Dünyanın dışında da seyahati mümkün kılan uzay turizmi nedir?

Gezegenimiz, kendini her geçen gün yenilerken birçok kavrama da farklı bir boyut kazandırıyor. Bunlardan belki de en ilgi çekeni yeni bir seyahat kavramı olan uzay turizmi.

Uzay Turizmi ve Tarihi

Turizm kelimesi anlam olarak incelediğimizde çeşitli nedenlerle, yerleşme gayesi gütmeden seyahatlerini sürdüren kişilerin; ihtiyaçlarını, gezintilerini vb. hizmetlerini kapsayan ilişkiler bütünü olarak karşımıza çıkıyor. Tarihsel yolculukta yeri ise çok eski yıllara Romalılara kadar dayanıyor. Seyahatleri boyunca izleyecekleri istikameti ve konaklayacakları yerleri işaretledikleri haritaların varlığı bilinmekte.  

Bundan yola çıkarak Romalıların, yaşadıkları çağın aksine savaş vb. nedenlerle değil turistik faaliyetler için seyahat eden ilk turistler olduğu çıkarımını yapabiliyoruz. Öyle ki tarihler M.Ö. 334’te gösterdiğinde, Büyük İskender döneminde 700.000 turistin bir sezon için sirk, akrobasi vb. gösterilere seyirci olabilmek adına Efes’e akın etmesi turizmin sadece günümüzde popüler bir kavram  olmadığını kanıtlar nitelikte.

Uzay Turizmi 

Elbet ki turizm ilk başladığı yıllardan bu yana birçok evrim geçirerek günümüzde çok farklı alanlarda konuşulan bir kavram oldu. O turizm alanlardan biri de Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi'nin duyurduğu üzere 2020 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ziyarete açılacağı haberi ile gündemde daha çok yer tutan uzay turizmi oldu. Uzun yıllar yoğun eğitimler almış olan astronotların görevlendirildiği uzay seyahatleri, günümüzde farklı şirketlerin girişimleriyle yalnızca seyahat amaçlı uzaya yolculuk projeleriyle daha ulaşılabilir kılınıyor.

Adı ilk duyulduğunda bilimsel bir seyahat veya bir keşif gezisi gibi algılansa da, uzay turizmi normal turizmin bir alt başlığı. Fakat bilindik seyahat türlerine göre birçok farklı yönü de yok değil. Bunlardan biri de bu seyahatten önce sıkı eğitimlerden, çeşitli antrenmanlardan geçip uygun görüldüğünüz takdirde seyahat hakkı kazanmanız.

Uzay'a Yolculuğun Tarihsel Süreci

12 Nisan günü, “İnsanlı uzay yolculuğu uluslararası günü” olarak kutlanmasına neden olan olay bundan 59 yıl önce yaşandı. Sovyet Kozmonot Yuri Gagarin 12 Nisan 1961 senesinde tarihe geçen bir olaya imza attı ve Vostok1 adındaki uzay mekiği ile Dünya yörüngesini turlayarak uzaya çıkan ilk insan olmayı başardı. Daha sonraki yıllarda ise bu sefer Kozmonot Valentina Tereşkova Vostok6 uzay mekiğiyle 1963 yılında uzaya çıkan ilk kadın olarak tarihe geçmiş oldu.

Bu gelişmelerle birlikte 1981 yılında başlatılan Uzay Mekiği programı uzaya yapılacak turizm amaçlı seyahatlerin temelini oluşturacak nitelikteydi. Daha yakın bir zamana dönüş yaparsak eğer bu sefer günümüzde konuşulan ve planlanan uzay turizminin ilk örneklerine rastlıyoruz. Space Adventures şirketi 2001 ile 2009 yılları arasındaki zaman diliminde 7 multimilyonerin Rus Uzay Ajansı ortak çalışmasıyla yaklaşık 1-2 haftalık geziler ile birlikte uzaya seyahatlerini gerçekleştirdi.

Uzay Turizmi Yapmayı Planlayan Şirketler

Uzay turizmi birçok insanda fazlasıyla heyecan uyandırmaya yetti bile ve haliyle bu kadar yeni ve parlak bir geleceğe sahip olduğu öngörülen sektöre birçok girişimci sıcak bakıyor ve büyük yatırımlar ile dev projeler tasarlanıp hayata geçirilmeyi bekliyor. Teknolojiyi içerisinde bulunduran her kavram gibi uzay turizmi de geliştirilmeye ve farklı bakış açılarına ihtiyaç duyulan bir alan ve bu alanda heyecanla çalışan birçok şirket var.

Elon Musk’ın şirketi SpaceX ve diğer bir şirket olan Space Advantures geçtiğimiz aylarda ortak bir bildiri yayınladı. Bu bildiriden yola çıkarak, dört turist önümüzdeki sene Dünya’nın yörüngesinde serbest uçuşla seyahatlerine başlayacak. Bu yolculuğun gerçekleşmesini sağlayacak ve turistleri taşıyacak araç ise Crew Dragon denilen kapsül olacak.

Bununla birlikte Space Advantures Başkanı  Eric Anderson Uluslararası Uzay Üstü’nün bulunduğu yüksekliğin iki ya da üç katına çıkabilecekleri bir seyahat planlandıklarını belirtti. Bir diğer uzay turizmi yapmayı planlayan şirket olan Virgin Galactic uzaya yapılacak seyahat için rekor sayılabilecek, yaklaşık 8 bin civarında başvuru alarak tekrar bilet satışı yapmayı geçtiğimiz aylarda gündemine taşımıştı. Şirket rezervasyon ücreti olarak 1000 dolar alırken, süre olarak yaklaşık iki saat sürmesi beklenen uzay seyahatinin uçuşları için ise koltuk başına 250 bin dolar alacağı öğrenildi.

Virgin Galactic Aralık 2018'de uzaya başarılı bir test uçuşu gerçekleştirdiklerini kamuoyuna bildirmişti. Bu uçuşta atmosferden 82 kilometre yüksekliğe çıkılmıştı. Blue Origin ve Orion Span ise diğer farklı uzay turizmi yapacak şirketlerinden biri. Bir diğer nokta ise ticari uzay araçlarıyla seyahatleri sonrasında turistlerin dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda belli ücretler karşılığında konaklamaları mümkün olacak.

Bir diğer taraftan uzay turizmi alanında yürütülen çalışmaların, insan fizyolojisi alanındaki bilimsel gelişmelere de büyük katkı sağlayacağı düşünülmekte.

Kaynaklar:

https://www.turizmgunlugu.com/2020/02/26/uzay-turizmi-rezervasyon-virgin-galactic/

https://onedio.com/haber/uzay-yolcusu-kalmasin-soru-ve-cevaplarla-uzay-turizmi-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey-708100

http://www.goktepe.net/turizm-tarihi-ve-turizm-cesitleri.html

https://www.ntv.com.tr/teknoloji/spacexten-uzay-turizmi-adimi,RnZaiemF0UewEIvMn-8ZaA

https://thinktech.stm.com.tr/uploads/raporlar/pdf/30520199523798_stm_blog_uzay_turizmi.pdf

 


BENZER YAZILAR

Müon Parçacığı ve Standart Model

Müon parçacığı, fizik kurallarını alt üst edebilir mi? Standart Model ile ilişkisi nedir? Parçacık fiziğini nasıl etkiler?

Klima Hastalıkları Nelerdir?

Havayı temizleyen ve ısısını kontrol eden klimaların bakımları ve temizlikleri göz ardı edilirse, zatürre ya da yüz felci gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.


Paylaş