Spirited Away gibi başarılı Japon animasyonlarının yapımcı şirketi Stüdyo Ghibli’nin ilk filmi Gökteki Kale.

Animasyon ustası Hayao Miyazaki’nin yazıp yönettiği Gökteki Kale filmi ünlü Ghibli stüdyosunun yayınladığı ilk film. 1986’da yayınlanan film, iki çocuğun sihirli bir kristali ülke ordusu ve korsanlardan korumaya çalışırken aynı zamanda gökte asılı duran Laputa isimli bir adayı keşfetmeye çalışmasını konu alıyor. Laputa isimli bu uçan adadan Jonathan Swift’in 1726’da yayınladığı Guliver’in Gezileri kitabında da bahsedildiğini görüyoruz. Bu yazımızda Gökteki Kale filminin konusuna, karakterlerine ve Guliver’in Gezileri ile olan ilişkisine kısaca yakından bakalım.

Gökteki Kale Fragman

Orijinal fragman:

İngilizce dublajlı fragman:

Gökteki Kale Konusu

"Ne kadar çok silah, ne kadar gelişmiş teknoloji olursa olsun dünya sevgisiz yaşayamaz."

Film, Sheeta adlı ana karakterin de içinde bulunduğu bir zeplinin korsanlar tarafından saldırıya uğraması ile başlar. Sheeta aile yadigarı sihirli kristal bir kolyeye sahip. Bu nedenle hükümet ajanları tarafından uçakta esir tutuluyor ve aynı zamanda başlarında Dola isimli karakterin olduğu korsan ekibi de bu taşın peşinde. Saldırı sırasında Sheeta zeplinden düşer ancak kolyesi sayesinde yere süzülerek iner. Gökten düşen bu kızı gören Pazu adındaki bir çocuk hemen yardıma koşar.

Pazu tek başına yaşayan ve geçimini madenlerde çalışarak sağlayan yetim bir çocuk. Pazu’nun evindeki Laputa isimli bir resim Sheeta’nın ilgisini çeker. Pazu ona babasının gördüğü Laputa isimli uçan adayı anlatır. Bir gün kendisi de bu adayı keşfetmeyi aklına koymuştur. Bu sırada Pazu, Sheeta’nın peşinde korsanların ve ajanların olduğunu fark eder. İki çocuk birlikte onlardan kaçmaya başlar. Amaçları kristal kolyeyi korumak ve aynı zamanda Laputa’ya gitmek olacaktır.

IMDb Puanı: 8.0

Metascore: 78

Gökteki Kale Karakterleri

Bu başlık altında filmin bazı önemli karakterlerini tanıyalım.

Sheeta (Prenses Lucita Toel Ul Laputa)

Ailesini kaybetmiş ve sihirli bir kolye kendisine miras olarak kalmış. Bu kolye Laputa ailesi ile bağlantılı olduğu için uçan adayı bulabilecek güce sahip. Sheeta da Laputa ailesinin soyundan geldiği için kolyeyi harekete geçirebilecek büyüleri biliyor. Onun bu bilgisinden ve kolyenin sihrinden yararlanmak isteyen kötü karakterler yüzünden başına çeşitli belalar açılır.

Pazu

Pazu ailesini kaybetmiş bir çocuk. Evinin alt katında bir uçak yapmaya çalışır çünkü bu sayede babasının ölmeden önce gördüğü gökte süzülen bir ada olan Laputa’yı keşfetmek ister. Babası Laputa’yı gerçekten görmüş ancak kimse böyle bir adanın varlığına ve onun söylediklerine hiçbir zaman inanmayıp onu yalancılıkla suçlamışlar. Adayı bularak babasının yalancı olmadığımı ispatlamak ister. Pazu oldukça cesur bir karakter. Sheeta’nın peşindeki kötü karakterlerden kaçmasına yardım edecek ve ona yol arkadaşı olacaktır.

Ajan Muska

Hükümet tarafından Laputa araştırması için ordu ile birlikte çalışması için görevlendirilmiş zeki bir ajan. Sheeta’nın kristal kolyesinin peşindedir ancak bu sihirli taşın sadece Sheeta’nın kontrol edebileceğini bildiğinden kızı yakalamaya çalışır. Sheeta ve kolyesi sayesinde Laputa adasını keşfedecektir. Ancak bunu hükümet yetkilisi olduğu için değil kendi çıkarları uğruna yapmak ister. Muska’nın aslında kim olduğuna dair gerçek ise filmin sonuna doğru izleyiciye sunuluyor.

Kaptan Dola

Kristalin peşinde olan korsan ekibinin başı. Zeki ve otoriter bir karakter. Kocası ve oğullarından oluşan ekip, değerli olduğunu düşündükleri sihirli kolyeyi almaya çalışır ve hazinelerle dolu olduğu söylenen Laputa adasına gitmek isterler. Aslında göründüğü gibi katı kalpli değil aksine Pazu ve Sheeta’ya daha sonra yardım edecek olan şefkatli bir karakter.

Guliver’in Gezileri Kitabında da Bahsedilen Laputa Adası

Jonathan Swift, 1726 yılında yayınladığı hiciv türündeki Guliver’in Gezileri adlı kitabında Laputa isimli bir adadan bahsediyor. Gökteki Kale filminde olduğu gibi Swift’in adası da gökte süzülüyor. Bu her iki adanın uçması merkezde yer alan bir manyetik taş ile sağlanmakta. Swift bir mıknatıs taşını (lodestone) seçerken, Miyazaki kaldırma taşı kristalini (levitation stone) adanın merkezine alıyor.

Miyazaki’nin Laputa adasında yaşayan insanların ileri teknolojiye sahip oldukları ve çok zengin oldukları filmde vurgulananlar arasında. Swift’in Laputa halkı da özellikle matematik, astrononomi gibi alanlarda bilime düşkün insanlardan oluşuyor. Bu gibi nedenlerden dolayı Miyazaki’nin Gökteki Kale filmini yaparken Swift’ten esinlendiğini söylemek oldukça mümkün.

Gökteki Kale Film Müzikleri

Diğer bütün Miyazaki filmlerinde olduğu gibi Gökteki Kale film müziklerinin de bestecisi Joe Hisaishi. Film müziklerine aşağıdaki Spotify linkinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

https://en.wikipedia.org/wiki/Castle_in_the_Sky

https://en.wikipedia.org/wiki/Laputa

https://studioghiblimovies.com/laputa-castle-in-the-sky/


BENZER YAZILAR

Türk Uyarlama Dizileri: Sadakatsiz ve Bizim Hikaye

Neden uyarlama dizi yapmayı tercih ediyoruz? Uyarlama dizi yapmanın riskleri nedir? Toplumsal ögeler uyarlama dizilere nasıl ekleniyor?

Atlanta/Michael Jackson Ölmedi Mi?

Kıyıda köşede kalmış Atlanta dizisinin konusu, oyuncuları ve verdiği gizemli mesajları yazımızda bulabilirsiniz.


Paylaş