Tatlı Tarifler İçin İpuçları
1- Ayva Tatlısı Nasıl Kırmızılaşır?
Bursa'da yaygın olarak yapılan tatlının tarihi Osmanlı mutfağına dayanıyor. En ilgi çekici yanı da görüntüsü.
Yaptığınız ayva tatlısının renginin kırmızı olması için meyvenin çekirdeklerini kullanmayı deneyin. Ayvaları pişirirken temizlediğiniz çekirdekleri ortasına yerleştirin. Hem tatlınızın renginin güzelce koyulaştığını hem de şerbetinin kıvam aldığını göreceksiniz.
Ayvanın hiçbir parçasını atmanıza gerek yok. Kabukları da işe yarıyor. Soyduğunuz ayvaları pişirirken, kabukları da parmak uzunluğunda kesip meyvelerin altına dizin. Kabuklar hem tatlının fazla şerbetini çekecek hem de ilk tadım için lezzetli birer örnek olacak.
1- Reçel Yaparken İçine Tereyağı Koyulur Mu?
Reçel yaparken malzeme seçiminden şeker oranına kadar dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta var. Bunlardan biri de tereyağı eklemek. Reçel kaynatırken renginin çok daha berrak, meyvelerin de daha parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız 1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz. Tabii bunu yapmadan önce kaynatırken üzerinde biriken köpükleri almanız gerekiyor.
Tereyağ reçeli daha güzel gösterirken, aşırı kıvamlı olmasını da engelliyor. Aynı zamanda tereyağı ilave edilen reçeller daha uzun süre küflenmeden duruyor.
3-San Sebastian Yaparken...
San Sebastian yapımında kullanacağınız malzemelerin hepsini oda sıcaklığında tutun. Soğuk malzemeler kabarmasını önler. Kekiniz pürüzsüz olsun diye gereğinden fazla çırpmayın. Bu da kekinizde çatlakların oluşmasına neden olur. Malzemelerin karıştığından emin olduğunuzda çırpmayı bırakın.
Tatlınızın piştikten sonra soğuma aşaması da çok önemli. Fırında kendi kendine soğumaya bıraktığınız cheesecake'inizi hareket ettirmemelisiniz. Çünkü ilk aşamada içi hala sıvı. Fırını kapatmasına rağmen tamamen soğuyana kadar pişme işlemi devam edecektir. Keki hareket ettirmeniz şeklini ve pişme aşamasını bozabilir.
Bu tatlıya gerçek lezzetini veren şey aslında buzdolabında bekleme süresi. Daha iyi bir tat için en az bir gün sonra tüketmeyi deneyin. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz kıvamı ve tadı o kadar iyi olacaktır.
4- Sütlü Tatlıların Kaymak Bağlamaması İçin...
Sütlü tatlıların en büyük sorunu, soğuduğunda kaymak bağlaması. Bunu önlemek için sıcakken üzerine toz şeker serpebilirsiniz. Böylece tatlınızın üzeri biraz daha sıvı kalır ve yavaşça soğur.
Bir diğer yol da soğuduktan sonra porsiyonlara ayırmak. Eğer puding ve keşkül gibi homojen bir tatlı yapıyorsanız, pişirsiğiniz kapta karıştırarak topaklanmadan soğumasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra servis ettiğiniz tatlı kaymaklanmayacaktır.
5- Brownie Yaparken...
Brownie yaparken lezzet kriterlerinden biri, üstündeki katmanın çıtır olması. Farklı tariflerin yanında gevrek bir üst katman elde etmek için iki ipucumuz var: Süt eklemek ve iyice çırpmak.
Brownie kekinizi fırına vermeden önce üzerine biraz süt gezdirirseniz, kekinizin üzeri çıtır çıtır olacaktır. Aynı zamanda Brownie'nin yapım aşamasında şeker ve yumurtaları hiç aralıksız on dakika boyunca çırpmak da kekinizin üstünün sert ve gevrek olmasını sağlayacaktır.
Tuzlu Tarifler İçin İpuçları
1- Sarma İçine Göre Farklı Yaprak Kullanılır Mı?
Zeytinyağlıların vazgeçilmezi sarma, sofralarımızın baş tacı. Zeytinyağlı ve etli sarma için farklı yaprakların uygun olduğunu biliyor musunuz?
Etli bir iç harç kullanacaksanız daha küçük yapraklar uygun. Zeytinyağlı ve etsiz bir sarma için de daha geniş yapraklar kullanmalısınız. Tabii hepsinin taze ve ince olması mükemmel sonuç verir.
Kalem gibi ve eşit görünen sarmalar marifet istiyor. Hem aynı ölçüde pişmesi hem de benzer boyutlarda olması için büyük yaprakları bölmeyi ve damarlarını çıkarmayı deneyin. Parlak ve yumuşak sarmaların püf noktası da pişirme ve soğutma aşaması. Kısık ateşte pişirdiğiniz sarmaları ocaktan almadan önce bir miktar zeytinyağı ekleyin ve kapağı kapalı bir şekilde soğumasını bekleyin.
2- Enginarın Kararmaması İçin...
Eğer enginarı yapraklarını soyarak pişiriyorsanız, soyma işleminden sonra hemen tüketmelisiniz. Bekletecek olursanız limonlu su içinde tutmak kararmasını önleyecektir. Pişirirken de diğer sebzelerin renginin karışmaması için limon ekleyebilirsiniz.
3- Kılçıksız Enginar Nasıl Seçilir?
Enginarın mevsimi mart-mayıs. Eğer taze enginar arıyorsanız bu tarihler en uygunu. Kılçıksız enginar ise yaprağından anlaşılabilir. Çünkü kart olmayan enginarın yaprağı diri ve yeşil olur. Ayrıca ağır ve sıkı yapraklı bir enginar da taze olduğunun işaretidir.
BENZER YAZILAR
Dolomit Dağları
Dolomit Dağları İtalya’nın kuzeyinde, Avusturya’nın güneyinde bulunuyor. Alp Dağları’nın bir uzantısı.
İzlanda’da Çekilmiş Film ve Dizi Sahneleri
İzlanda'nın sahne olduğu filmler ve yerleri: Black Mirror, Interstellar, Oblivion, Game of Thrones, Rogue One ve Walter Mitty'nin Gizli Yaşamı.