Komedi dizilerinin belki de en sevileni. Hem Amerikan hem de İngiliz versiyonu bulunmaktadır. Genellikle ilk yapılan iş çok sevilse de konu The Office olunca işler biraz da olsa değişmektedir. Genellikle ilk olarak Amerikan versiyonu akla gelmektedir. İki versiyonu da oldukça sevilen bu işler hem yayınlandığı dönemde hem de günümüzde oldukça ses getirmeye devam ediyor.
İngiliz versiyonu ilk yayınlanan halidir. 2001 senesinde ilk bölümü yayınlanmıştır. 2 sezon ve 14 bölümden oluşmaktadır. 2003 senesinde ise finalini yapmıştır. Ricky Gervais, Martin Freeman, Lucy Davis gibi isimleri de kadrosunda buluşturmuştur. Yayınlandığı kısa sürede de 2 tane Golden Globe kazanmıştır. Senaryo ve yönetmen kadrosunu ise Ricky Gervais ve Stephen Merchant paylaşmaktadır.
Amerikan versiyonu ise İngiliz versiyonun aksine oldukça uzun solukludur. 2005 senesinde yayın hayatına başlamıştır. 2013 senesinde ise yayın hayatını bitirmiştir. 9 sezon ve 201 bölümden oluşmaktadır. Başrol kadrosunda ise Steve Carell, Rain Wilson, Jenna Fischer ve John Krasinski gibi isimler bulunmaktadır. Dizi ve oyuncular defalarca farklı ödüllere aday olmuşlardır. Dizinin toplamda 193’ten fazla ödül adaylığı bulunmaktadır. 50 ödülü bulunan dizi hem Emmy hem de Golden Globe ödüllerini kazanmıştır.
Konusu
Dizilerin konusuna bakacak olursak her ikisi de aynı ofiste çalışan çalışma arkadaşlarının birbirleri ile olan eğlenceli ilişkilerine odaklanmaktadır. Konusu oldukça klişe ve basit gibi gözükse de hemen hemen herkesi güldürmeyi başarmıştır. Amerikan versiyonu yaklaşık 23 dakikadan oluşmaktadır. İngiliz versiyonu ise ortalama 29 dakikadan oluşmaktadır.
Dizinin kurulumu aslında oldukça basittir. Ofis çalışanlarının her biri bambaşka özelliklere sahiptir ve bir araya geldikleri yarattıkları ortam ister istemez eğlenceli olmaktadır. Karakterlerin her birinin kendine has özellikleri vardır fakat hepsinin ortak özelliği bir şekilde komik olmalarıdır. Karakterlere tek tek bakıldığında herkese uygun bir karakter mutlaka çıkacaktır.
Karakterler
Dizinin ilk versiyonu İngiliz versiyonu olsa da en bilineni Amerikan versiyonudur. Burada elbette ki çok daha uzun soluklu olmasının da etkisi vardır. Birçok kişiye göre Amerikan versiyonundaki karakterler daha iyi yazılmıştır. En önemli başrollerden biri Michael Scott (Steve Carell) olsa da diğer karakterler olmadan da asla hayal edilemez.
Michael Scott (Steve Carell)
Mifflin şirketinin Scranton şube müdürü. Michael denince herkesin aklına hırs, azim ve işine olan bağlılığı gelir. Fakat Michael’i bu dizinin sevilen karakteri yapan bu özellikleri değil “garip” mizah anlayışıdır. Her diyaloğunda Michael yerine seyirciler utanmaktadır artık. Çalışanları ile patron-işçi ilişkisi değil bir arkadaş ilişkisi kurmayı misyon haline getirmiştir. Ofiste bir iş ortamından ziyade aile ortamı kurmak ister fakat soğuk esprileri yüzünden bu konudaki başarısı tartışmaya açıktır.
Dwight Schrute (Rainn Wilson)
Hemen hemen her şirkette patronun en sevdiği çalışan olmak için yapmayacağı şey kalmamış olan insanlar vardır. Bu şirkette de bu görevi Dwight üstleniyor. Michael’in sağ kolu, olmazsa olmazıdır. Michael’a yağ çekmek için yapmayacağı şey yoktur. Yağ çekmeye Michael’in soğuk esprilerine de gülmek dahildir. Ancak burda yağ çekmenin ötesinde kendi kötü mizah anlayışı da rol oynar. Bu özellikleri sayınca herhalde kimse sevmiyordur dememek elde değil. Fakat Dwight öyle bir karakter ki bütün bu özelliklere rağmen kimse ondan nefret etmez. Saflığı, işine olan bağlılığı ve değişik özellikleri ile de herkese kendini sevdirmeyi başarıyor. Oldukça da heyecanlı bir karakter olması diziye başka bir hava katmaktadır.
Jim Halpert (John Krasinski)
Dizinin en yakışıklı ve görece olarak da en aklı başında olan kişisidir. Kendisi oldukça eğlenceli biridir fakat verimli bir çalışan demek biraz zordur. Jim’i iş başında bulamazsanız resepsiyonda bulunan Pam’in yanına bakmak en doğru seçenektir. Ofisin platonik aşık kontenjanını da doldurmaktadır. Pam ile olan eğlenceleri ilişkileri hem güldürürken hem de içimizi ısıtmaktadır. Dwight’a sürekli takılması da olmazsa olmaz bir Jim özelliğidir.
Pam Beessly (Jenna Fischer)
Şirketin güzel ve sevimli resepsiyonistidir. Kendisinin ilgi alanları farklı da olsa maddi kaygılar sebebiyle bu şirkete yolu düşmüştür. Michael ile en çok muhattap olan kişidir. Aynı zamanda şirketin deposunda çalışan Roy ile de nişanlıdır. Jim ise şirketteki en yakın ilişkide olduğu kişi denebilir.
Ryan Howard (R. J. Novak)
Ofise ilk defa stajyer olarak yolu düşmüştür. Aklı başında bir insan olarak şirkete girdikten sonra herkesle aynı kaderi paylaşıp belli bir süre sonra o da delirmiştir. Michael’in sevdiği çalışanlardan da biridir. Michael ise Ryan'a hem tecrübe hem de eğitim vermeyi kendisine görev edinmiş denebilir. Tabii tüm bu isteklerini Michael'a yakışacak şekilde yapmaktadır. Ryan ve Kelly’nin ilişkileri ise dizinin sevilen ilişkilerinden biridir.
Kelly Kapoor (Mindy Kaling)
Magazin dergileri, bu iki kelime Kelly’i tanımlamak için yeterlidir. Zaaflarının başında magazin dergileri gelmektedir. Erkek ilişkileri konusunda da küçük bir genç kız gibi heyecanlanmaktadır. Hızlı ve biraz fazla konuşmasına rağmen sevmeyeni neredeyse yoktur.
Dizi tüm bu karakterleri bünyesinde barındırırken başka bir sürü de önemli özelliği vardır. Gülme efekti olmaması ve oyuncuların ara sıra kameraya attığı bakışlar komedi dizilerinde eşine pek rastlamadığımız özelliklerdir. 9 sezon boyunca güldürmek çok zor olsa da dizinin güldürmediği bölüm sayısı belki de bir elin parmaklarını geçmez. Her karakteri oldukça güzel kurulmuş olması da diziyi zirveye taşıyan bir diğer özelliktir. 2020 senesinde pandemi yüzünden de en çok izlenen eski dizilerden biri olmuştur. Başlangıcının üstünden 15 sene de geçse etkisi hala bitmemiştir ve biteceğe de benzemez.
BENZER YAZILAR
Atlanta/Michael Jackson Ölmedi Mi?
Kıyıda köşede kalmış Atlanta dizisinin konusu, oyuncuları ve verdiği gizemli mesajları yazımızda bulabilirsiniz.
Komedi Dizilerindeki Kahkaha Efekti Nedir?
Komedi dizilerinde kullanılan kahkaha efektini her yönünden inceledik ve az kişi tarafından bilinen gerçeklere ulaştık.