Ali Atay’ın yönetmenlik kariyeri boyunca çektiği ve yazdığı filmlerdeki bakış açısını ve hayatının buna ne derecede yansıdığını inceledik.

Ali Atay Kimdir?

İkinci adı Dursun olan Ali Atay, 20 Nisan 1976'da Rize'de dünyaya gelen türk oyuncu, müzisyen ve film yönetmenidir. 1999 yılı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu. 2008 yılında Ebru Cansız ile başarısız bir evlilik yaptıktan sonra 2013 yılında boşandı. 6 Şubat 2019'da Hazal Kaya ile evlendi ve bu evlilikten Fikret Ali adında bir çocuğu oldu.

Daha önce Şapkadan Babam Çıktı dizisinde başarısız illüzyonist Maksut'u canlandırsa da çoğumuz onu hayatımızda sürekli değişen Leylalar’ın Mecnun’u olarak tanıdık. Aynı zamanda Leyla The Band gibi tozu dumana katan bir grupla çok başarılı şarkılara imza attı. Ama biz bugün, onun özgün hayal gücü ve eşi benzeri olmayan mizahının yönetmen bakışlarına ne şekilde yansıdığını inceleyeceğiz.

Ali Atay'ın Yönetmenliğini Yaptığı Filmler

Limonata (2015)

Limonata, yönetmen koltuğuna Ali Atay’ın oturduğu ve senaryosunu Ertan Saban ile birlikte kaleme aldığı ilk sinema filmidir. Ali Atay'ın yönetmenliğini yaptığı filmlerin ilki. Filmin başrolünde Serkan Keskin ve Ertan Saban birlikte rol almaktadırlar. Film 24 Nisan 2015 tarihinde vizyona girmiştir.

Konusu

Makedonya’da yaşayan Suat isimli bir tır şoförü ölüm döşeğinde oğlu Sakip'ten (Ertan Saban) son bir istekte bulunur. Suat seneler önce İstanbul’da bir imam nikahı kıymıştır ve bu evlilikten olan çocuğunu bebekken terk etmiş, onu hiç görememiştir. Selim (Serkan Keskin) adındaki bu çocuğu bulup ondan son kez helallik almak istemektedir. Sakip’ten İstanbul’a gidip kardeşini bulmasını ister. Sakip ise elinde yalnızca kardeşinin adı ve eski bir adresle İstanbul’a doğru, maceranın hiç bitmeyeceği eğlenceli bir yolculuğa çıkar.

Filmin çekimleri Kocamustafapaşa’da yapılmıştır ve Yugoslav Göçmenleri'nin hissedebileceği şekilde gerçekçi bir Balkan filmi olmuştur. Hatta Makedonya bölümünde Manastır Sokakları'nda "Blood is not lemonade" (Limonata kan değildir) yazısını görüyoruz. Bu mesajda, Balkanlar'da yakın zamanda katledilen insanlara bir gönderme yapılmıştır.

Yapımcısı ve Filmin Öne Çıkan Oyuncuları

Adal Film'in yapımcılığını üstlendiği bu çalışmada karakterlerin hepsinin hikayesi derin bir şekilde işlenmiş ancak Serkan Keskin'in canlandırdığı Selim karakteri düşünce tarzıyla ve mizahıyla izleyenlerin kalbinde farklı bir tat bırakmıştır.

Ali Atay’ın, bu yol filmindeki bakış açısında gözlerinin rengi derin bir gridir çünkü gri beyaz ve siyah noktaların ortada buluştuğu çizgidir. Ali Atay da mizahla hayatın gerçeklerini orta şeritte buluşturmuştur.

Ölümlü Dünya (2018)

Ölümlü Dünya, 26 Ocak 2018 tarihinde vizyona giren absürt komedi ve aksiyon filmidir. Filmin başrollerinde Ahmet Mümtaz Taylan, Feyyaz Yiğit, Mehmet Özgür, Doğu Demirkol, Sarp Apak, İrem Sak, Meltem Kaplan ve Özgür Emre Yıldırım gibi birçok başarılı oyuncu yer almaktadır. Senaryosu ise Ali Atay, Aziz Kedi, Feyyaz Yiğit ve Volkan Sümbül tarafından kaleme alınmıştır .

Filmde her oyuncunun en başarılı yönleri öne çıkartılmıştır. Mehmet Özgür’ün sert duruşu kendisinin tam tersi karakterlerle sık sık karşı karşıya konularak güçlendirilmiştir, Ahmet Mümtaz Taylan’ın ağırbaşlı havası tehlikeli bir operasyonun başı olmasını sağlamıştır. Filmin kapanışındaki Boney B imzalı “Rasputin” parçası da seyircilerde oldukça pozitif bir enerji bırakmaktadır.

Konusu

Üç kuşaktır Mermer ailesi tarafından işletilen Haydarpaşa Garı civarlarındaki Anadolu Tat 71 lokantası, asıl işin gizlendiği bir paravan görevini görmektedir. Tetikçilik yapan bu sekiz kişiden birisi bir gün bu gizli kimliklerini dışarıdan birisine sızdırır ve hikaye böylelikle başlar.

Yapımcısı ve Filmin Öne Çıkan Oyuncuları

Yapımcılığını Taff Pictures üstlenmiştir. Feyyaz Yiğit’in serbest karakteri öne çıkan birçok replik ve tirat sahnesinin sahibidir. 

Ali Atay’ın bu filmdeki bakış açısında gözlerinin rengi mutlu bir mavidir çünkü mavi bize her daim bir denize veya gökyüzüne bakmak gibi huzur verir. Ali Atay da  mutluluğu mavi rengindeki samimiyette ve içtenlikte kaleme dökmüştür ve beyazperdeye yansıtmıştır.

Cinayet Süsü (2019)

Ali Atay'ın yönetmenliğini yaptığı filmlerden sonuncusu olan Cinayet süsü, senaryosunu yeniden Aziz Kedi ve Feyyaz Yiğit’in kaleme aldığı 31 Ekim 2019 yılında yayına giren türk sinema filmidir.

Yapımcısı ve Filmin Öne Çıkan Oyuncuları

Yapımcılığını Cemal Okan ve Timur Savcı üstlenmiştir. Başrollerinde Uğur Yücel, Binnur Kaya, Cengiz Bozkurt, Feyyaz Yiğit ve Mert Denizmen gibi bir çok başarılı isim rol almaktadır.

Konusu

Film, bir cinayet vakasını çözmeye çalışan cinayet büro ekibinin eğlenceli maceralarını konu ediniyor. Emin, Salih, Asuman ve Alaattin’den oluşan Cinayet Büro Ekibi, ciddi bir seri katil vakasıyla karşı karşıyadır. Birbiri ardına işlenen cinayetleri araştıran ekip hiçbir ipucuna ulaşamaz. Basının ve halkın da ilgisi cinayetler arttıkça bu olayın üzerine yoğunlaşmaktadır. Buna rağmen ekibin hiçbir ilerleme kaydedememesi üzerlerinde büyük bir baskı oluşturur. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürü, davanın çözümünde ekibe yardımcı olması için “suç uzmanı” Dizdar Koşu ile anlaşır. Ekibin başarızlığı konusunda Hollywood'un CSI dizileri tiye alınırken, süslenen cesetler ile direk Hannibal'a göz kırpılmış.

Öne Çıkan Sahneler

Seyircilerin çoğunun güldüğünü açıkladığı, katille sosyal medyadan konuşma sahnesinin şüphesiz ki en öne çıkan sahnelerden olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında final sahnesinde katilin aslında katil değil bir sanatçı olduğu ve şehir çöplüklerinde cesetleri sergisi için süslediğini anlattığı sahne kara komedinin acı gerçeklerini bizimle buluşturan o andır. Özellikle çöplüğü ararlarken ojeli elleri gözüken trans bir birey cesedi bizzat bu hayatın gerçekliğinin içinden bizlere göz kırpmıştır.

Ali Atay’ın bu filmdeki bakış açısının göz rengi ise doğanın pastoral yeşilidir. Çünkü çekimleri ve konusu o kadar renklidir ki çoğu sahnede bizleri alıp eşi benzeri bulunmaz bir manzaraya götürmüştür.

Ali Atay, bu filmlerin yönetmen koltuğundayken özellikle şuna dikkat ediyor; Türk damarlarında dolaşmakta olan mizah yeteneğini, bağımsız sinema üzerinden bütün dünyaya duyurmak. Bu üç filmin de ortak özelliğinin bu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Aldığı Ödüllerden Bazıları

2008 yılında 13.Sadri Alışık Ödülleri'nde "İyi Seneler Londra" filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı.

Aynı şekilde 2019 yılında Tribeca Film Festivali'nde başrolünü Haluk Bilginer ve Hande Doğandemir ile paylaştığı "Nuh Tepesi" filmiyle En İyi Erkek Oyuncu ödülüne sahip oldu.

2020 yılında Galatasaray Üniversitesi'nin en ödüllerinde "Cinayet Süsü" filmiyle "En İyi Yönetmen" ödülünün sahibi oldu.

Bu seyir zevki yüksek ve başarılı üçlemenin sizlere bu sıkıcı zamanda oldukça iyi geleceğini düşünüyor ve izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Kaynakça

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Limonata_(film)

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ali_Atay

http://www.beyazperde.com/amp/filmler/film-256536/elestiriler-beyazperde/

https://wannart.com/icerik/6520-fazla-pismis-bir-absurd-komedi-cinayet-susu


BENZER YAZILAR

Gökkuşağının Birleştirici Renkleri: Öneri LGBT+ Filmleri

Aşkın sınır tanımadığını, engellenemeyeceğini anlatan dört muhteşem film: "Call Me By Your Name", "Disobedience", "And Then We Danced" ve "Portrait Of A Lady On Fire" filmlerine yakından bakalım. #AşağıBakmayacağız

Türk Uyarlama Dizileri: Sadakatsiz ve Bizim Hikaye

Neden uyarlama dizi yapmayı tercih ediyoruz? Uyarlama dizi yapmanın riskleri nedir? Toplumsal ögeler uyarlama dizilere nasıl ekleniyor?


Paylaş