frank'ın Evi

Amsterdam'ın en bilinen müzesine dönüşen Anne Frank'ın 2 yıl boyunca saklandığı evin hikayesini sizin için derledik.


Paylaş