Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu olan Quacquarelli Symonds tarafından her yıl yayımlanan en iyi üniversiteler sıralamasının 2021 yılı sonuçları.

Dünyanın en iyi 10 üniversitesinin birinde okumak ister misiniz? Günümüzde üniversite mezunlarında aranan; küresel bir deneyim, yabancı dil, global bakış açısı ve sosyal beceriler (spor, sanat) gibi özellikler, yurtdışı eğitimine talebi arttırıyor. Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu olan Quacquarelli Symonds, her sene belirli ölçütler dâhilinde dünyanın en iyi üniversitelerini belirliyor ve basın ile paylaşıyor.

Üniversitelerin Değerlendirme Ölçütleri

Üniversitelerin sıralaması belirli 6 kritere göre yapılıyor. Sıralamayı oluşturan bu kriterlerin yüzdelik dilime farklı etkiler bulunmakta. Bu kriterlerin bazıları istatiksel olarak bulunurken, bir kısmı ise uzmanlar tarafından oluşturulmuş özel kurullar ile belirleniyor.

Akademik İtibar 

%40 ağırlık oranında etki eden ölçüt, yükseköğrenim alanındaki 100.000'den fazla bireyin dünya üniversitelerindeki öğretim ve araştırma kalitesi ile ilgili uzman görüşlerini bir araya getiriyor.

İşveren İtibarı 

Öğrenciler için, üniversite eğitimi iş hayatı için değerli bir hazırlık. Kurumların bu hazırlığı sağlamada ne kadar başarılı olduğunu değerlendirmek bir sıralama için oldukça önemli. %10 oranında etki eder.

Fakülte / Öğrenci Oranı

Öğretim kalitesi, tipik olarak öğrenciler tarafından, bir sıralama kullanan kurumları karşılaştırırken onlar için en yüksek öneme sahip ölçüt olarak belirtilebilir. %20 oranında etki eden ölçüt, eğitim kalitesi açısından belirleyici olabilir. Fakülte sayısının öğrenci sayısına bölünmesi ile bulunur.

Fakülte Başına Akademik Atıf Oranı

Bir öğretim kurumun misyonunun temel dayanaklarından biri araştırma çıktısıdır. Üniversite tarafından beş yıllık bir süre boyunca üretilen tüm makalelerin aldığı toplam atıf sayısının o kurumdaki öğretim üyesi sayısına oranlanarak bulunan istatistik, %20 oranda etki yapar.

Uluslararası Akademik Kadro ve Uluslararası Öğrenci Oranı

Dünyanın dört bir yanından öğrenci sahibi olma, üniversitenin güçlü bir uluslararası markaya sahip olduğunu gösterir. Aynı zamanda hem öğrencilere hem de personele çok uluslu bir ortam sağlamak fikir çeşitliliğini de arttırıyor. Bunu özellik öğrencilere uluslararası sempati ve küresel farkındalık sağlar. Bu ölçütlerin her ikisi de genel toplamın % 5'i değerinde ve toplam %10 oranda etki yapar.

Dünyanın En İyi 10 Üniversitesi

QS, dünyadaki en yaygın üç üniversite sıralaması arasında en güvenilir olanı olarak görülüyor. Sıralamada toplamda 93 ülke ve 1000 üniversite yer alıyor. QS Dünya Üniversite Sıralaması olarak adlandırılan liste yukarıda sözü geçen metodolojiye dayalı sıralamalar üretmeye devam ediyor. Bu ölçütlere göre dünyanın en iyi 10 üniversitesinin listesini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

10: UCL (Londra Üniversite Koleji)

Birleşik Krallık'taki en iyi üniversite seçilen okul çok çeşitli disiplinlerde 675'ten fazla lisans ve lisansüstü eğitim sunuyor. UCL, öğrencilerin, iş bulmalarına, mesleki becerilerini geliştirmelerine veya bire bir rehberlik ve etkinlikler ile çeşitli kariyer bilgileriyle kendi işlerini kurmalarına yardımcı oluyor.  

UCL, Birleşik Kırallık'taki en uluslararası üniversitelerden biri olma ünvanına sahip. Bu özelliği ona sıralamada üstünlük sağlıyor. Ancak araştırma etkisinin bir ölçümü olan "Fakülte başına akademik atıf oranı" puanının düşük olması nedeniyle 2020 yılında bulunduğu sekizinci sıradan gerileyerek onuncu sıraya yerleşti.

2021 yılı genel puanı 92.9 iken;

Öğrenim ücreti 17 bin Pound’tan başlıyor. Burs olanakları ve kampüs içinde konaklama imkânları ile öğrencilerini destekleyen okul, İngiltere vatandaşı olan öğrencilerden ise çok daha az ücret alıyor. UCL’de akademik ve yaşam becerilerini geliştirmeye katkıda bulunacak imkanlar da mevcut. UCL Öğrenci Birliği, öğrencilere spor etkinliklerine katılma veya Gönüllülük Hizmeti fırsatı veren 200'den fazla kulüp ve topluluğu yönetmekte.

9: Chicago Üniversitesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık üçüncü şehri olan Chicago'nun şehir merkezinde bulunan özel bir araştırma üniversitesi olan Chicago Üniversitesi, 58 bin Amerikan Doları yıllık ücrete sahip. 52 akademik ana dalda eğitim verirken 3.000'den fazla dersten seçmeli ders sunuyor.

2020 yılında onuncu sırada yer alırken 2021 yılında bir basamak yükseliyor. Akademik personel ve öğrenci çeşitliliğinin düşük olması bir üniversitenin küresel olmak için çaba sarf edip etmediğini gösterir. Bu puanların düşük olması Chicago Üniversitesi'ne puan kaybettirmekte.

2021 yılı genel puanı 93.1 iken;

400’den fazla öğrenci topluluğunun yanı sıra üniversite, sürekli çalışan öğrenci filmleri topluluğu ile Doc Films'e ev sahipliği yapıyor ve çeşitli gazete ve dergiler yayınlıyor. Eski ABD başkanı Barack Obama’nın da içinde yer aldığı mezun profili, sosyoloji, ekonomi, hukuk ve edebiyat eleştirisi gibi birçok akademik disiplinde eğitim görmüş ve donanımlı olarak okuldan ayrılıyor.

8: Imperial College London

Yalnızca bilim, mühendislik, tıp odaklı, İngiltere'de yer alan eğitim kurumu olan Imperial, araştırma odaklı bir eğitim sunuyor. Sorgulamaya yol açan bir öğretim ile öğrencilerine çok kültürlü ve çok uluslu ekiplerde çalışma fırsatları da veriyor. İngiltere’nin pahalı üniversiteleri arasında yer alan Imperial, yıllık 10 bin Pound ücrete sahip. 

Fakülte başına akademik atıf puanı düşük olması ile yüksek puanlarına rağmen 2020'deki sırasından bir sıra yukarıya çıkabilmiş. Yayınlanmış araştırmalar ile alıntılar, ulusal ve küresel üniversite sıralamalarında en yaygın kullanılan verilerden biri. Listedeki çoğu üniversitenin puan kaybetmesinin nedeni, fakülte başına akademik atıf puanı olarak karşımıza çıkıyor.

2021 yılı genel puanı 93.6 iken;

Imperial'da öğrenci kitlesinin % 59'u Birleşik Krallık vatandaşı değil. Şu anda kampüste 140'tan fazla ülke vatandaşı bulunuyor. Bu açıdan dünyanın en uluslararası üniversitelerinden biri haline gelmiş.

Imperial, çok çeşitli öğrenci etkinlikleri sunar. 370'den fazla öğrenci liderliğindeki kulüp, topluluk ve proje ile e-spordan yogaya kadar çeşitli müzik ve tiyatro gruplarına kadar uzanmakta.

7: Cambridge Üniversitesi

Altı fakülteden oluşan Cambridge, İngiltere’de bulunuyor. Sanat ve Beşeri Bilimler, Biyolojik Bilimler, Tıp, Sosyal Bilimler, Fizik Bilimleri ve Teknoloji fakülteleri üniversitenin kampüsüne yayılmış ve kabaca 150 kurumu barındırmakta. Üniversite bir kolej sistemi kullanır, bu nedenle üniversitenin kendisinden ziyade seçtiğiniz koleje başvurursunuz. Öğrenim ücreti 30 bin Pound’tan başlıyor ve Birleşik Krallık tarafından verilen öğrenci kredisi de mevcut.

Oldukça prestijli bir kurum olan Cambridge Üniversitesi, 2011 yılından beri zirveye çıkamıyor. Bunun nedeni, üniversitenin sıralamadaki olası puanının % 20'sini oluşturan fakülte başına akademik atıf oranı. Scopus sitesinin verileri baz alınarak hesaplanan ölçüt, İngilizce eğitim veren üniversiteler için bir avantaj. Ama Cambridge bu avantajını kullanamıyor.

2021 yılı genel puanı 94.3 iken;

Ayrıca yıl boyunca halka açık olan Kettle's Yard ve Fitzwilliam Müzesi gibi dünyaca ünlü dokuz sanat, bilim ve kültür müzesi ve bir botanik bahçesi bulunmakta. 80'den fazla spor dalıyla canlı bir kampüs hayatı sunuyor. Nobel ödülü sahibi bilim adamları Francis Crick ve Frederick Sanger önemli Cambridge mezunları arasında sayılabilir.

6: ETH Zürih (İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü)

Resmi olarak, İngilizce İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Zürih olarak adlandırılan üniversitede, mühendislik ve mimariden kimya ve fiziğe kadar çeşitli konularda akademik eğitim sunan ve bilimsel araştırmalar yapan 16 bölüm bulunmakta. Öğrenim ücreti ise dönemlik 730 İsviçre Frangı ile rakiplerine göre oldukça düşük.

Resmi eğitim dili Franszıca olduğu için fakülte doluluk oranı açısından düşük kalmakta. 2020 yılındaki yerini koruyor ancak fakülte/öğrenci oranı onu geriye çekmeye çok yakın.

2021 yılı genel puanı 95 iken;

Kampüste çok çeşitli spor imkânları da bulunuyor. Yılın en büyük etkinliği, toplam 140 kilometrelik bir mesafe üzerinde 14 bölümde gerçekleşen SOLA bayrak yarışı. Yarış 900’den fazla takım ile gerçekleştiriliyor. Ünlü bilim adamı Albert Einstein da ETH mezunu.

5: Oxford Üniversitesi

Oxford Üniversitesi, İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi. Ve o kadar eskidir ki kuruluş tarihi halen net olarak bilinmiyor. İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi'nin bir ana kampüsü bulunmuyor, binaları ve tesisleri ortaçağ şehir merkezinin etrafına dağılmış konumda. Oxford Üniversitesi'nde dört akademik bölüm var: Beşeri Bilimler, Fizik ve Yaşam Bilimleri, Matematik, Tıp Bilimleri ve Sosyal Bilimler. Üniversite, tıp alanında dünyada bir numara. Ücretinin 30 bin Pound’tan başladığı biliniyor.

Oxford nüfusunda; yaklaşık yarısı lisans öğrencisi ve yüzde 40'ı uluslararası öğrenciler olmak üzere toplam 22.000 öğrenci bulunmakta. Ancak uluslarası karakteri sıralamada gerilemesine engel olamıyor. 2020 yılında dördüncü sırada bulunurken fakülte başına akademik atıf puanı nedeni ile bir basamak düşmekte.

2021 yılı genel puanı 96.7 iken;

Öğrenciler birçok ders dışı aktiviteden yararlanmayı seçebilmekte. Oxford, cazdan klasiğe ve folklorik tüm türlere yayılan topluluklarla güçlü bir müzik hayatına sahip. Ülkedeki en büyük ve en canlı üniversite drama sahnelerinden biri ile drama severlere de hitap etmekte.

4: California Teknoloji Enstitüsü (Caltech)

California Teknoloji Enstitüsü (Caltech), Los Angeles şehir merkezinin kuzeydoğusunda, California'da bulunan dünyaca ünlü bir bilim ve mühendislik araştırma ve eğitim kurumu olarak faaliyet gösteriyor. Eğitim ücreti 42 bin Amerikan Doları’ndan başlıyor.

Caltech oldukça seçici bir okul. Her dönem sadece 230 yeni öğrenci kabul etmekte. Kabul oranı %8 olduğundan, uluslarası öğrenci puanı geri kalıyor. Buna rağmen 2020 yılı sıralamasından bir basamak yükselen okullardan biri.

2021 yılı genel puanı 97 iken;

Üniversite'de bulunan çalışma programları farklı birimlere ayrılmış ve bunlar: Biyoloji, Kimya ve Kimya Mühendisliği, Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler, Jeoloji ve Gezegen Bilimi, Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler, Fizik, Matematik, Astronomi ve Disiplinler arası programlar. Üniversiteler arası yarışmalara katılan Caltech Beavers (Caltech Kunduzları) spor takımı ile Amerika’daki okullar arasında spor konusunda oldukça ön planda bulunuyor.

3: Harvard Üniversitesi

1636'da kurulan Harvard, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yükseköğretim kurumu. 52 bin Amerikan Doları ücrete sahip üniversite, aynı zamanda 18 milyon cilt, tahmini 400 milyon el yazması kitap ve 10 milyon fotoğrafla dünyanın en büyük akademik kütüphane sistemine ev sahipliği yapmakta. 400'den fazla resmi öğrenci topluluğu ile kampüs içinde ve dışında aktif olarak etkinlik gösteriyor.

Harvard'ın yaklaşık %5'lik kabul oranı,  Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en düşük kabul seviyelerinden biri. Başvuruda; iki öğretmen değerlendirmesi; transkriptler ve bir ortaokul raporu, SAT (Scholastic Aptitude Test) testi ve bir ACT (American College Testing) testi istiyor. Uluslararası öğrenciler Amerikalı öğrencilerle tamamen aynı kabul sürecinden geçiyor. Bu etmen uluslarası öğrenci puanını etkilerken 2020 yılı sıralamasını korumasına engel olmamış.

2021 yılı genel puanı 97.9 iken;

Harvard'ın mezunları arasında sekiz ABD başkanı, birkaç yabancı devlet başkanı, 62 yaşayan milyarder bulunuyor. Öğrenci ve mezunları Pulitzer Ödülleri, Nobel Ödülleri, Akademi Ödülleri ve 108 Olimpiyat madalyasına da sahip.

2: Stanford Üniversitesi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Silikon Vadisi'nin kalbinde yer alır. Stanford, 18 disiplinler arası araştırma enstitüsü ve yedi okul ile ABD'deki en büyük üniversite kampüslerinden birine sahip. Yıllık eğitim ve konaklama ücreti 80 bin ABD Dolarını bulabiliyor.

Stanford, %4,7'lik bir kabul oranıyla Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en seçici ilk üç okuldan biri. Uluslararası bir öğrenciyseniz, Amerikalı öğrenciler ile aynı başvuru prosedürünü takip edersiniz, ancak akıcı İngilizce en büyük gereklilik. Bu seçiciliği zirveye çıkması önünde bir engel oluşturuyor. Uzun süredir olduğu yerde; bu sene de ikinci sırada.

2021 yılı genel puanı 98.4 iken;

Stanford ayrıca yaratıcılığı ve sanatı teşvik etme konusunda zengin bir geleneğe sahip. Kampüste, sanat alanı ve düzenli sergilere ev sahipliği yapan birinci sınıf iki müze bulunmakta. Sekiz yemek salonu, bir eğitim mutfağı ve organik bahçeler, kampüs topluluğuna sağlıklı, sürdürülebilir yemekler sağlar. Kampüsteki yaşamın birbirine sıkı sıkıya bağlı toplumsal doğası, üniversite içinde konuşulan özel bir dil olan “Stanford Speak”e yol açmış durumda.

1: Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)

Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan MIT'nin öğrenim ücreti, konaklama, yemek, kitaplar ve kişisel harcamaları içeren akademik ücreti yıl başına 68 bin ABD Doları. Burs imkanı mevcut ve lisans öğrencilerinin %72'sinin şu anda borçsuz olarak okuduğu biliniyor.

Öğrenciler belirli bir ana dal veya okula değil, bir bütün olarak MIT'ye başvuruyorlar. Birinci sınıf öğrencileri, ilan edilmemiş bir ana dal ile başlar, daha sonra birinci sınıfta, ana dallarını belirlemek için akademik fuarlara, konferanslara, seminerlere ve diğer programlara katılırlar. Öğrenciler, nükleer bilimlerden siyaset bilimine, aralarında her türlü sanat, dil ve beşeri bilimler konularının bulunduğu baş döndürücü bir dizi lisans ve yan dal programı gibi geniş bir yelpazeden seçim yapabilirler.

MIT arka arkaya dokuzuncu kez listede zirvede olarak rekoru elinde tutuyor. Lakin kabul süreci oldukça rekabetçi. Ve mülakat aşamasına ulaşan adayların kabul edilme şansı genellikle %10,8. Uluslarası öğrenci puanının düşüklüğü bu etmene bağlı.

2021 yılı genel puanı 100 iken;

Bununla birlikte, MIT'de bir lisans öğrencisi olarak hayat tamamen çalışmakla ilgili değil. Gelişen bir sanat merkezi, 500'den fazla öğrenci organizasyonu ve spor aktivitelerinin yanı sıra "hack" olarak bilinen şaka kültürüne de sahip.

5.500'den fazla üniversite değerlendirilmesinin ardından oluşturulan sıralamada ise en fazla üniversitesi bulunan ülkeler ABD ve İngiltere. Bu yıl Asya ülkelerinin çıkış yaptığı da göze çarpıyor. Türkiye’den ilk 1000'de dokuz üniversite yer alırken, ilk 500’de ise sadece Koç Üniversitesi yer alıyor.

Kaynakça

https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2021

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56344732


BENZER YAZILAR

Endüstri Patent Savaşları

İcatlar sonrası patent kavramının oluşumu ve endüstride patent savaşlarının başlaması.

Haftanın Gelişmeleri 29 Kasım-5 Aralık 2021

Dünyanın tamamen elektrikli en hızlı uçağı, Kadıköy'de kadına yönelik şiddete dikkat çeken tabelalar, Yemek Sepeti siber saldırısı, TikTok'un şiddet kampanyası ve Metaverse evreninde açılan Xbox Müzesi hakkında haftalık güncel haberler.


Paylaş