Tüm dünyaya yayılan sushi, ortaya çıktığı yerin kültüründeki önemi, nasıl yapıldığı, çeşitleri ve bilinmeyenleri.

Japon Mutfağında Sushinin Yeri

Sushinin kelime anlamının "ekşi" olarak biliniyor. Japon mutfağında sushinin ortaya çıkışının milattan önce 4. yüzyıla kadar olduğu söyleniliyor. Geleneksel Japon mutfağının vazgeçilmez ana gıdasının pilav olduğu, bundan dolayı da pirincin sushinin ana malzemesi olarak kullanıldığı bilinir. Japonya da bir ada olduğundan tarıma elverişli değildir. Bu yüzden Japonya’da balık ve türevleri gibi deniz ürünleri oldukça fazla tüketilir. 

Sushi Nasıl Yapılır, Nelerle Servis Edilir, Nasıl Yenilir?

Sushinin ana malzemeleri yosun, pirinç ve çiğ deniz ürünleri olarak biliniyor. Hazırlamadaki en önemli olay ise kullanılan suyun kaliteli ve parazit içermemesidir. Sushi yapımında ayrıca bambu hasırının da yeri önemlidir. Çünkü, yosun yaprağını yani noriyi bambuya sarıp, pirinç sirkesiyle ıslatarak sushi yapımı başlar. Çoğu restoranda sushinin yanında zencefil turşusu ve wasabi servis edilir. Eğer acı yemeyi sevmiyorsanız, wasabiyi denemenizi önermiyoruz. Ek olarak soya sosu da sushinin yanında yancı olarak servis ediliyor. Sushi yemeğe giderseniz chopsticks olarak adlandılıran çubuklar verilir. Chopsticks sayesinde sushiyi çubukların arasında tutmanız gerekiyor, sushinin içine çubukları batırmamanızı öneriyoruz. Sushinin yanında bir şeyler içmek isterseniz de yeşil çay veya Japon pirinç şarabı "sake" tercih edebiliyorsunuz. 

Sushi Çeşitleri

Yosunsuz-Nigri

Nigri, pirincin üzerine çiğ balık çeşitlerinin yerleştirilmesine denir. Roll gibi değildir. Genellikle karides, somon ya da dil balığı tercih edilir. 

Pirinçsiz ve Yosunsuz-Sashimi

Sadece seçilen çiğ balığın ince dilimlenerek servis edilmesine verilen addır. 

Sushi Salatası-Chirashi

Bir tabak ya da bir kâsede altta pirinç üstte çiğ balık dilimleriyle servis edilir. 

En Bilineni-Maki

Bambu hasırına konulan yosunu sararak yapılır. Genellikle 4 veya 6 parçaya ayrılır. 

Türklerin En Sevdiği-California Roll

Genellikle yengeç, salatalık, avokado ve balık yumurtasıyla hazırlanılır. 

Çiğ Balık Yemeyenler İçin-British Columbia Roll

Genellikle somon balığı tercih edilir. Ya kızartılır ya da ızgara edilir. 

Eğer çiğ balık yemek istemezseniz TEN yazan sushiler genellikle pişmiş balık ya da deniz ürünlerini kullanarak yapılıyor. Örnek; Ebi ten roll (karides tempuralı), Sake ten (somon tempura), Kani ten (yengeç tempura) gibi. 

Sushi Hakkında Bilinmeyenler

Bazı kaynaklara göre sushi aslında "yemek çubukları (chopsticks) yerine el ile yemek" anlamına geliyor.

Filipinli bir şefin yaptığı sushi 2 bin 700 dolara satılarak dünyanın en pahalı sushisi olarak biliniyor. 

Her türlü çiğ balıktan sushi yapılabiliyor sadece Nehir domuzu olarak bilinen figu balığı yenmesi yasaklanan bir balık olduğu için kullanılmıyor. Sushinin hamsiden bile yapıldığı biliniyor. Japonlar en çok orkinos balığını tercih ediyorken, çiğ balık yemeyenlerin ise yılan balığı ya da ahtapot ile sushilerini tercih edildiği biliniyor. Bunun nedeni de bu iki deniz ürünün çiğ olarak sushinin içinde tüketilememesidir. Kullanılan iç malzemeye göre tek adet sushinin 49 ile 182 kalori arasında değiştiği biliniyor. 

Kaynaklar

https://yemek.com/sushi-cesitleri/

https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/sushi-cesitleri-yeni-baslayanlar-icin-10-adimda-sushi-rehberi/#5-sashimi

https://evhayat.com/sushi-nasil-yenir/

https://www.sabah.com.tr/galeri/yasam/sushi-hakkinda-bilmek-istediginiz-her-sey/15


BENZER YAZILAR

Şirin Bir Dağ Köyü: Şirince

Dağların arasına kurulmuş, taştan yapılmış eski Rum evleri, üzüm bağları, zeytin, mandalina, incir ağaçları ve film setine benzeyen sokakları ile adının hakkını fazlasıyla veriyor Şirince köyü.

Mavi ve Yeşilin En İhtişamlı Tonu: Perast, Karadağ

Balkanlar'ın gözde ülkesinde, Karadağ'da büyüleyici bir körfez kıyısı köyü: Perast'ın güzelliklerini sizler için derledik.


Paylaş