Kasım ayında çıkan kitaplar arasından deneme, psikoloji, siyaset, felsefe, kişisel gelişim, roman ve şiir kitaplarından oluşan bir liste hazırladık.

Mutluluğu Kaybettiğin Yerde Arama-Beyhan Budak

Türü: Kişisel Gelişim

Yayınevi: Sahi Kitap

Sayfa Sayısı: 240

Mutluluğu Kaybettiğin Yerde Arama Konusu

Beyhan Budak, kitabında mutluluğun kaybedilen yerde olmadığını anlatıyor. İnsan eğer yeterince çalıştığını ve uğraştığını düşünüyorsa ve sonuç alamıyorsa, bunun artık yola çıkma zamanının geldiğinin bir göstergesi olduğunu söylüyor. İnsanlara, içinde oldukları durumu kabullenerek nasıl güçlenebileceklerini anlatmaya çalışıyor. 

"Güçsüz değilsin, sadece insansın.
Her şeyle savaşamazsın.
Her konuda en iyisini yapamazsın.
Her zaman mantıklı davranamazsın.

Bazen akışına bırakmak gerekir.
Bazen savaşmak ve kazanmak yerine yenilgiyi kabul etmek gerekir. Çünkü dünya, yapmak istediklerimizden, kontrol edebileceklerimizden ve gücümüzün yetebileceğinden daha fazlasını içerir."

Zihin-John R. Searle

Türü: Felsefe-Düşünce

Yayınevi: Albaraka Yayınları

Sayfa Sayısı: 292

John R. Searle Zihin Kitabı Konusu

John R. Searle, analitik felsefenin en önemli isimlerinden biri. Kitabı ise Deniz Saraç tarafından yakın zamanda Türkçeye çevrildi.

Zihin kitabında, zihin felsefesindeki tartışmaları daha sistematik bir şekilde ele alıyor. Kitap, 20. yüzyıldan günümüze kadar zihin hakkındaki kavrayışımıza etki eden tüm argümanları, önemli pozisyonları ve düşünce deneylerini aktarıyor. Aynı zamanda bu fikirlerin Batı felsefesindeki Hume ve Descartes gibi başat figürlere nasıl dayandığını da ortaya çıkarıyor. Yazarın asıl amacı ise okurun, zihin felsefesi hakkında kendi başına düşünmesine imkan sağlayacak düşünsel araçları sağlamak. 

Dedikoducu Beyin-Timur Yılmaz

Türü: Kişisel Gelişim

Yayınevi: Nemesis Kitap

Sayfa Sayısı: 296

Dedikoducu Beyin Konusu

Uzm. Dr. Timur Yılmaz bir oyuncu, senarist, yazar ve sinirbilimci. Dedikoducu Beyin kitabında geçmişten bugüne beynin gelişimini ve çalışma mantığını ele alıyor. 

Bu kitabı okurken hem şaşırmak hem de beyinle ilgili birçok şey öğrenmek mümkün. Eserde başlangıçtan bugüne kadar beynin gelişiminden, duygulardan, davranışlardan, gerçeklik algısından ve beynin odacıklarından izler bulabilirsiniz. Dedikodulardan hikayelere, anıdan aşka, bellek ve hafızaya uzanan geniş bir perspektifte ele alınmış bir çalışma. 

Otobiyografi-John Stuart Mill

Türü: Felsefe-Düşünce

Yayınevi: Albaraka Yayınları

Sayfa Sayısı: 292

John Stuart Mill Otobiyografi Kitabının Konusu

John Stuart Mill, İngiliz siyaset adamı, iktisatçı ve düşünür. Siyasi açıdan 1800'lü yıllarda, işçi sınıfının haklarını aramalarını ve kadınların oy hakkı için verdikleri mücadeleyi destekledi. Otobiyografi kitabı, ölümünden sonra üvey kızı tarafından yayınlandı. Mill, bu kitapta kendi çocukluğundan, aldığı eğitimlerden, evliliğinden ve siyasi yaşamından söz ediyor. Aynı zamanda edebiyat, eğitim, din, felsefe, iktisat ve siyaset konularına dair görüşlerini açıklıyor. 

Terör ve Propaganda-Kolektif

Türü: Siyaset-Politika

Yayınevi: Nobel Akademik Yayınları

Sayfa Sayısı: 328

Terör ve Propaganda Konusu

Ülkemizde dolaylı yoldan ya da doğrudan faaliyet yürüten İŞİD, El Kaide, PKK, Hizbullah ve DHKPC terör örgütlerinin ele alındığı bir eser. Kitapta öncelikle propaganda ve terörün kavramsal açıklamaları ve tanımları yapılıyor. Ardından bu örgütlerin amaçları, ideolojik zeminleri, hedef kitleleri, stratejileri, propagandaları ve eylemleri hakkında kapsamlı bilgiler veriliyor ve analizler yapılıyor. 

İstila-Yüce Zerey

Türü: Deneme-İnceleme

Yayınevi: Doğan Kitap

Sayfa Sayısı: 288

İstila Konusu

Yüce Zerey, İstila kitabında gelişen teknoloji ve değişen hayat ile birlikte ortaya çıkan gerçeklik kaybını ele alıyor. Elimize bir teselli rehberi bırakıyor. Kendi merkezimize dönmenin ve kendimizi hatırlamanın rotasını, gelmiş geçmiş en önemli filozof, düşünür, yazar ve çağdaş isimlerden destek alarak çiziyor. 

Yüce Zerey bir bibliyofil, yani kitapkurdu. Kendisinin bu yeni eseri de bibliyoterabi kitabı olarak okunabilir. 

Axel Honneth'in Toplum Felsefesinde Tanınma ve Özgürlük-Dolunay Çörek

Türü: Felsefe-Düşünce

Yayınevi: On İki Levha Yayıncılık

Sayfa Sayısı: 201

Axel Honneth'in Toplum Felsefesinde Tanınma ve Özgürlük Konusu

Axel Honneth çağdaş Alman düşünür. Kitapta onun tanınma ve özgürlük tanımları arasındaki ilişki inceleniyor. Honneth'in bugünkü etik yaşam fikri ile 1821 yılında Hegel tarafından geliştirilen etik yaşam düşüncesi arasındaki bağlantılar, hukuk felsefesi açısından yorumlanıyor. 

Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog-Osman Çakmakçı

Türü: Deneme-İnceleme

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Sayfa Sayısı: 80

“Anlam zorbalığı da nedir?”

“Şunu demek istiyorum: Anlamak elbette önemlidir, baktığın, içinde birlikte yaşadığın şeylere anlam vermek, onlarla anlamlı bir ilişki kurulabildiğine inanmak ve bu şekilde kendi varlığına da tesadüfle oluşmadığına inandığın mutlak ve sarsılmaz bir anlam vermek. Ama işte, yaşamın her safhasında, hem içinde yaşadığın dünyaya hem dışına fırlatılmış olduğun Doğa’ya ve hem de insan uğraşı olarak kültürle insanlaştırmaya çabaladığın yeryüzüne anlamsızlık ihtimalinden korkarak anlam dayatmak bir tür zorbalığa giriyor. İnsan bunu kendisinin varoluşun merkezinde olduğunu varsayarak yapıyor."

Alem Adam-Doğuş Arslan Çakmakkaya

Türü: Roman

Yayınevi: Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık

Sayfa Sayısı: 172

Alem Adam Konusu

Alem Adam kitabında, Cengiz, geçirdiği panikataklar ve parasızlık nedeniyle kimseyle görüşmeme kararı alıyor. Fakat uzun zamandır ertelediği bir konuşmayı artık yapması gerekiyor. Bu da kendi itibarı ile ilgili bir yanılgının ortaya çıkmasını sağlıyor ve kendisi hakkında daha önce hiç yapmadığı kadar düşünmesine neden oluyor. 

Göl-İbrahim Tığ

Türü: Şiir

Yayınevi: Medakitap

Sayfa Sayısı: 88

"Karanlıkta göz kırpma bana,

Göremem sıcağına bağlıyorum ağzını akıntıların

Tenini, tenimle giydireyim, utanma

İki dilin bir insan ettiği yerdeyiz

Söndür sihirli lambasını Alaaddin’in."


BENZER YAZILAR

Örnekleriyle Shounen Manga

Bu yazıda gençlere yönelik bir manga türü olan Shounen Manga incelenecek.

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç

1910 yılında Halley Kuyruklu Yıldızı'nın Dünya’ya çarpacağına dair söylentiler çıkar.


Paylaş