Üniforma aşkımızı ve havacılık hayallerimizi alevleyecek bir yapım: Top Gun

Top Gun Filmi Künyesi

Klasik bir Hollywood filmi olan Top Gun, bir havacının hayatından bir kesimi anlatıyor. Kalifornya dergisinde yayınalan "Top Guns’ (Ehud Yonay)" isimli makeleden esilenilen film makaleden birkaç yıl sonra 1986’da vizyona giriyor. Aksiyon ve duygu yüklü filmin başrollerini Tom Cruise ve Kelly McGillis'in paylaşıyor. 

Yönetmen koltuğunda Tony Scott otururken Jim Cash ve Jack Epps J. ise senarist koltuğunu paylaşıyor. Gençlik filmi havasında geçen aksiyon/dram filmimizin en önemli yanı ise soundtrackı: Take My Breath Away. Top Gun ile özdeşleşmiş olan parça hala akıllarda yer ediyor lakin sadece bu parça değil yapımın birçok müziği hala unutulmaz parçalar arasında geziniyor. Bunun için de Giorgio Moroder ve Harold Faltermeyer.

Top Gun IMDb 

Top Gun

Filmimiz IMDb'de 6.9 alırken Rotten Tomatoes’ta seyirciden %83 almayı başarıyor. Çok yüksek puanlara sahip olmasa da çok derin anlamlar barındırmasa da gününüzü güzelleştirebilecek bir yapım. Keyifsiz bir günde açıp tekrar hayata yaşamaya geldiğimizi hatırlamak için oldukça uygun olacaktır.

80’lerin Meslek Seçtiren Hollywood Filmlerinden: Top Gun

Bir yerlerde belki Hollywood Effect kelimesi ile karşılaşmışızdır. Hollywood etkisi genelde bir hayat tarzı, bir ürün yani net ve maddi bir çıkarım yapmak için hayatımıza giriyor ama bazen aynı Top Gun'daki gibi insana bir mesleği bile satabiliyor.

Mesela Spotlight'ı izlerken gazeteci olmak istemedik mi? The Rainmaker'ı açınca hadi avukat olup havalı bir şekilde hak savunculuğu yapalım demiyor muyuz? James Bond izleyip Ajan olmak, Ölü Ozanlar Derneği izleyip öğretmen olmak istiyoruz ama kendimize ''Acaba ben maymun iştahlı mıyım?'' demeye gerek yok çünkü sizinle bir sır paylaşacağız, normali bu. Bu filmler zaten bu işleri bir ürün gibi size pazarlıyor ki bunda da çok iyiler.

Normal bir pilotun gününe bakıp pilot olmak istemeyebiliriz. Avukatların hangisi ''Şeytanın Avukatı''ndaki hayatı yaşıyor? Bir Zamanlar Anadoluda'yı izleyip avukat olmayı izleyenler el kaldırsın! Şahsen biz bu teklifi geçerdik. Kısacası Cem Yılmaz'ın espirisine dönüyor bir saatten sonra.

Hollywood'da tanıtılan meslekler öyle yansıtılır ki temizlikçiliği dünyanın en heyecanlı işi sanabilirsiniz. Gerçeklere baktığımızda bu işler zor ve çetrefilli aynı zamanda da bu kadar keyifli değil tabi siz yaptığız işe aşık değilseniz.

Size itfaiyeci olmanın bitmeyen tehlikesinden ve aslında büyük kısmının beklemekten ibaret olduğundan bahsetmez Hollywood, işin %1 olan binalara tırmanmaktan ve güzel kadınları kurtarmaktan bahseder.

Hollywood effect bunu güzel de yapıyor, nasıl sigara kullanımı arttırmayı başardı ise bu tarz filmlerle de (aynı Top Gun gibi) bazı mesleklere hayali bir imaj yükleyip onlara karşı olan rağbeti arttırıyor.

Savaş Pilotu Olmak

Top Gun Savas ucaği

Top Gun: Savaş Pilotu Olmak

Sahnemizde de izlediğimiz gibi burada donanmanın en iyi pilotlarından birinin yaşadığı gerginlik ve korkuyu görüyoruz. Ailesi olan ve ailesinin seven bir adamın bu durumdaki ikilemine ve korkusuna şahit oluyoruz. Birkaç cümlenin tekrardan altını çizmek isteriz ki filmin akışında kaybolmasın.

"Benim karım ve çocuklarım var komutanım, bugün neredeyse onları babasız bırakıyordum üstelik çocuklarımı hiç görmedim.’’

Top Gun başından beri bize bu işin herkesin yapamayacağı bir iş olduğunu belirtiyor, burada işin tehlikesinden bahsederken amaç ürkütmek değil. Buradaki amaç bu işi yüceltmek ve övmek. Elbette ki her ülke için en nihayetinde kendi memurunun yaptığı iş övülecek bir iştir bir de üstelik işin içine can katılıyorsa o zaman yüceltilir. Bu Hollywood’da Yeşilçam’da da Bollywood’da da olabilecek bir yüceltme. Herkesin kendi kahramanları var sonuçta, değil mi?

I Feel The Need The Need For Speed

Top Gun Sloganı: I Feel The Need The Need For Speed

İşte tam burada filmimiz mesleği olduğundan daha da havalı getirirken hepimizi üniforma sevdalısı yapıyor. Sanki Tom Cruise'u bütün karizması ve 80'lere göre müthiş olan uçuş görüntüleri çekmek savaş pilotlarını gözümüzde yeterince havalı yapmayacak, ulan acaba ben de mi pilot olsaydım dedirtmeyecekmiş gibi bir de unutulmayacak bir slogan sokuyor hafızalarımıza. I feel the need the need for speed, sanki söylerken insanın tüyleri diken diken oluyor. ''Evet, Tom ağabey ben de uçak istiyorum ben de ben de'' diyesimiz geliyor.

Top Gun Gibi Klasik Hollywood Filmleri Neden Sevilir?

Top Gun-Voleyball Scene

Neden sevilmesin diye bir ses yükselebilir buralardan, belki herkes bizim gibi Hollywoodun aynılığından sıkılmıştır da yükselmez o serzeniş ama sanıyoruz ki hala da siz de seviyorsunuz. Nasıl sevmeyelim diye düşünüyoruz bazen? Filmlerin %90'ını sevmesek de bazılarını ister istemez seviyoruz içten içe.

Günün sonunda yaz günü soğuk bir içecek içmişiz gibi bir his uyandıran Top Gun'ı sevmemek elde değil, belki çok manalı ve size bir şey katabilecek üzerine düşündürecek bir yapım değil ama. En nihayetinde içindeki hayata karşı olan tutku, mücadele ruhu ve her şeyin iyi olacağına dair umudu ile içimizde ufak bir huzur oluşturmaya yeterli değil mi?

Biz de günün sonunda bütün sorunlarımızla baş edebilmiş olmayı hayal etmiyor muyuz? Veya mücadelenlerin içindeki Maverick gibi sahilde çekişmeli bir voleybol maçı yapıp ondan sonra sevdiğimiz insanın yanında sıcak bir şarap ve hafif bir yemek yemeyi istemiyor muyuz?

Bunlar hepimiz için hayatın küçük zevkleri arasına girmiyor mu? Evde kapandığımızda veya uzun süre hareketsiz kaldığımızda keşke arkadaşlarımızla toplanıp bir şeyler yapabilsek demedik mi? Özellikle 21.yy'ın hareketsiz dünyasında birilerinin hayvan olduğumuzu hatırlayıp bu güdülerle çılgınlar gibi koşup çekişmeli bir sporda saatlerce eğlenmesi büyüleyici değil mi?

Hadi kalk sen de bir şeyler yap diyen sahneleri ile Hollywood biraz gaz makinasına benzese de 21.yy'ın insanın biraz gazlanmaya, etkilenmeye ve ikna edilmeye ihtiyacı olduğu da bir gerçek.

Take My Breath Away

Top Gun

Top Gun ile özleşmiş bu müzik 80'lere damgasını vuran parçalardan biri. 80'lere sadece damgasını vurmakla kalmıyor parça 80'lerin ruhunu da içinde barındırıyor, dinlerken eğer gözünüzü kapatırsanız kendinizi 80'lerde bulabilirsiniz. 86'da Berlin grubu tarafında çıkarılan gerek filme çok yakışması gerekse tam bir dönem müziği olması ile hala akıllarda yer ediyor.

Çıktığı yıllarda En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülünü ve En İyi Orijinal Şarkı Altın Küre Ödülünü kazandı. Bu kadar başarılı olmasının sebebinin de büyülü bir şarkı olmasına bağlıyoruz. Hani bazı şarkılar vardır duyduğunuzda sizi farklı bir zamana, farklı bir mekana götürür…

Büyülenelim

Merak Edilenler

Top Gun Kaç Yaş Grubu İçin Uygun? 

10+ veya içinde özellikle sahne olarak gösterilmese de ölüm olduğundan dolayı 13+ olarak da değerlendirebilirsiniz.

Top Gun 1 Hangi Platformda? Top Gun Netflix'te Var mı?

Top Gun Netflix'te mecvut.

Top Gun Gerçek mi?

Evet, gerçekte de ''Top Gun'' okulu mevcut lakin senaryo gerçek bir hikayeden çıkmıyor.


BENZER YAZILAR

Özgürlüğün Bedeli: The Shawshank Redemption

IMDb Top 250 listesinin The Godfather ile birlikte yakaladığı birinciliğinden beri tahtını koruyan; esaret, umut ve özgürlüğe dair dev oyunculukları ve senaryosu ile dünya mirası haline gelmiş başyapıt film hakkında bilgiler.

2021 Venedik Film Festivali'nden Öne Çıkan Filmler

Bong Joon-ho'nu jüri başkanlığında 1 Eylül'de başlayan Venedik Film Festivali'nden öne çıkan beş film hakkında bilgiler.


Paylaş