Leonard Cohen’in Popular Problems albümünü inceledik

Leonard Cohen Kimdir?

Leonard Norman Cohen, 1934 yılında Kanada’da yer alan Montreal şehrinde doğdu. Sanat hayatına şiir(1956 yılında) ve roman(1963 yılında) gibi edebi türlerle başlayan Cohen, ilk albümünü 1967 yılında yayınlar. İnanç, yalnızlık ve cinsellik temaları arasındadır. Vefat ettiği 2016 yılına kadar da üretime devam eder. Kazandığı çeşitli ödüller ve adaylıklarının yanı sıra, 2008’de Rock and Roll Hall of Fame’e kabul edilir. Dance Me to the End of Love, Famous Blue Raincoat, Suzanne, Everybody Knows bilinen ve sevilen şarkılarından bazılarıdır.

Değerlendirme: Popular Problems

Leonard Cohen, her ne kadar bu albümünde inişli çıkışlı bir performans sergilese de belirli bir seviyedeki kaliteyi koruyabilmiş. Cohen’in müzik kariyerinde, oldukça verimli bir olgu olarak ortaya çıkan back vokaller, bu albümde de bolca yer alıyor ve aynı katkıyı sağlamış. Cohen’in müziğinde, önemli bir yer işgal eden sanatlar arasındaki geçirgenliği de görme imkânına sahibiz, yine de albümdeki bazı şarkıların doldurma yani albümü kalabalık gösterme amacı taşıyan şarkılar olduğu da su götürmez. Son tahlilde Cohen, kariyerinin geç bir döneminde olmasına rağmen, bu albümünde sevenlerini hayal kırıklığına uğratmayacak bir müzisyen performansı sergilemiş.

Albümden Birkaç Şarkı

İlerleyen satırlarda albümdeki bazı şarkılar hakkında düşüncelere yer verildi, şarkılar yorumlandı.

Almost Like the Blues

Albümün en kuvvetli parçası, Leonard Cohen’in en popüler parçalarından Everybody Knows gibi bir yıkım/kıyamet sonrası parça fakat bir farkla. Bu sefer yıkımdan sonra bulunan bir inanç hali, yıkımın kalıcı olmayabileceğini hissediyoruz. Fakat bu umudun ne kadar dayanıklı olduğu sorguya açık. Şarkıyla ilgili vurgulamamız gereken bir diğer özellik ise, Leonard Cohen’in kendisini neredeyse bir kurtarıcı hatta havari konumuna getirdiğini görüyoruz. Ama buradaki “neredeyse” Leonard Cohen’in bu havarilik rolünü tam anlamıyla benimseyemediğinin de işareti. Türkçeye babam seçildiğimi söyledi, annemse böyle bir şey olmadığını cümlelerinde ifade bulan tamamlanmamış kutsanma, şarkının günah ile ilahi olan arasındaki ahenksiz ahenginin muhteşem bir ifadesi.

Samson in New Orleans

Bir olgunlaşma ve arkadaşını yitirme hikâyesi. Cohen’in bir başka ünlü şarkısı Famous Blue Raincoat’un temasını tekrarlayan fakat o şarkının aksine Cohen’in affetmeyi ve geride bırakmayı değil, hissettiklerini açıkça aktarmayı tercih ettiği bir şarkı. Her ne kadar, Famous Blue Raincoat daha fazla kişi tarafından bilinse de Samson in New Orleans’a da bir dinleme şansı verilmeli.

A Street

Savaş ve arkada bırakılanlara dair, isimsiz bir kadının ağzından yazılmış bir şarkı. Güçlü cümleleri ve güçlü bir teması olması ayrıca Cohen’in karakterinin kendini acıya tamamen teslim etmemesi şarkının kuvvetli yanları. Aynı zamanda zamanın yaşam alanlarımıza ve hayatlarımıza olan etkisini aktarması bakımından da oldukça önemli.

Yazılı Kaynaklar

1. Leonard Cohen Biyografi

2. Almost Like The Blues

Fotoğraf Kaynakları

1. Kapak Görseli

2. Leonard Cohen 1

3. Leonard Cohen 2


BENZER YAZILAR

Can Yücel ve Bob Dylan Üzerinden “Blowin in the wind” 

Bob Dylan'ın eseri, dünyanın en sansasyonel protesto şarkılarından "Blowin in the wind" ve Can Yücel'in Türkçe'ye uyarlaması.

Müzikte Söz Mü Daha Önemli Beste Mi?

Bir şarkıyı şarkı yapan sözleri mi yoksa bestesi mi? Gelin bunun cevabını hep birlikte öğrenelim.


Paylaş