Çevre dostu elektikli araba Tesla, modelleri ve onu “Tesla” yapan özellikleri.

Son yıllarda adınından sıkça bahsettiren Tesla arabaları, yalnızca otomobil alıcıları tarafından değil, teknoloji meraklıları ve hatta ciddi rakipler tarafından da oldukça ilgiyle takip edilmekte. Elektrikli otomobil pazarında öncü olmanın yanı sıra, bağımsız otomobil üreticileri arasındaki başarısı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Elektrikli arabaların benzinli arabalardan daha iyi olabileceğini kanıtlama arzusuyla kurulan Tesla Motors, ürettiği çevreye duyarlı Tesla araçları ile bu düşünceyi ispatlamaya ise çok yakın.

Tesla Motors ve Tesla Arabalarının Doğuşu

Tesla Motors tarafından hayata geçirilen günümüzün en çok satan elektirkli otomobilleri arasında olan Tesla arabalarının yapımı 2003 yılında başlıyor. Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors Amerikalı girişimciler Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kuruldu. Firmanın asıl yükselişi ise, 2004 yılında Elon Musk'ın yönetime dahil oluşu ile başladı. Elon Musk, şirkete 30 milyon dolardan fazla katkıda bulunarak şirketin başkanı olarak yönetimde yerini aldı. Bu gelişme ile çalışmalarını hızlandırlan Tesla Motors, 2008 yılında tamamen elektrikli olan ilk arabasını piyasaya sürüyor.

Adını mucit Nikola Tesla’dan alan şirketin, bu ismi seçmesinin nedeni ise Nikola Tesla’nın elektromanyetik alan özelliklerini keşfetmesiyle bugün hala kullanılan elektrik iletimi biçimi olan alternatif akımı insanlığa kazandırması olduğu biliniyor.

Ticari hayatına 6,3 milyon dolar sermaye ile başlayan Tesla Motors, 2020 yılı verilerine göre 31,54 milyar dolar gelir ile tüm dünyanın en büyük şirketlerinden biri olmuş durumda. Günümüzde satışı yapılan dört modeli buluanan Tesla arabalarının geçmişi ise daha derinlere dayanıyor.

Tesla Modelleri ve Özellikleri

Tesla Motors, 2008 yılında başladığı elektrikli araç serüveninde toplamda 5 adet model satışa sundu. Çoğu model, yüksek güçlü batarya teknolojisi ve fütüristik iç tasarımı ile elektrikli araç yarışına halen liderlik ediyor. On yıldan fazla bir süredir Tesla, pille çalışan araçları sıfırdan tasarlıyor ve pilleri daha verimli hale getirmek için özel yazılımlar kullanıyor.

Günümüzde satışta olan bütün modelleri otopilot gibi otomobili otoyollarda yönlendiren ve şerit değişikliklerini gerçekleştiren özelliklere sahip. Bütün bu ortak özelliklerin yanı sıra Tesla arabaları; boyut, hız, menzil, oturma kapasitesi, teknoloji ve performans açısından farklılıklar gösteriyor. Firma bu sayede ise geniş bir kitleye hitap edebiliyor.

Tesla Roadster

2008'de piyasaya sürülen ilk Tesla modeli olan Roadster, tek bir şarjla 394 km yol kapasitesi ile hızlı bir şekilde piyasanın liderine haline geliyor. Performansının birçok benzinli spor otomobille karşılaştırılabilir olduğunu gösteren Roadster, 4 saniyeden daha kısa bir sürede saatte 0'dan 96 km hıza çıkabilir ve maksimum 200 km hıza ulaşabilir oluşuyla benzersiz özellikte.

Hafif gövdesi karbon fiberden yapılırken, Roadster egzoz kullanmadığı için içten yanmalı bir motora da sahip değil. Aracın elektrik motoru lityum-iyon hücreler tarafından desteklenmekte. Bu hücreler genellikle dizüstü bilgisayar pilleri ve standart elektrik çıkışından şarj edilebilir durumda olup araca kullanım kolaylığı sağlamakta. Ayrıca Roadster'ın standart ev tipi bir prizde şarj edilmesi 24 ila 48 saat sürüyor.

Roadster’ın elektronik ve yazılım sistemlerinin geliştirilmesini denetleyen, elektrik mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı olan Tarpenning’in 2008 yılında şirketten ayrılması ile şirket 2012 yılında yeniden konsantre olmak için Tesla Roadster'ın üretimini durduruyor.

Tesla Model S

2012 yılında üretimi başlayan Model S, günümüzde en çok satan ikinci bataryalı elektrikli otomobil olma ünvanını koruyor. Performansı ve tasarımıyla dikkatleri üzerine çeken ve otomotiv eleştirmenleri tarafından beğenilen Model S, üç farklı batarya seçeneğiyle piyasaya sürülüyor. En yüksek performansa sahip olan batarya seçeneği, 4 saniyenin biraz üzerinde bir sürede, saatte 0’dan 96 km hıza çıkabilir. Ve saatte 209 km maksimum hıza ulaşabilir.

Bataryalarını arabanın önünde taşıyan Roadster'dan farklı olarak, Model S'nin bataryaları zeminin altında olması önde ekstra depolama alanı ve ağırlık merkezi sayesinde daha iyi kullanım sağlamakta. Yarı otonom (sürücüsüz) bir sürüş biçimi olan Tesla Otopilot, 2014 yılında Model S'de (ve daha sonra diğer modellerde) kullanıma sunuldu. Model S son derecede başarılı bir model. Çeşitli otomotiv ve çevre kuruluşlarından da çok sayıda ödül sahibi.

Tesla Model X

Tesla Model X, 2015 yılında "çapraz" bir araç olarak piyasaya giriyor. Yani, bir spor otomobil özelliklerine sahip ancak normal bir araba şasisi üzerine inşa edilmiş bir binek araç. Model X, 475 km maksimum batarya menziline sahip. Ve yedi kişiye kadar oturma kapasitesi ile geniş bir alan sunmakta. 2,5 saniye gibi bir sürede, saatte 0’dan 96 km hıza çıkabilir. Uzun menzilli olarak tasarlanan Model X'ler dört tekerlekten çekiş kabiliyetini mümkün kılan biri ön aksta ve biri arkada olmak üzere iki elektrik motoruyla birlikte gelir. Boyutuna ve ağırlığına rağmen ise son derece çevik.

Tesla Model 3

Model 3’ün, üretimi 2017 yılında başlıyor. 354 km menzile sahip dört kapılı bir sedan olan Model 3, en ucuz Tesla modeli. Bu model, 3 saniyenin biraz üzerinde bir sürede saatte 0’dan 96 km hıza çıkabilir. Ve tek bir şarj ile 320 km yol gidebilme kapasitesine sahip. Roadster dışındaki Tesla'lar gibi Model 3 de bataryasını zeminin altında taşır ve bu da düşük bir ağırlık merkezi oluşturmakta. Model 3 aynı zamanda, geleceğe dönük ve ergonomik bir iç mekâna sahip.

Tesla Model Y

2019 yılında tanıtılan Tesla Model Y, yedi kişilik oturma kapasitesine sahip orta büyüklükte bir SUV (sportif çok amaçlı araç) aracı. Sürüş menzili, tek bir şarj ile maksimum 524 km mesafe ile rakiplerine büyük üstünlük sağlıyor. Bu model, 4,4 saniyede 0’dan 96 km hıza çıkabilir. Ve saatte 234 km maksimum hıza ulaşabilir. Ancak Model Y etkileyici bir hızlanma sunarken, Model 3 ile aynı seviyede sürüş memnuniyetini sunmuyor. SUV gövdesi, daha yüksek bir ağırlık merkezi oluşturur ve Model Y'nin yol tutuşu oldukça sert.

Bir Tesla'yı Özel Yapan Nedir?

İnsanlar yeni ve yüksek teknolojili Tesla’nın yoldaki diğer arabalardan farklı olduğuna inanıyor. Sunduğu teknolojik özellikler ve şık görünümü piyasada Tesla’yı önce çıkarsa dahi, Tesla’nın farkının büyük bir kısmı, bu arabaların neye sahip olduğu hakkında değil, neye sahip olmadıklarıyla ilgili.

Bu farkın temeli Tesla araçlarının en başından itibaren elektrikli araçlar olacak şekilde tasarlanmış ve geliştirilmiş olmasıdır. Egzoz gazı salınımına bağlı gelişen çevre kirliliklerine sebep olmaması ve petrol gibi değerli bir madeni zenginliğin mazot, benzin halini alarak oluşturduğu yakıtı kullanmıyor oluşu ile özel olmayı hak ediyor.

Peki ya diğer farkları neler?

2021 yılının sonunda satışa sunulması beklenen hafif ticari bir araç olan Tesla Cybertruck ve gelecekte piyasaya sürülecek yeni modeller ise tüm dünya basını tarafından heyecanla takip ediliyor. Küçük bir garajda başlayan Tesla serüveni, şimdilerde Fremont, California ve Gigafactory Shanghai'daki fabrikalarında devam etmekte.

Tesla arabaları, binek otomobilin hem sürüş için heyecan verici hem de çevre dostu olabileceğini, performans ve çevre duyarlılığının beraber olma fikrine kendini adamış bir ekip tarafından kuruldu ve yönetiliyor. Ve bir Tesla'nın maliyeti düşük olmasa da, uzun vadede yapacağı olumlu ekolojik katkı onu satın alınabilir kılıyor.

Kaynakça

https://www.tesla.com/about

https://www.britannica.com/topic/Tesla-Motors


BENZER YAZILAR

İrlanda Patates Kıtlığı

Aziz Patrick ve üç yapraklı yoncayla özdeşleştirdiğimiz İrlandalıların kaderini değiştiren İrlanda Patates Kıtlığı

FinTech Nedir?

Dünyada büyük yatırımlar alarak gelişen; hızlı ödeme sistemleri, internet bankacılığı ve mobil bankacılık gibi hizmetlere odaklanan fintech nedir?


Paylaş