Bütün Pixar Stüdyoları filmlerinin birbirlerine bağlı olduğunu ve tek bir evrende geçtiklerini söyleyen Pixar Teorisi hakkında bilgiler.

Pixar stüdyoları, 1979 yılında Lucasfilm yapım şirketi altına kurulmuştur. Sonrasında, 1986 yılında Steve Jobs’ın da yatırımıyla Lucasfilm’den ayrılıp kendi başına var olmaya başlamıştır. 2006’da ise Disney, Pixar stüdyolarını satın almıştır. Günümüzde, Pixar Walt Disney Stüdyolarına bağlı bir kuruluş olarak çalışmaktadır.

Pixar stüdyoları, animasyon türünde filmler yapmaktadır. 1995’te yayımladıkları ilk film olan Toy Story’den bu yana toplamda 23 film yaptılar. Uzun metrajlı bu filmlerinin yanında, birçok kısa metrajlı animasyon filmleri de vardır. Seyirci tarafından genellikle pozitif tepkiyle karşılaşan filmleri, Akademi Ödülleri, Altın Küre gibi ödül törenlerinden de eli boş dönmemektedir.

Kısaca Pixar Teorisi Nedir?

Pixar Teorisi’nin söylediğine göre şimdiye kadar yayımlanan tüm Pixar filmleri tek bir evrende geçmektedir. Yani bütün filmler birbirleriyle bağlantılıdır. Filmlerdeki olaylar, yapım yıllarına göre birbirlerini takip etmeseler de farklı bir sıralama içinde ilerler. Bazı karakterlerin ise diğer filmlerdeki karakterlerle bağları vardır. Örneğin, Toy Story 3 filminde, Up filmindeki Carl ve Ellie karakterleri tarafından yollanmış bir kartpostal görülebilir. The Incredibles karakterlerinin çizgi romanaları, Toy Story’deki Buzz Lightyear gibi oyuncaklarsa birden fazla filmde bulunur.

(Toy Story 3 filminde gözüken kartpostal)

Pixar Teorisi'ni Kim Ortaya Atmıştır?

Jon Negroni, Pixar Teorisi’ni 2013 yılında ortaya atmıştır. O dönemde sadece filmlerin hayranı olan Negroni, 2013 yılına kadar yayımlanan bütün Pixar filmlerini tek bir evren içinde birleştirmiştir. Kurguladığı zaman çizelgesi The Good Dinosaur filmi ile başlayıp Monsters Inc. filmi ile bitmektedir. Bu düşüncelerini 2015 yılında kitaplaştıran Negroni, pek çok insanı etkilemiştir ve onlar da kendilerince Pixar filmlerini birleştirmeye çalışmaktadır. Jon Negroni, 2013’ten bu yana her çıkan yeni filmle teoriyi güncellemektedir.

Teoriye Göre Filmlerin Kronolojik Sıralaması

Listenin son güncellenmiş halinden beri Pixar 4 film daha yayınlamıştır: The Incredibles 2 (2018), Toy Story 4 (2019), Onward (2020), Soul (2020). Çeşitli YouTube kanalları bu filmleri de evrenin içinden bir yere koymayı başarmıştır. Soul filminin incelemesini diğer yazımızda okuyabilirsiniz. 

Pixar Evreninde İnsanlar, Hayvanlar ve Yapay Zekanın Gelişimi

Teorinin merkezinde insanlar, hayvanlar ve makineler (yani yapay zeka) arasındaki güç değişimi bulunmaktadır. Finding Nemo, Ratatouille gibi pek çok filmde hayvanların da insanlar gibi bir zekaları, bilinçleri, duyguları olduğu görülebilir. Aynı şekilde, Cars, Wall-E gibi pek çok filmde yapay zekanın da insanlar gibi bir bilince ve duygulara sahip olduğu görülebilir.

(Cars 2 filmindeki Eyfel Kulesi)

Teorinin anlattığına göre, Brave filminde insanların sihirle birlikte hayvanlara dönüşebilmesi hayvanların bilinç kazanmasında önemli bir adım olmuş. Zaman içinde gelişen ve evrilen hayvanlar sonunda Ratatouille filminde yemek yapabilen Remy noktasına gelmiştir.

Hayvanlar gelişirken bir yandan da makineler zekileşir. The Incredibles filminde Syndrome karakterinin yarattığı Omnidroid yapay zekanın gelişmesinin başlangıcı olarak görülür. İnsanların dünyayı kirletmesi ile dünyanın yaşanmaz bir yer haline gelmesi bütün bunlarla birleşince Wall-E filminin dönemindeki insanlar uzayda yaşarken arabalar dünyada kendi yaşamlarını kurmuştur.

Pixar Teorisi, bilinç kazanan arabaların öncesindeki sahiplerinin kişiliğini aldıklarını söyler. Toy Story filmlerindeki oyuncaklarsa yapay zekayla bir tutulmaz çünkü onların var olmak için insanlara ihtiyaçları vardır. Wall-E filminin sonunda tekrar dünyaya yerleşen insanlar yine de burada tutunmayı pek başaramaz. İnsanların Monsters University ve Monsters, Inc. filmlerinde neden yer almadığına dair kesin bir cevap olmasa da zaman çizelgesi o yıllara geldiğinde dünyada sadece hayvanlardan evrimleşen canavarlar (veya bir görüşe göre insanlardan evrilen canavarlar) bulunmaktadır.

Jon Negroni bu düşüncesini filmlere dağıtılmış diğer filmlere dair çeşitli göndermelere yani “easter egg”lere dayatır. Mesela, Toy Story filmlerindeki pilleri üreten marka BnL, Cars 3 filminde bir yarış pistine adını vermiştir. Wall-E filminde ise BnL bütün dünya ekonomisini yönetmektedir. Bunun dışında Cars filmlerinde, şu an yaşadığımız dünyadan Eyfel Kulesi gibi izler gözükmesi de teoriyi destekler.

(Toy Story filmlerindeki BnL markalı piller.)

Monsters Inc. Filminden Boo Karakterinin Tüm Evrenle Bağlantısı

Pixar Teorisi’nin kurduğu en farklı bağlantılardan biri Monsters, Inc. filminin insan çocuk karakteri Boo üzerinedir. Öncelikle teoriye göre, canavarlar çocukların korkularını toplamak için geçtikleri kapılardan başka evrenlere gitmek yerine zamanda yolculuk ediyorlar. Yani aslında, dünyada insanların var olduğu bir zamana gidip geliyorlar. Monsters, Inc. filminin sonunda Boo, özellikle Sully’i tanımaktadır ve onla aralarında bir bağ oluşmuştur.

Teorinin söylediğine göre Boo her zaman Sully’i özlemiş ve hep onu bulmak istemiştir. Bu sebeple de farklı kapılardan geçerek geçmişe gitmeyi öğrenmiştir. Sonunda da Brave filmindeki yaşlı cadı karakterine dönüşür. Bu cadı da eskiden çok sevdiği bir hayvanını aramaktadır ve hatta bir sahnede Sully’e benzeyen bir tahta oyması gözükür. Sully geçmişte değil gelecekte olduğu için de Boo onu bir türlü bulamamıştır.

(Brave filminde gözüken Sully'ye benzeyen tahta oyması)

Ayrıca, Pixar evreninin farklı noktalarına “easter egg”leri yerleştiren de Boo’dur. Sully’i bulmak için farklı zaman aralıklarını ziyaret eden Boo, bir zamandan aldığı oyuncakları, çizgi romanları ve diğer eşyaları diğer zamanlara bırakmıştır.

Pixar Stüdyoları Bu Teoriyi Doğruladı Mı?

Pixar şimdiye kadar bu teoriyi doğrulamadı. Ancak, filmlerinde önceki filmlerine gönderme yapmayı sevdikleri ortada. Bu yüzden de hayranların yarattıkları teorilerden genel olarak memnun gibiler. Belki sonraki yıllarda çıkaracakları filmler bu evreni destekleyecek detaylara sahip olacak veya, bütün filmlerini bambaşka bir şekilde bağlayacaklar. Filmlere, sadece göndermeler eklemeye devam edip bir bağlantı göstermeyebilirler de. Zamanla izlediğimiz filmlerde bunun sonucunu göreceğiz. İzleyiciler ise kurdukları teorilere devam edecekler gibi. Mesela, Soul filminde ölümden sonraki hayat dünyasında daha önce günlük ruh sayısını Pixar Evreninden kimin bozmuş olabileceğine dair teoriler bile yapılıyor.


Kaynakça

http://www.pixartheory.com/

https://jonnegroni.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pixar

https://collider.com/cars-2-easter-eggs/


BENZER YAZILAR

Necroman: Sonsuza Kadar Susmak

Dünya’nın en seçkin festivallerinden biri olan Santiago Horror Film Fest’te resmi seçki kazanan, 14 ödül sahibi “Necroman” filmini inceledik.

Milyon Dolarlık Güç Savaşları "Succession"

Geçtiğimiz aylarda üçüncü sezon finali yapan, kara mizah ve drama dolu bu ödül rekortmeni dizinin incelemesini sizler için hazırladık.


Paylaş