Onur Saylak ve Hakan Günday imzası taşıyan Uysallar dizisi, aslında orta yaş krizine giren ve gizli bir şekilde punk hayatı yaşayan Mimar Oktay Uysal'ı, her biri farklı psikolojik sıkıntılarla uğraşan aile bireylerini ve iş hayatını ele alıyor.
Tür: Dram, komedi
Senarist: Hakan Günday
Yönetmen: Onur Saylak
Sezon sayısı: 1
Bölüm sayısı: 8
Yayın tarihi: 30 Mart 2022
Bölüm uzunluğu: Ortalama 45 dk
Uysallar Konusu
Başarılı bir mimar olan Oktay, orta yaş bunalımına girer ve evlenmeden önce yaşadığı punk hayatını özlediğini fark eder. Gündüzleri bir hapishane projesinde mimar olarak çalışırken, geceleri ailesinden gizli bir punk hayatı sürmeye başlar. Bu sırada ailenin her bir ferdi de kendi kriz dolu hayatlarında ilerlemeye çalışır.
Herkesin psikolojik sorunları, yaşam memnuniyetsizlikleri ve asıl arzuları gün yüzüne çıkar. Herkes birbirinden habersiz, kendi gizli dünyalarını kurmaya çalışır.
-Başlığın bu kısmından sonrası spoiler içerir-
Oktay, iş hayatının monotonluğu, borçlar ve huzursuz aile hayatının getirdiği sorunlardan kaçmak için ailesini terk etmeye karar verir. Onlara her şeyi anlattığı bir mektup bırakarak havaalanına gider fakat İstanbul'a bastıran sis yüzünden uçuşlar ertelenir. Bu sırada da bir hata yaptığına karar verir ve evine geri döner.
Bu başarısız kaçma girişimi, Oktay'da eski günlere dair bir özlem uyandırır. Çocukluğunun geçtiği mahalleye geri döndüğünde bu özlemi artar ve artık ikili bir hayat yaşamaya karar verir. Gündüzleri işine giden bir mimarken, geceleri bir punk hayatı sürmeye başlar. Yeni arkadaşlar edinir, hatta onlara yardım eder ve böylece kendini bulduğunu hisseder.
Bu sırada gündüz hayatında da bir hapishane projesinin başındadır ve onunla birlikte çalışan Berhudar'ın kaprisleri ile uğraşır. Bu ikili hayat esnasında eşi Nil ile araları iyice açılır. Hem evlilik hem de iş hayatından istediğini bulamayan Nil de, kimseye farkettirmeden yeni arkadaşlar edinmeye, yalanlar söyleyerek onlarla vakit geçirmeye başlar.
Uysallar Dizi Fragman
Uysallar Oyuncuları ve Karakterleri
-Bu başlık spoiler içerir-
Oktay Uysal - Öner Erkan
Filmin baş karakteri olan mimar ve punkçı baba. İki çocuğa sahip. Gençliğinde tam bir punk hayranıymış fakat babasının engellemeleri nedeniyle istediği hayatı yaşayamamış. Klasik bir yaşam döngüsü olarak okumuş, çalışmaya başlamış, iyi bir iş edinmiş ve kapitalist sisteme dahil olmuş. Ardından ev, araba derken yüklü miktarda kredi borçlarının altına girmiş. Şimdi ise yalnız olduğunu düşünen, hayattan zevk almayan, eşiyle iletişimde bulunmayan 40'lı yaşlarında bir adam. Tüm bu sıkıntıların arasında sakin ve mantıklı davranmaya çalışan fakat içerisinde fırtınalar kopan bir karakter. Bunu da kimseye yansıtamıyor ve kendi yöntemleriyle çözmeye çalışıyor.
Bir savunma mekanizması olarak hislerini bastırıyor. Kızdığında, heveslendiğinde, bunları yok sayıyor. Ve bunun sonucunda aşırı bastırma nedeniyle bayılıyor ve panikatak geçiriyor. Fakat hala hissettiği yalnızlık ve stres, bu bastırmanın işe yaramasını engelliyor ve artık kendini dönüşüme bırakıyor.
Baba rolünde de başarılı değil çünkü gerçekten bir baba olmaya çalışmıyor, "rol yapıyor". Her ne kadar babasının tavırlarından hoşlanmasa da aslında o da babasına benzer hareketler sergiliyor. Çocuklarının duygularını ve psikolojilerini anlamaya çalışmıyor. Onlarla yakınlık kurmuyor.
Berhudar - Haluk Bilginer
Oktay'ın çalıştığı hapishane projesinin başındaki kişi. Yaşlılığından ve karakterinden dolayı çocukça davranışlan sergileyebilen, dediğim dedik biri. Tüm dizi boyunca yan yana oldukları her anı Oktay'a zehir ediyor. Berhudar, kendi içindeki cezaevini yeryüzüne taşıma derdinde.
Olcay Uysal - Uğur Yücel
Oktay'ın babası. Karısı Oktay'a hamile kaldığı için onunla istemeden evlenmiş, bu yüzden kendi mutsuzluğunu ailesine de pay etmiş. Karısını defalarca aldatan, ailesini umursuyormuş gibi görünse de aslında sadece yalnız ölmekten korktuğu için onların yanında olan bir karakter. Özellikle oğlundan ve onun davranışlarından hiç memnun olmuyor ve kendisinin söylediği her şeyin doğru olduğuna inanıyor.
Nil Uysal - Songül Öden
Oktay'ın eşi ve eski bir işletme mühendisi. Yaşının ilerlemesi ve bunun getirdiği sorunlardan ve yalnızlığından yakınan bir karakter. Evliliği artık eskisi gibi olmadığı için yeni bir şeyler denemek uğruna çeşitli yalanlar söylüyor ve böyle arkadaşlıklar ediniyor. Fakat yaşadığı her iki hayattan da asla tatmin olamıyor. Evliliğinde ve anne rolünde mutsuz, her şey için geç kalmış hissediyor. Bunları telafi edebilmek için de çareyi gençleşmekte ve genç gibi davranmakta buluyor.
Ece - Nilay Yeral
Oktay'ın kızı. Henüz ilkokulda ve abisinin ona anlattığı olumsuz hayat gerçekleri nedeniyle duygusal çalkantılar yaşıyor. Öğrendikleri onda ağır travmatik etkiler yaratıyor. Fakat tüm hikayede gerçeklerin arayışında olan, sağduyuya tutunan tek karakter.
Ege - Umut Yeşildağ
Oktay'ın oğlu. 17 yaşında bir genç. Ailesinden gördüğü ilgisizlik nedeniyle psikolojik sorunlar ve kimlik krizi yaşıyor. Hoşlandığı kızı takip ederken hiç bilmediği bir konuya dahil oluyor. Olayların içine daha fazla girebilmek için yalanlar söylüyor.
Mert - İbrahim Selim
Oktay'ın çalıştığı şirketteki mühendis. Attığı bir tweet yüzünden hapse atılacağı korkusu ve paranoyasıyla yüzleşiyor.
Yağmur - Nezaket Erden
Nil'in arkadaşı. Aşırı sosyal bir karakter. Fakat bu sosyalliği aslında uğradığı istismarın baskılanmasıyla ortaya çıkıyor. Patronu tarafından sürekli tecavüze uğruyor ve buna boyun eğmek zorunda kalıyor.
Suat - Serkan Altunorak
Nil'in Yağmur sayesinde tanıştığı arkadaşı.
Uysallar IMDb
IMDb Puanı: 7.3
Beyazperde puanı: 3.2
Uysallar Dizi Müzikleri
Uysallar İzleyici Yorumları
Yorumlar imdb.com'dan alınmıştır.
"Ben ve eşim bu seriden gerçekten keyif aldık. Konusu Türk dizilerinde gördüğümüzden farklı ve oyunculuklar mükemmel. Onur Saylak harika bir yönetmen. Herkese tavsiye ederim." (e-caglarpinar)
"Bu alışılmadık bir senaryo ve eminim sindirimi kolay bir şey arayan birçok insan bundan nefret edecek, ama bence mükemmeldi. Özellikle alışılmadık sondan keyif aldım. Oyunculuk da mükemmel ve sinematografi iyi." (kaanatakan)
"Hikaye iyi yazılmış, oyuncular da iyi. Ekonomik koşullar dışında günümüz Türkiye'sinin güzel bir tasviriydi. Karısı çok sinir bozucuydu ve bundan çok iyi davrandığını anlayabilirsiniz. Baba figürü de dağınık. 2. sezon olacak mı merak ediyorum." (MovieGru)
"Hakan Günday harika bir yazar/senarist. Onur Saylak harika bir yönetmen. Bunların yanı sıra harika bir oyuncu seçimi ve çok iyi şarkılar diziyi farklı kılıyor. Netflix Türkiye çıtayı çok yükseltti. Umarım bu tür projeler devam eder." (yusufpiskin)
Uysallar 2. Sezon
Dizinin 2. sezonu ile ilgili henüz kesin bir bilgi bulunmuyor.
Uysallar Eleştirisi
-Bu başlık spoiler içerir-
Uysallar dizisi aslında arka planında birçok konuya değiniyor: Tecavüzcüler, üniversite, KPSS, iklim krizi, hava kirliliği, kadına şiddet, özgürlüklerin kısıtlanması, kapitalizm, baba figürü ve otorite... Aile bireylerinin birbirinden sır saklaması, habersiz olarak sıkıntılar çekmesi ile içsel hesaplaşmaları da konu alıyor.
Otorite ve Güç
Oktay, babası Olcay'ın altında, tamamen otoriter bir ailede büyümüş. Bu yüzden aşırı tepkiler veremeyen, herkesin dediğine tamam diyen, tehditlere karşı tepki gösteremeyen biri. Babasının her isteğini kabul ediyor, her dediğine boyun eğiyor ve yaşamını da bu şekilde adapte etmiş. Bir nevi kapitalist sistemi de temsil ediyor. Buradan çıkarılacak sonuç: Otorite her zaman olumlu etki yaratmaz. İnsanın kendi duyguları ve çıkarları doğrultusunda itiraz etmesi de gereklidir.
İstenen ve Yaşanan Hayatlar
Oktay'ın ikili hayat yaşamasının asıl nedeni aslında kendisi olmak istemesi. Dışlanmış olarak görülen, hiçbir yerde kabul görmeyen kişilerin yanında bir hayat yaşamaya çalışması da bundan. Eski ve özgür hayatını özlüyor, yeni ve tutsak hayatından bir nebze de olsa sıyrılmaya çalışıyor.
Nil'in ikili hayatının nedeni ise kendini bulmaktan ziyade, geçmişe dönmek. Ailesi için feda ettiği ve sonucunda beklediği tepkiyi göremediği zamanını geri almak ya da şimdiden sonra o zamanları yaşamak. Bu karakterle birlikte genel anlamda günümüzdeki güzellik algısı eleştiriliyor. Gençleşmek için estetik ameliyatlar oluyor. Nil, eşinin parası ile geçinmek istemiyor. Tamamen fiziksel özelliklerin ve estetik güzelliğin ön plana çıktığı bu zamanda, çok başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiş olan Nil'in İTÜ İşletme Mühendisliği mezunu olması işe alınması için yeterli bir sebep oluşturmuyor. Çünkü 17 yıl boyunca ev hanımlığı yapmış ve yaşlanmış.
Sistem Baskısı, Hakikatler ve Özgürlükler
Ege, sınav sisteminin cenderesini bize aktarıyor. 17 yaşında hayatımız boyunca ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gereken eğitim sisteminin ölümcüllüğünü yansıtıyor.
Ece, hakikat arayışlarıyla dizinin vicdanı. "Doğru insanı" temsil ediyor. Herkes bir yarışta gibi, para kazanmanın, sınavın, hayatı yaşamanın derdindeyken, görülmeyeni gören, saf bir iyilik duygusuyla herkese yardım etmeye çalışan vicdanı temsil ediyor.
Mühendis Mert, fikir ve düşünce özgürlüğünün kısıtlanmasını temsil ediyor. Attığı tweet yüzünden sabahın köründe onu alacaklar korkusuyla uyuyamıyor, yaşamını korku odağında sürdürüyor.
Bahtiyar, işbilmez ve yaşlı bir bürokrat olarak, istediği her şeyi yapabilen, yüksek mevkili insanları temsil ediyor. Fakat bu kişilerin de kendileri olamadıklarına, kişiliklerini özgürce yansıtamadıklarına değiniliyor. Şehirdeki yalnızlığı simgeliyor.
Metaforlar
Dizi birçok konuya aynı anda değiniyor dedik. Bunlardan biri de hava kirliliği. Bölümlerde ara ara haber programları tartışmaları dinliyoruz ve bunlar ne kadar komedi gibi görünse de çoğunlukla gerçekleri yansıtıyor. Bunun nedenlerini araştırmaktan, çözüm aramaktansa politik tartışmalar ve kavgalar yapılıyor.
Bazıları tarafından sis, bazıları tarafından hava kirliliği olarak adlandırılan ve İstanbul'un üstüne çöken bu beyazlık aslında kötülüklerin sığınağı olarak nitelendiriliyor. Göz gözü görmezken işlenen suçların insanların yanına kaldığından bahsediliyor.
Uysallar dizisi, sis olmasa da gizlenen, gizlenmek zorunda bırakılan davranışları da ele alıyor: Tecavüzler. Bir bölümde Nil, Yağmur'a "Benim başıma hiç böyle bir olay gelmedi." dedikten sonra, Yağmur'dan "O zaman sen bana yalan söyledin, sen hiç burada çalışmamışsın." tepkisi alıyor. İşine devam edebilmek için patronunun istismarına göz yuman çalışanlar, bunun yapıldığını bilmesine rağmen sesini çıkarmayan ve bu sisteme boyun eğen diğer herkes aslında toplumun kapak fotoğrafını yansıtıyor.
Dizinin belkemiği olan hapishane tasarımı da aslında bir metafor. Buradaki hapishane, dizideki her bireyin kendi içinde bir hapis hayatı yaşadığını temsil ediyor. O hapishane ne bitiyor, ne de bırakılıyor.
Bunların yanında gelir düzeyine göre 3 hayat dizide görsel olarak yansıtılıyor: Sokaktaki yaşam, orta ve yüksek gelirli aileler. Bunların yanında kadınların yaşadıkları sıkıntılara, kadın sığınma evlerine, aile içi şiddete de değiniliyor.
Sonuç olarak;
Uysallar dizisinin her bölümü, uzun uzun antropolojik ve sosyolojik incelenmesi yapılması gereken derinlikte. Klasikleşmiş Türk dizilerinin çizgisinden çıkan bir senaryoya sahip. Fakat tamamıyla karanlık ve karamsar değil. Her bir karakter ve olayda umut ışıkları görünüyor. Yolun sonu her zaman aydınlık olmasa da çabalamayı, başarmak için umut etmeyi öğütlüyor.
Tüm dizi boyunca sorulan soruyu biz de kendimize soralım: "En son ne zaman mutluydum?"
BENZER YAZILAR
2022 Cannes Film Festivali'nden Öne Çıkan Beş Film
2022 Cannes Film Festivali'nden öne çıkan farklı seçkilerden Kurak Günler, Armageddon Time, Decision to Leave, Aftersun ve Three Thousand Years of Longing filmleri hakkında bilgiler.
Klasik Anlatı Sineması Nedir?
Hikaye anlatıcılığında bütün sınırları zorlayan klasik anlatı sineması, seyirciye sinemanın özünü, empatiyi sunar.