Amerikan Edebiyatı'nın en renkli yazarlarından Truman Capote'nin "Soğukkanlılıkla" romanı ve podcast yayını.

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hayata geçirdiği podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde, Amerikan edebiyatının en renkli simalarından biri olan yazar Truman Capote’yi ve yazarın “kurgu dışı roman” olarak tanımladığı Soğukkanlılıkla adlı kitabını masaya yatırıyor.

Soğukkanlılıkla Romanının Türü

Başarır, dünya edebiyatında “true crime” (gerçek suç hikâyeleri) alanında öncü olarak kabul edilen Soğukkanlılıkla romanını, “Meçhule Giden Gemi” adlı podcast serisini hazırlayan Deniz Altunay ve Olcay Mağden ile konuşuyor.

Altunay ve Mağden, aynı zamanda bir yol hikâyesi olarak tanımladıkları romanın, tüm gerçekler ortada olmasına rağmen ne kadar sürükleyici olduğuna vurgu yapıyor. Başarır’ın kişisel anılarını da paylaştığı bölüm, kitabın karanlık hikâyesine rağmen dinleyenleri sık sık gülümsetiyor.

Ünlü Amerikalı yazar Truman Capote’nin yeni bir edebi tür olarak ortaya attığı Soğukkanlılıkla romanı, dünya edebiyatında “true crime” alanında öncü olarak kabul ediliyor.

Başarır, bu ilginç ve etkileyici eseri “Meçhule Giden Gemi” adlı bir “true crime” podcast serisi hazırlayan genç yayıncı arkadaşları Deniz Altunay ve Olcay Mağden ile konuşuyor. Romanın konusu, her ne kadar bir aileden dört kişiyi birden vahşice öldüren iki katilin idama kadar varan hikâyesi ise de, yazar Capote’nin renkli kişiliği ve hayatı, bölümü dinleyenlere eğlence ve neşe de vaat ediyor.

"Bir cinayetin başlangıcından gelişimine, soruşturma sürecine hatta sonrasına kadar bütün süreci bilmek istiyorsanız, bu kitabı okumalısınız,” diyen Altunay, romanda Amerikan hukuk sisteminin de anlatıldığını ve ırkçılığın çok dikkatini çektiğini ifade ediyor.

Mağden ise konuya “Öyle herkesin gözünden kulağından akıyor ki o ırkçılık, o ötekileştirme, sınıf ayrımı… Bunu çok iyi vermiş gerçekten. 1959’da Orta Batı Amerika’da nasıl insanlar vardı, o toplum nasıl bir toplumdu gözler önüne seriyor. Dava süreci de çok güzel anlatılmış. Amerikan Kültürü 101 kitabı olarak da okutulabilir” sözleriyle devam ediyor.

Ben Okurum Podcast

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor.

Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak...

Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.


BENZER YAZILAR

Filipo’nun Kitabı-Pedro Alonso O’choro

“La Casa de Papel” dizisinde Berlin karakteriyle tanıdığımız Pedro Alonso O’choro'nun çıkardığı yeni kitap hakkında merak edilenler.

Amerikalı Kült Roman Yazarı John Steinbeck Biyografisi ve Eserleri

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar John Steinbeck'in klasikleşmiş eserleri Gazap Üzümleri ile Fareler ve İnsanlar'ın kısaca analizi.


Paylaş