Türk kahvesi çeşitleri, Türkiye'de içilen üç farklı geleneksel kahve çeşidi: Mırra, cilveli kahve ve süvari kahvesi hakkında bilgiler.

Türk Kahvesi Çeşitleri ve kahve, Türkler için oldukça önemli bir içecek. Türkiye’de ve dünyada ise en çok bilinen çeşidi Türk Kahvesi. Ayrıca Türk kahvesinin tüketilen başka ne gibi çeşitleri var? 

Kahve Nasıl Ortaya Çıktı?

Kahvenin ilk olarak Habeşistan (Etiyopya)’da keçiler vasıtasıyla bulunduğu bilinir. Orta Doğu’ya yayıldıktan sonra ise Türkiye’ye ilk kez 1555 yılında iki Suriyeli’nin getirdiği rivayet ediliyor. Bir başka rivayete göre ise Kanuni Sultan Süleyman devrinde Habeşistan Valiliği yapan Özdemir Paşa’nın getirdiğidir.

16. yüzyılda Osmanlı sınırlarından saraya gireyen kahveye Sultan Süleyman hayran kalmış. Ardından saray mutfağına özel kahvecibaşılar alınmış ve saraya özel kahveler yapılmaya başlanmış. Daha sonra Tahtakale’de de bir kahvehane açılmış. Yani Türkler için oldukça önemli olan kahvenin birçok türü ve bu türlerin arkasında yatan hikayeler var.

Türk kahvesi hakkında merak edilen her şey 1

Türk kahvesi hakkında merak edilen her şey 2

Türk Kahvesi Çeşitleri 1: Mırra Kahvesi Nedir? Hikayesi, Faydaları

Arap coğrafyasına özgü olunduğu bilinen bir kahve. Çok acı ve demli olmasından dolayı bildiğimiz diğer kahvelerden biraz farklı. Zaten adını da buradan almış. Kısaca Arapça’da “acı” anlamına gelen “Mur” kelimesinden türeyerek oluşmuş. Özel bir kahve çekirdeğinden üretilmiyor. Fakat bilinen kahve çekirdeklerini özel bir şekilde hazırlanıp pişirilmesinden oluşuyor.

Bugün dövmek için sadece bu havan değil değirmenleri ve kahve makinelerini de kullansak asıl tarifinde Mırra, dibek denilen bir havanda çok ince olarak dövülüyor. Aynı zamanda kahvenin yapılışında en önem verilen kısım kaynatma kısmı.

Mırra Kahvesi Neden Acı?

Bilinen diğer kahvelerden daha acı olma sebebi daha uzun bir kaynatma evresinin olması. Kahveye aroma veren ise yapımı sırasında içine katabileceğiniz faydaları ile ünlenmiş kakule tohumları. Ayrıca bildiğimiz Türk kahvesi fincanlarında tüketilmiyor.

Türk Kahvesi Çeşitlerinden Mırra Kahvesi Nasıl Servis Edilir?

Kulbu olmayan, küçük bir fincana konularak ikram ediliyor. Gerek acı olması gerek fincan şekli ile espressoya da benzetiliyor. Fakat ne kadar tat olarak benzeseler de hazırlanış biçimleri aynı değil. Bugün Türkiye’nin Güney ve sınır bölgelerinde bu kahveye rastlayabiliyoruz.

Türk kahvesi türleri

Türk Kahvesi Çeşitleri 2: Cilveli Kahve Nedir, Hikayesi: Cilveli Kahve Nerenin?

Cilveli Kahve Hangi Yöreye Ait?

Türkiye’nin Manisa şehrinde oldukça ünlü bir kahve çeşididir. Osmanlılar zamanında gelinlik çağına gelmiş olan genç kızlara görücü geldiğinde ikram edilirmiş. Eğer kız, gelen görücüye normal Türk kahvesi değil de Cilveli kahve ikram ederse babaları kızın da onayladığını anlarmış. Bu yüzden bu kahvenin tüketimi diğerlerinden biraz farklı.

Cilveli Kahve Nasıl Servis Edilir?

Bol köpüklü olarak yapılmış Türk Kahvesinin üstüne çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem ve iki çeşit baharat dökülerek ikram edilir. İlk olarak bademler dibe çökmesin diye kavruluyor. Ardından kahveyi içecek olan kişi önce yanında getirilmiş olan kahve ile bademleri yer daha sonra da kahveyi içer. Ayrıca 2009 yılında da Manisa üzerine tescillenmiş.    

Türk kahvesi çeşitleri

Türk Kahvesi Çeşitleri 3: Süvari Kahvesi Nedir, Adı Nereden Geliyor?

Süvari Kahvesi Nereye Ait? Özelliği Nedir?

Çifte kavrulmuş olan acı kahve köpüğü gidene kadar kaynatılan bir Hatay kahvesi olarak bilinir. Bu kahvenin en önemli özelliği kahve fincanında değil de çay bardağında ikram edilmesi. Ayrıca Akdeniz bölgesinde ise eskiden kişiye özel anlamına gelen  “tarz-ı hususi” olarak bilinirmiş. Ardından zamanla Akdeniz’de bugün bilinen ismi Tarsusiye dönüşmüş. Ayrıca Hatay’da Suvari Kahvesi olarak anılıyor.

Süvari Kahvesi Fincanı: Süvari Kahvesi Nasıl Servis Edilir? Hikayesi Nedir?

Bir rivayete göre, Efeler nargile içerken yanında kahve içmeyi çok severmiş. Fakat fincanda gelen kahve onlara az gelirmiş. Bu yüzden nargile bitene kadar yanlarında eşlik etsin diye çay bardağına koydurmaya başlamışlar ve bu gelenek günümüze kadar gelmiş.

süvari kahvesi

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var demişler. Hatırı olan çok fazla kahve çeşidi ve bu geleneksel kahvelerin değişik hikayeleri var.

Türk Kahvesi Çeşitlerine Farklı Bir Öneri Olarak;

Jamaika Mavi Dağ Kahvesi hakkında bilgilere göz atabilirsiniz. 

Espresso bazlı kahve çeşitleri ve özellikleri ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Az bilinen kahve demleme yöntemleri yazımız ise bu linkte.

Kaynakça:

Taha Toros, Kahvenin Öyküsü, İstanbul, İletişim Yay.: 1998

Vikipedi


BENZER YAZILAR

Devrimin ve Renklerin Ülkesi Küba

Rengarenk duvarları, neo-klasik arabaları, tüm dünyayı etkilemiş olan devrimi ile size tarihi bir yolculuk yaşatacak olan Küba, gidip görenler için bir "Harikalar Diyarı."


Paylaş