Zacharius Usta'nın Kibri
Kibir insana neler yaptırabilir? Zacharius Usta gibi egoist ve kendisini tanrısallaştıran birinden bu soruyu yanıtlamasını istesek elbette her şeyi demelerini bekleriz. Zacharius Usta ise bu kibir ve ego yüzünden kızının şeytan kılıklı kötü bir adamla evlenmesine izin verir. Şöhretin sarhoşluğu insan kibirini besler ve kendi benliğini unutturacak hale getirebilir. Zacharius Usta'ya olduğu gibi. Etrafımızda bize tıpkı Zacharius Usta'yı hatırlatan insanlar vardır. Kibir ve tanrısallaştırmak her zaman kötü sonuçlanan bir durumdur. Bunun örneğini Zacharius Usta kitabında da açık olarak görürüz.
Zacharius Usta Kitap Özeti
Zacharius Usta, saatleriyle dünyanın pek çok yerinden ilgi görmüş ve Cenevre halkının gurur haline gelmiştir. Yaptığı her saat kusursuz işlemekte ve tasarımlarıyla da gözleri kamaştırmaktadır. Saatlerinin yanında egosu ve inançsız olmasıyla da ünlüdür. Her zaman bilimden yana olmuştur.
Kendisi aksine inançlı olan kızı Gerande, çırağı Aubert ve ihtiyar hizmetçisi Scholastique ile birlikte yaşamaktadır. Bir zaman sonra dünyanın dört bir yanından yaptığı saatler geri gelir. O kusursuz saatler durmuştur. Zacharius Usta saatleri çalıştırmak için çareler aramaya başlar. Ne yaparsa yapsın saatler asla çalışmaz. Aubert de Zacharius Usta'ya yardım etmeye başlar fakat ne yapsalar fayda etmez. Zacharius Usta saaatler ile kendi arasında bir bağlantı olduğunu ve yaptığı saatler durduğunda ölme vaktinin giderek yaklaştığını düşünür. Bu olaya başka bir anlam yüklemez.
Giderek kötüleşen Zacharius Usta'nın hafızası da zayıflamaya başlar. Zacharius Usta hakkında eleştiriler ve dedikodular çıkar. Bu sırada şeytan kılıklı bir adam Cenevre'de Zacharius Usta hakkında kim nerede sohbet ediyorsa orada biter ve Aubert ile Gerande'nin evlenemeyeceğini söyler. Bu şeytan kılıklı adam Zacharius Usta ile kızı Gerande ile dolaşırlarken karşılarına çıkar. Gerande bu şeytan görünümlü adamı gördüğünde kalbine korku düşer. Fakat Zacharius Usta adama bakınca saatin tam gösterdiğini dile getirerek hayranlık duyar. Kızı Gerande buna anlam veremez.
Evlerine geri döndüklerinde Zacharius Usta sorunun gerçekten kendinde olduğunu anlar. Şeytan görümünlü adam karşısında belirir ve Zacharius Usta'ya kızı Gerande ile kendisini evlendirmezse saatlerin hepsinin duracağı ve sonunda öleceğini söyler. Zacharius Usta ise kızının böyle bir adamla değil Aubert gibi bir adamla evlenmesi gerektiğini söyler. Gerande ve Aubert'e giderek evlenmeleri gerektiğini söyler. Zacharius Usta tek bir saatin geri gelmediğini söyler ve onu bulmak için evden kaçar.
Gerande, Aubert ve Scholastique peşinden giderler. Gerande, Aubert ve Scholastique yorgunluktan bitmiş vaziyette rastladıkları Notre-Dame du Sex Manastırı'na girerler. İçeride keşiş nereye gittiklerini sorarlar ve Andernatt Şatosu'nu duyunca keşiş onları uyarır. Bu esnanda kapıda bağıran bir adam belirir. Kapıyı açarlar ve Zacharius Usta karşılarına çıkar. Herkes onu uyarsa da kimseyi dinlemeden şeytanın yeri olan Andernatt Şatosuna gider. Peşlerine yine düşerler.
Zacharius Usta yaptığı kusursuz duvar saatini görünce içi rahatlar ve onu alıp kuracak ve sonsuza kadar yaşayacaktır. Fakat saatin sahibi Pittonaccio yani şeytan kılıklı adam çıkar. Saati kurmanın tek şartı kızı Gerande'yi kendisiyle evlendirmesidir. Kibirden gözü dönen Zacharius Usta kızını Pittonaccio'ya verir. Gece yarısı evlilik sözleşmesi imzalanacaktır. Bunun üzerine Aubert keşişten yardım istemeye gider. Gece yarısı vurmadan Gerande'yi kurtarmalıdır. Aubert ve keşiş uğurusuz şatoya girerler ve keşiş elini saate uzattığında saat gece yarısını vurmaz. Bunun üzerine Zacharius Usta büyük bir feryat kopartır ve saati kurtarmaya çalışşsa da saat parçalanır. Pittonaccio saatin zembereğini alarak yerin altında kaybolur. Zacharius Usta ise oracıkta ölür.
Jules Verne
Jules Gabriel Verne, 8 Şubat 1828 yılında Fransa'da dünyaya gelmiştir. "Bilim kurgunun babası" olarak adlandırılan Jules Verne hem bir yazar hem bir gezgindir. Verne, pek çok ülkede çevirileri yapılmış ve miyonlarca basılmış kitapları vardır. Kitaplarının en önemli özelliği pek çok icadın yapılmasında büyük rol oynamıştır. Kitaplarına yansıyan o muhteşem hayal gücü sayesinde aya bile ayak basıldı.
Jules Verne 24 Mart 1905 yılında dünyaya veda etmiştir. Geriye ise kusursuz eserlerini bıraktı. Bu eserlerden bazıları şunlardır: Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870), Bir Gazetecinin Yolculuk Notları (1872), Seksen Günde Devr-i Âlem (1873), Esrarlı Ada (1875), Chancellor Kazazedeleri (1875), Michael Strogoff (1876), 15 Yaşında Bir Kaptan (1878).
BENZER YAZILAR
@iyikiokumusum yayında
15 Ekim 2019 tarihinde takipçilerimize "Bugün karşıma çok güzel bir şey çıktı" dedirtmenin arzusuyla bir araya geldik. Kısa sürede büyüyüp koca bir aile olduk.
Türk Edebiyatı’nın Melankoli Prensesi: Nilgün Marmara
Türk Edebiyatı'nın "yaşama karşı ölümü" savunan melankoli şairi Nilgün Marmara'nın hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve hakkında bilgiler.