Adam otu ismini insan bedenine benzeyen köklerinden alıyor. Patlıcangiller ailesinden. Sarı, mavi ya da mor renk çiçekler açan bir bitki. Sıcak iklimlerde yetişiyor.

Ülkemizde de Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunuyor. Hakkında yüzyıllardan beri farklı kültürlere ait inanışlar var. 

Tarihimizde adam otunun topraktan çıkarıldığında acı içinde çığlıklar attığına ve topraktan ayıran kişiye acı ve ölüm getirdiğine inanılıyormuş.

Adam otunu topraktan çıkarmak için en uygun zaman dolunay gecesi. Ancak topraktan çıkarıldığında zehirli gaz yayabileceği inancı yüzünden bitkiye rüzgar yönünde yaklaşmak gerekiyor.

1.yy’da Küdüs'te yaşamış tarihçi Flavius Josephus adamotunu topraktan çıkarmak için farklı bir yöntem denemiş. Köke uzun bir ip bağlanmış ve ipin diğer ucu da halka şekline getirerek aç bırakılmış siyah bir köpeğin boynuna geçirilmiş.

Köpeğe et parçası koklatıp et uzağa fırlatıldığında ete koşan köpek boynuna bağlı olan iple adam otunu topraktan çıkartmış. Hikayeye göre o esnada bitki kulakları sağır eden bir çığlık atmış ve köpek acı içinde ölmüş. 

Yunan ve Roma dönemlerinde bu ot büyü için sıkça kullanılmış.

Eski Mısır’da da ilahi bir güce sahipmiş. Adam otunun kökünü bir sıvıda bekletir ve sonra bu sıvıyı içerlermiş. İçen kişiye sağlık, canlılık ve uzun ömür vereceğine inanırlarmış. Eski Mısırlılar ateş yakarak adam otuna adak da adarlarmış. 

Yahudilikte ise adam otunun cennette yetiştiğine inanılıyor. Şabat ayini öncesi toplanan adam otlarından yapılmış merhemi sürüyorlar. Kökleri kadın ya da erkek vücuduna benzeyen adam otları da doğurganlığı arttıran ilaçlar olarak kullanılmış.

Bahçesinde adam otu yetiştiren kişinin ödüllendirildiği söylenir. İnanışa göre adam otu, verilen her şeyi iki katı olarak sahibine geri verirmiş. 

Faydalarına gelecek olursak, adam otu kökleri ağrı kesici, uyuşturucu, yatıştırıcı etkilere sahip. Ayrıca afrodizyak olarak da kullanılıyor. Kararında kullanıldığında çok şifalı bulunan bu bitkinin kökleri fazla kullanıldığında ise zehir etkisi gösterebiliyor.

Kaynak: acikradyo.com.tr 


BENZER YAZILAR

Yağmur Suyu Hasadı: Nedir? Nasıl Yapılır? Maliyeti ve Sistemleri

Yağmur suyu hasadının tanımı, tarihi, nasıl ve nerede yapıldığı, maliyeti, sistemleri, kullanım alanları, yönetmelikleri ve faydaları.

Bauhaus Nedir ?

Hem bir sanat akımı hem de eğitim kurumu olan Bauhaus nerede ve nasıl ortaya çıktı ? Günümüzün sanat anlayışını nasıl etkiledi?


Paylaş