Güne batımının bir başka güzel olduğu, denizin pırıl pırıl parladığı, yemyeşil dağlarından inen çam ağacı ve kekik kokularıyla günün başladığı huzur dolu bir yerleşim yeri Güzelçamlı.

Güzelçamlı, Kuşadası'nda bulunan, harika bir doğaya sahip huzur dolu bir mahalle. Sessiz sakin bir tatil arayanlar için harika bir yaz tatili alternatifi. Bu yazımızda sizlere Güzelçamlı'nın tarihini, yapılabilecek aktiviteleri, mutfağını ve yakınında bulunan turistik yerleri derledik.

Güzelçamlı Hakkında Genel Bilgiler

Harika bir doğal güzelliğe sahip olan Güzelçamlı, Aydın ili sınırları içinde bulunan, Kuşadası ilçesine bağlı bir mahalle. Güzelçamlı Antik Çağ'da, Pers İmparatorluğu'nun Anadolu’yu işgali sonrasında, aralarında direniş amacıyla (Panionion) siyasi birlik oluşturan 12 İyon Kenti'nin toplantı ve ayinler için bir araya geldiği, Poseidon Helikonios sunağının bulunduğu yer olarak ön plana çıkmış. Güzelçamlı Osmanlı Dönemi’nde bir Rum kasabasıymış ve adı da Rum Çalısı’ymış. 1924 yılında ise mübadele sebebiyle Yunanistan’dan gelen Türkler yerleşmiş. Rivayete göre ise Türk Göçmeler tarafından çam ağaçları içinde bulunan, pırıl pırıl bir denize sahip bu yerleşim yerine “Güzelçamlı” adı verilmiş.

Güzelçamlı mahallesi Kuşadası’na 25 km, Aydın’a ise 70 km uzaklıkta bulunuyor. Bu sevimli yerleşim yerinin yerli nüfusu yaklaşık 10.000 civarında ancak konumu dolayısıyla yaz aylarında turistler tarafından çokça tercih edildiği için bu nüfus çok fazla artış gözteriyor.

Konumu dolayısıyla halkın en büyük geçim kaynağı turizm. Turizmin yanında doğası gereği arıcılık ve bal üretimi de önemli bir gelir kaynağıdır. Güzelçamlı’da yıllık ortalama 200 ton bal üretildiği ve Güzelçamlı balının son derece kaliteli bir doğal bal olduğu söyleniyor. Zeytincilik ve balıkçılık da önemli bir geçim kaynağı.

Güzelçamlı’da Yapılacak Aktiviteler

Bu doğa harikası sevimli mahalle sakin bir doğa tatili arayanlar için çok iyi bir alternatif. Küçük bir yerleşim alanı olması sebebiyle 2 gün birçok aktiviteyi deneyimlemek için yeterli.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Güzelçamlı’nın adını en çok duyuran hiç şüphesiz milli parkıdır. Milli parkta Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar kıyılarda yayılım gösteren bitkiler, birçok yırtıcı kuş ve vahşi hayvan bulunuyor. Benzersiz bitki türü zenginliğine sahip olması sebebiyle Dilek Yarımadası, Avrupa Konseyi tarafından "Flora Biogenetik Rezerv Alanı" olarak kabul edilmiş. Yemyeşil ormanlık alanı ve pırıl pırıl denizi ile kültürel zenginliklere sahip Dilek Yarımada’sında doğa yürüyüşü yapabilir, bisiklete binebilirsiniz. Milli park sınırları içerisinde denize girmek ve piknik yapmak için 4 koy bulunuyor. Birbirinden güzel bu 4 koy Kuşadası’nda denize girmek için en iyi alternatif diyebiliriz.

Dilek Yarım Adası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı hakkında daha detaylı bilgiye buradaki yazımızdan uşalabilirsiniz. 

Sevgi Yolu'nda Bisiklet Turu

Gün batımı saatlerinde yaklaşık 8 km olan sahil şeridinde bisiklet binen ve gün batımı fotoğrafları çeken insanlara çokça rastlayabilirsiniz. Yunanistan’ın Samos Adası Güzelçamlı Mahallesi’nin tam karşısında bulunuyor. Güneş, Samos Adası’nın ardından harika bir manzara ile batıyor. Güzelçamlı’da bir akşamüzerini gün batımı saatinde bisiklet turu yapmanızı tavsiye ederiz.

Tekne Turu

Güzelçamlı Mahallesi minik bir limana sahip. Limandan yaz aylarında 10:00 ile 17:00 arasında tekne turları düzenleniyor. Tekne Turları ile Yunan Adası Samos’u çok yakından görebiliyorsunuz. Turda genellikle 5 koyda yüzmek için mola veriliyor. Bu 5 koy da birbirinden güzel ve mavinin her tonunu barındırıyor.

Zeus Mağarası

Zeus Mağarası, adını mitolojide Gök Tanrısı Zeus'tan almış. Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit'in Zeus Mağarası'nda yüzerek güzelleştiği söyleniyor. Başka bir rivayete göre İsa'nın annesi Meryem Ana, Sisam Adası’ndan Efes'e yolculuğu esnasında mağaraya uğramış ve mağara suyunda yıkanmış. Bu nedenle Zeus Mağarası suyunun kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğuna inanılıyor.

Yine bir başka rivayete göre ise Gök Tanrısı Zeus, kardeşi Poseidon'un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır, dinlenir ve yıkanırmış.

Kaya içerisinde doğal bir gölet görünümünde olan mağara yaklaşık olarak 60 metre uzunluğunda 20 metre genişliğinde ve yaklaşık 10 metre derinliğinde. Mağara yaz aylarında oldukça serin, kış aylarında ise ılık oluyor.  Mağara suyunda canlı bulunmuyor ve yaz aylarında suya yüzmek için girilebiliyor.

Güzelçamlı’da Ne Yenir?

Çoğu sahil şeridinde olduğu gibi Güzelçamlı’da da en çok deniz balığı yemenizi tavsiye ederiz. Milli Park yolu üzerinde balık yiyebileceğiniz pek çok restaurant bulunmakta.

Güzelçamlı'da yemek yiyebileceğiniz en ünlü restoranlar arasında Kıyı Balık ve Meşhur Bozdoğan Pidecisi bulunuyor.

Güzelçamlı Çevresinde Gezilebilecek Turistik Yerler 

Güzelçamlı konumu dolayısıyla pek çok turistik yere yakın bulunuyor. Eğer tatiliniz uzunsa yakın çevrede gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor.

Kuşadası Merkez Güzelçamlı’ya 25 km uzaklıkta bulunuyor. Vaktiniz var ise Kuşadası’nda turistik çarşısını gezebilir, Güvercinada’yı görebilir ve harika bir lezzet olan Çarşaflı Tostu yiyebilirsiniz.

UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillenen Efes Antik Kenti Güzelçamlı’ya ortalama 40 km uzaklıkta bulunuyor.

Taş evleri, harika doğası ve kültürü ise bir dağ köyü olan Şirince de Güzelçamlı’ya 50 km uzaklıkta bulunuyor.

Güzelçamlı’ya ortalama 30 km uzaklıkta bulunan yemyeşil ve sakin bir köy olan Kirazlı Köyü enfes serpme köy kahvaltısıyla oldukça ünlü. 

Dağların arasına gömülü, temiz rüzgarıyla denize bakan, sessiz ve huzurlu küçücük bir köy olan Eski Doğanbey Köyü Güzelçamlı’ya 50 km uzaklıkta. Rum ve Türk mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen bu köy bir açık hava müzesi niteliğinde.

Sakin ve huzurlu bir kaçamak isteyen doğaseverler için Güzelçamlı çok optimal bir seçenek olacaktır.

Kaynak

http://www.xn--gzelaml-xxa9pru.com/

https://aydinda.com/dilek-yarimadasi-milli-parki/

http://www.dilekyarimadasi.com/plajlar/

https://kusadasi.bel.tr/


BENZER YAZILAR

Makaron Nedir?

Fransa'nın en ünlü tatlısı makaronun tarihi ve özellikleri

Moena : İtalya'da Bir Türk Köyü

İtalya’da küçük bir köy olan Moena’nın özellikleri ve Türklerle olan ilişkisi.


Paylaş